Katar: Prímerie v Gaze sa začne v piatok ráno. Popoludní pustia rukojemníkov (online)

Pokoj zbraní medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy vstúpi do platnosti v piatok o 07:00 (06:00 SEČ) a prvých rukojemníkov prepustia v ten istý deň o 16:00 (15:00 SEČ). Oznámilo to dnes katarské ministerstvo zahraničia. Dauha pomohla sprostredkovať dohodu o prepustení časti rukojemníkov unesených Hamasom výmenou za pokoj zbraní a prepustenie skupiny palestínskych väzňov. Izraelská vláda dohodu schválila v noci na stredu a očakávalo sa, že prímerie začne platiť už dnes dopoludnia, čo sa však nestalo.

23.11.2023 05:45 , aktualizované: 21:56
Pásmo Gazy, Izrael, Palestína Foto: ,
Palestínčania pri zničenom dome po izraelských náletoch v meste Chán Junis v južnom pásme Gazy v stredu 22. novembra 2023.
debata (5)

Najdôležitejšie udalosti

  • Izraelská vláda súhlasila so štvordňovým prímerím
  • Prepúšťanie rukojemníkov sa začne najskôr v piatok; zrejme aj prímerie
  • Teroristický útok Hamasu zo 7. októbra pripravil na juhu Izraela o život 1 200 ľudí
  • V dôsledku izraelských odvetných útokov zahynulo v Pásme Gazy vyše 14 000 ľudí
  • Hamas zadržiava asi 210 z približne 240 rukojemníkov, zvyšok zadržiava ďalšia radikálna skupina Palestínsky Islamský džihád
  • Nemecko pokračujeme v akciách proti radikálnym islamistom. Stovky policajtov prehľadali nehnuteľnosti stúpencov Hamasu
Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...
Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.
Video
Zdroj: IDF
Pásmo Gazy / Bombardovanie / Nálety / Čítajte viac Netanjahu uistil, že vojna proti Hamasu bude pokračovať aj po prepustení rukojemníkov (online)

21:56 Turecko plánuje v piatok evakuovať niekoľko zranených a chorých detí z Pásma Gazy. Oznámil to vo štvrtok turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Ankara od začiatku vojny v Pásme Gazy 7. októbra po útoku hnutia Hamas na Izrael evakuovalo 150 tamojších obyvateľov, najmä onkologických pacientov a ich rodinných príslušníkov. Tento týždeň Ankara z palestínskej enklávy evakuovala viac ako 100 tureckých občanov, cyperských Turkov a ich príbuzných.

Koca na letisku v Ankare oznámil, že vo štvrtok boli do Turecka privezené tri choré deti z Gazy. Dodal, že dvojročný chlapec a dve dievčatá vo veku 9 a 10 rokov podstúpia v Turecku liečbu. Turecký minister zdravotníctva vysvetlil, že ďalšia evakuácia z Pásma Gazy meškala pre problémy s povoleniami na ich prepustenie. Podľa neho sú komplikácie z veľkej časti vyriešené.

"Očakávame, že tretie kolo evakuácie sa uskutoční zajtra (v piatok)… V skupine je menej onkologických pacientov, ale pôjde o evakuáciu, ktorá bude väčšinou pozostávať zo zranených detí a mladých ľudí,“ povedal novinárom. Dodal, že nikto z 50 ľudí na zozname nie je v kritickom stave.

Ankara v uplynulých týždňoch poslala do Egypta 800 ton humanitárnej pomoci, zdravotníckeho materiálu a liekov pre obyvateľov Gazy. Chce tiež zriadiť poľnú nemocnicu na území palestínskej enklávy neďaleko hraničného priechodu Rafah. Koca vo štvrtok uviedol, že tureckí, egyptskí a izraelskí predstavitelia pracujú na identifikácii vhodného miesta pre poľnú nemocnicu. (reuters, tasr)

18:12 Dohoda na dočasnom prímerí medzi Izraelom a Hamasom je výborná správa. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer) to uviedol vo štvrtkovom rozhovore s ministrom zahraničných vecí Izraela Eli Cohenom. So svojím náprotivkom sa telefonicky rozprávali o aktuálnej situácii na Blízkom východe v súvislosti s dohodou o dočasnom prímerí v Pásme Gazy.

„Dohoda je výborná správa, veľmi ju vítam. Umožní prepustenie rukojemníkov a vytvorí i priestor na doručenie väčšieho množstva potrebnej humanitárnej pomoci,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. V telefonickom rozhovore vyjadril tiež očakávanie, že dohoda môže byť predpokladom na dlhodobejšie prímerie. Blanár zároveň kategoricky odsúdil októbrový útok Hamasu na Izrael a uznal právo Izraela na primeranú sebaobranu v súlade s medzinárodným právom.

V súvislosti s katastrofálnou humanitárnou situáciou v Pásme Gazy minister zdôraznil potrebu dôslednej ochrany palestínskeho civilného obyvateľstva zo strany Izraela, vyjadril tiež podporu snahám o zintenzívnenie humanitárnej pomoci.

Ministri počas rozhovoru ocenili vzájomné vzťahy Slovenska a Izraela a vyjadrili záujem o prehlbovanie spolupráce vo viacerých oblastiach spoločného záujmu

17:32 Stovky pacientov a zdravotníkov sa musia evakuovať z Indonézskej nemocnice v Pásme Gazy na príkaz izraelskej armády, informovalo vo štvrtok palestínske ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas. TASR píše podľa správy stanice CNN.

Približne 450 ľudí bolo vyzvaných, aby sa presunuli do Európskej či Násirovej nemocnice v južnej časti Pásma Gazy. Podľa palestínskeho ministerstva je v Indonézskej nemocnici stále vyše 200 pacientov a zranených osôb, a to bez vody, liekov či potravín.

„V tejto chvíli sme stále obkľúčení v nemocnici a zaviazali sme sa, že neodídeme, kým s nami neodídu všetci zranení a chorí, pretože ak ich opustíme, ich osudom bude nevyhnutne smrť,“ citovala CNN riaditeľa ministerstva zdravotníctva, ktorý zostáva v Indonézskej nemocnici.

Podľa riaditeľa sa do evakuácie zapája aj Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC). Ten spresnil, že evakuačný tím sa fyzicky nenachádza v nemocnici. „Neustále sme zdôrazňovali, že je potrebné zabezpečiť prístup k operáciám na severe Gazy. Našim predchádzajúcim pokusom o prístup bránili značné bezpečnostné problémy,“ uviedol ICRC.

16:35 Izraelská armáda vo štvrtok potvrdila, že zadržala riaditeľa nemocnice Šifá v Pásme Gazy. Je podozrivý, že vedel o veliteľskom a riadiacom centre palestínskeho militantného hnutia Hamas v rámci nemocnice.

Armáda uviedla, že doktor Muhammad abú Salmíja mal na starosti rozľahlý nemocničný komplex v čase, keď militanti Hamasu vybudovali sieť vojenskej infraštruktúry a skladovali tam zbrane.

„V nemocnici pod jeho vedením prebiehala rozsiahla teroristická aktivita Hamasu,“ tvrdí izraelská armáda vo vyhlásení.

O zadržaní riaditeľa nemocnice Šifá a niekoľkých ďalších lekárov informoval predtým tamojší lekár Chálid abú Samra.

Situácia v nemocnici Šifá po útokoch Izraela

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ošetrovaní v nemocnici...
Zranené palestínske dievča leží na podlahe v...
+21VAROVANIE (drastický obsah): Muž prekračuje...

15:29 Pokoj zbraní medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy vstúpi do platnosti v piatok o 07:00 (06:00 SEČ) a prvých rukojemníkov prepustia v ten istý deň o 16:00 (15:00 SEČ). Oznámilo to dnes katarské ministerstvo zahraničia. Dauha pomohla sprostredkovať dohodu o prepustení časti rukojemníkov unesených Hamasom výmenou za pokoj zbraní a prepustenie skupiny palestínskych väzňov. Izraelská vláda dohodu schválila v noci na stredu a očakávalo sa, že prímerie začne platiť už dnes dopoludnia, čo sa však nestalo.

Hovorca katarského ministerstva zahraničia Mádžid Ansárí uviedol, že v priebehu štyroch dní bude prepustených spolu 50 rukojemníkov a že zajatci, ktorí sú z rovnakej rodiny budú prepustení v rovnakej skupine. Na tom, ktorí rukojemníci budú oslobodení, panuje podľa hovorcu zhoda. V piatok to má byť 13 žien a detí.

Spolu s pokojom zbraní začne podľa hovorcu do Pásma Gazy tiež prúdiť humanitárna pomoc, hoci pôjde len o „zlomok toho“, čo vojnou zničená oblasť potrebuje. Katar si podľa Ansárího želá, aby prestávka v boji napokon viedla k trvalému prímeriu. Podobné želanie už v stredu vyjadrilo niekoľko ďalších arabských štátov.

14:45 Stovky nemeckých policajtov vo štvrtok prehľadali nehnuteľnosti členov a stúpencov palestínskej militantnej organizácie Hamas v krajine. Razie uskutočnili po tom, ako nemecká vláda druhého novembra zakázala akékoľvek aktivity Hamasu na nemeckom území alebo aktivity na podporu tejto organizácie. Nemecko zároveň rozpustilo organizáciu Samidoun, ktorá stála za berlínskou oslavou októbrového útoku Hamasu na Izrael.

Nemecká domáca spravodajská služba odhaduje, že Hamas má v krajine približne 450 členov. Ich aktivity siahajú od prejavov sympatií a propagandistických aktivít až po financovanie zamerané na posilnenie organizácie v zahraničí.

„Pokračujeme v dôsledných akciách proti radikálnym islamistom," povedala nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. „Zakázaním Hamasu a organizácie Samidoun v Nemecku sme vyslali jasný signál, že nebudeme tolerovať nijaké oslavovanie alebo podporu barbarského teroru Hamasu proti Izraelu," vyhlásila šéfka rezortu vnútra.

12:28 Niektoré izraelské ženy, ktoré v poslednom mesiaci a pol porodili dieťa, pomenovali svojho potomka podľa miest, kde palestínski ozbrojenci 7. októbra povraždili stovky ľudí. Informoval o tom dnes denník Haarec s odvolaním sa na izraelskú matriku.

Podľa týchto údajov dostalo od útoku Hamasu na izraelské pohraničie 34 chlapcov a 11 dievčat meno Beeri, čo je meno kibucu, v ktorom palestínski ozbrojenci zavraždili stovku ľudí a odkiaľ ďalších niekoľko desiatok uniesli do Pásma Gazy.

Päť desiatok novonarodených chlapcov a jedno dievča dostalo v poslednom mesiaci a pol meno Oz. To je židovské meno, ktoré v preklade znamená „sila“ či „odvaha“, ale tiež je súčasťou názvu niekoľkých kibucov, ktoré sa rovnako 7. októbra stali terčom útoku Hamasu.

Yehudit, izraelská vojačka mimo služby, tlačí... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Izrael, zbraň, izraelská vojačka, Tel Aviv Yehudit, izraelská vojačka mimo služby, tlačí vozík so svojou neterou, pri prechádzaní centrom Tel Avivu v Izraeli, 27. októbra 2023.

Tri dievčatá narodené nedávno v Izraeli dostali podľa denníka Haarec meno Nova, podľa názvu hudobného festivalu, na ktorom 7. októbra palestínski ozbrojenci povraždili na 360 ľudí a niekoľko desiatok ďalších odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Dve dievčatá a osem chlapcov dostalo meno Erez, podľa ďalšej dediny pri hraniciach s Pásmom Gazy, kde palestínski ozbrojenci 7. októbra vraždili. Tiež Erez je židovské meno a v hebrejčine znamená „cedr“.

12:20 Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján sa v Libanone stretol s lídrom libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasanom Nasralláhom. Presné miesto schôdzky podľa denníka The Times of Israel oznámené nebolo. Amírabdolláhján začal cestu po Blízkom východe na pozadí dohody o prepustení rukojemníkov Hamasu výmenou za oslobodenie palestínskych väzňov a dočasné prerušenie bojov, ktorú izraelská vláda schválila v noci na stredu. Pokoj zbraní zatiaľ do platnosti nevstúpil a hnutie Hizballáh sa dnes prihlásilo k odpáleniu desiatok rakiet na Izrael.

Terajšia návšteva iránskeho ministra zahraničia v Libanone je už druhá od útoku Hamasu na južný Izrael, pri ktorom 7. októbra podľa izraelských úradov zahynulo na 1200 ľudí a asi 240 bolo unesených do Pásma Gazy. Izrael vzápätí začal bombardovanie Pásma Gazy, na ktoré nadviazala pozemná operácia, pri ktorej podľa palestínskych úradov zahynulo na 14.000 ľudí.

11:05 Odpoveďou na atentáty nesmie byť smrť tisícov detí, vyhlásil dnes po stretnutí s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom v Jeruzaleme španielsky premiér Pedro Sánchez. Informoval o tom denník El País. Sánchez, ktorý je v Izraeli na návšteve spolu s belgickým premiérom Alexandrom de Crooom, dnes tiež povedal, že po skončení terajšej vojny Izraela s hnutím Hamas by mali v Pásme Gazy vládnuť Palestínčania a že riešením izraelsko-palestínskeho konfliktu sú dva štáty.

„Španielsko zdieľa bolesť Izraelčanov kvôli hrozným útokom zo 7. októbra. Izrael má právo brániť sa, ale musí rešpektovať medzinárodné právo. Jeho odveta nemôže zahŕňať smrť nevinných, vrátane tisícok detí,“ povedal Sánchez počas stretnutia s izraelským prezidentom. „Musíme zastaviť túto humanitárnu katastrofu a utrpenie Palestínčanov. Civilisti musia byť chránení. Musíme sa usilovať o humanitárne prímerie,“ dodal španielsky premiér.

Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...
+15Palestínčania po izraelských náletoch, v Pásme...

Sánchez dnes tiež v Izraeli povedal, že po skončení vojny by mali v Pásme Gazy vládnuť Palestínčania. „Riešením sú dva štáty, to porazí terorizmus a zabezpečí bezpečnosť Izraela,“ dodal španielsky socialistický premiér. Povedal tiež, že jeho vláda chce čo najskôr usporiadať medzinárodnú mierovú konferenciu. „Musíme dosiahnuť vytvorenie životaschopného palestínskeho štátu. Izraelčania a Palestínčania majú právo žiť v mieri a bezpečí,“ povedal Sánchez.

Španielsky premiér by mal dnes so svojím belgickým kolegom tiež navštíviť kibuc Beeri, ktorý leží blízko hraníc Pásma Gazy. Je to miesto, kde 7. októbra palestínski ozbrojenci zavraždili stovku ľudí a niekoľko desiatok osôb uniesli do Gazy. Dnes túto židovskú dedinu navštívil aj britský minister zahraničia David Cameron.

10:15 Desiatky detí, ktoré v Pásme Gazy už viac ako šesť týždňov zadržiava radikálne islamistické hnutie Hamas, čaká ťažký návrat domov, keď budú prepustené na základe dohody o oslobodení rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia izraelských lekárov a psychológov.

Na základe dohody, ktorá počíta so štvordňovou prestávkou v bojoch, má byť prepustených asi 50 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom výmenou za približne 150 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Klinická psychologička Dafna Dollbergová, ktorá pôsobí v Tel Avive, sa domnieva, že izraelské deti budú po prepustení pravdepodobne vykazovať známky posttraumatickej stresovej poruchy. „Niektoré z nich budú veľmi nepokojné, veľmi vystrašené a niektoré budú strašne naštvané,“ uviedla.

Až 40 z rukojemníkov v Pásme Gazy podľa Izraela tvoria deti, a to vrátane desaťmesačného dieťaťa a predškolákov. Niektoré z týchto detí pred únosom na vlastné oči videli, ako boli zavraždení ich blízki, píše Reuters.

„Nikdy to nebude plné zotavenie,“ uviedla Dollbergová a dodala, že deti nikdy nezabudnú, čím si prešli.

9:55 Začiatok prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas bol odložený, pretože predstavitelia ešte vyjednávali, ktorých rukojemníkov prepustia a akým spôsobom. Vo štvrtok to uviedol nemenovaný palestínsky predstaviteľ.

Prímerie odložili, pretože sa ešte vyjednávalo o „menách izraelských rukojemníkov a spôsobe ich prepustenia“, uviedol zdroj so znalosťami o vyjednávacom procese pre AFP.

9:30 Izraelské letectvo za uplynulý deň zasiahlo v Pásme Gazy zhruba 300 cieľov. S odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády o tom informuje spravodajský web The Times of Israel (ToI). Pokoj zbraní tak zatiaľ do platnosti nevstúpil, podľa izraelských aj palestínskych zdrojov sa totiž riešia posledné detaily dohody o prepustení rukojemníkov.

Letectvo podľa vyhlásenia v Pásme Gazy udrelo okrem iného na veliteľské centrá, tunely, sklady a výrobne zbraní či odpaliská rakiet. Izraelská pozemná operácia v Pásme Gazy v noci na dnes tiež pokračovala a armáda pri nej zasiahla okrem iného niekoľko cieľov v Džabáliji na severe Pásma Gazy. Pomocou dronu armáda tiež zasiahla skupinu ozbrojencov palestínskeho hnutia Hamas, ktorí sa približovali k izraelským jednotkám, aj ich pozorovacie stanovištia. V Bajt Hanúne, rovnako na severe Pásma Gazy, armáda podľa vyhlásenia zničila vchod do tunela Hamasu. Ďalší vchod do tunela armáda vraj našla v mešite a obytnom dome.

Lekár z nemocnice Šífa, ktorá je v Pásme Gazy najväčšia, agentúre AFP povedal, že izraelská armáda zatkla riaditeľa zdravotníckeho komplexu Muhammada abú Salmíju spolu s niekoľkými ďalšími lekármi. Podľa izraelskej verejnoprávnej stanice Kan Salmíju vypočúva izraelská vojenská spravodajská služba a bezpečnostná služba Šin Bet.

9:18 Britský minister zahraničia David Cameron pricestoval do Izraela, informoval server BBC s tým, že šéf britskej diplomacie má na programe stretnutie s izraelskými aj palestínskymi činiteľmi. Ide o prvú návštevu Camerona v oblasti od jeho nástupu do úradu šéfa britskej diplomacie minulý týždeň. V Izraeli sú dnes tiež premiéri Španielska a Belgicka Pedro Sánchez a Alexander de Croo.

Server BBC zverejnil fotografie Camerona z návštevy kibucu Beeri, ktorý leží v izraelskom pohraničí neďaleko Pásma Gazy a 7. októbra sa stal jedným z terčov útoku palestínskeho radikálne islamistického hnutia Hamas. Palestínski ozbrojenci pri tomto útoku v izraelskom pohraničí povraždili 1 200 ľudí, z toho asi 130 práve v kibucu Beeri.

8:50 Rokovania medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas „postupujú pozitívne“ a čas začiatku pokoja zbraní by mohol byť oznámený v najbližších hodinách, uviedlo podľa izraelských médií katarské ministerstvo zahraničia. V stredu sa objavila informácia, že chystané štvordňové pozastavenie bojov sa začne dnes o 10.00 h miestneho času (09.00 h SEČ), potom však začali prichádzať správy o možnom odklade.

Agentúra AFP krátko po katarskom vyhlásení informovala o vyjadrení nemenovaného palestínskeho činiteľa, že prímerie sa odsúva kvôli pokračujúcim rokovaniam o rukojemníkoch Hamasu. Tento zdroj tiež uviedol, že Katar by mal čoskoro oznámiť termín prestávky v bojoch.

8:40 Posádka americkej vojnovej lode USS Thomas Hudner patrolujúcej v Červenom mori zostrelila v noci na štvrtok niekoľko útočných bezpilotných lietadiel vypustených z Jemenu z územia ovládaného povstalcami. Podľa agentúry AFP o tom informovalo ústredné velenie armády USA (CENTCOM). Americká loď ani jej posádka neutrpeli žiadne škody ani zranenia, uvádza sa vo vyhlásení CENTCOM zverejnenom na sociálnej sieti X.

Spojené štáty pritom v utorok avizovali, že po víkendovom únose nákladnej lode Galaxy Leader v Červenom mori zvažujú označenie jemenských húsíjských povstalcov za teroristickú organizáciu.

Húsíovia deklarovali, že skonfiškovanie tejto lode bolo odvetou za vojnu, ktorú vedie Izrael v Pásme Gazy proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Húsíovia, ktorých podporuje Irán, sa totiž vyhlásili za súčasť „osi odporu“ proti Izraelu na Blízkom východe.

8:30 Syn popredného predstaviteľa libanonského militantného hnutia Hizballáh údajne zahynul pri izraelskom útoku v južnom Libanone. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie hnutia.

Syn šéfa frakcie Hizballáhu v libanonskom parlamente Muhammada Raada „podstúpil mučenícku smrť cestou do Jeruzalema,“ uvádza sa vo štvrtkovom vyhlásení hnutia. Toto slovné spojenie používa Hizballáh pri ohlasovaní úmrtí svojich členov od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Zdroj blízky rodine zabitého Abbása Raada pre AFP uviedol, že spoločne s ním zahynulo aj niekoľko ďalších bojovníkov Hizballáhu. Údajne prišiel o život pri stredajšom izraelskom útoku na dom v juholibanonskej dedine Bajt Jahún.

Hizballáh zverejnil fotografie a totožnosť piatich svojich zabitých bojovníkov vrátane Abbása Raada. Podľa agentúry DPA išlo o členov elitnej jednotky Hizballáhu známej ako al-Radwán.

Izraelská armáda v stredu večer uviedla, že zasiahla viacero cieľov Hizballáhu a pozícií, z ktorých boli odpaľované strely na Izrael.

7:00 Veľké humanitárne a ľudskoprávne organizácie vyhlásili, že očakávané štvordňové prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas je príliš krátke. Žiadajú, aby dostali viac času na doručenie nevyhnutne potrebnej pomoci do Pásma Gazy.

5:45 Vo štvrtok by malo začať platiť štvordňové prímerie vo vojne Izraela s palestínskym radikálnym hnutím Hamas, presný čas začatia dočasného pokoja zbraní a procesu prepúšťania rukojemníkov však doteraz nebol oficiálne oznámený. Izraelský poradca pre národnú bezpečnosť v stredu neskoro večer uviedol, že rukojemníkov zadržiavaných Hamásom neprepustia skôr ako v piatok. To by však mohlo odložiť aj začiatok prímeria, ktoré by sa potom možno tiež posunulo na piatok.

Pôjde o prvý pokoj zbraní od 7. októbra, keď Hamas zaútočil na Izrael. Izraelská armáda potom v odvete začala masívne bombardovať Pásmo Gazy, kde Hamas vládne, a koncom októbra tam začala aj rozsiahlu pozemnú operáciu.

Súčasťou dohody, ktorú pomáhali vyjednať Katar, Egypt a Spojené štáty, je postupná výmena piatich desiatok z asi 240 rukojemníkov držaných najmä Hamasom v Pásme Gazy za 150 Palestínčanov zadržiavaných v izraelských väzniciach. Prímerie má trvať štyri dni a je možné ho predĺžiť, a to vždy o deň za každých desať ďalších prepustených rukojemníkov. Na oboch stranách majú byť prepustené hlavne ženy a maloletí, v prípade palestínskych väzňov ide okrem žien o chlapcov vo veku do 18 rokov. Medzi prepustenými rukojemníkmi by malo byť aj niekoľko Američanov.

Izraelská diplomacia pôvodne očakávala, že prvých rukojemníkov získa späť už vo stvrtok a podľa egyptskej štátnej televízie mal dočasný pokoj zbraní medzi Izraelom a Hamásom vstúpiť do platnosti už o 09:00 SEČ. Izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi však oznámil, že „prepúšťanie sa začne podľa pôvodnej dohody medzi stranami, a to najskôr v piatok“. K odkladu neposkytol žiadne vysvetlenie, v správe iba uviedol, že vyjednávanie o prepustení rukojemníkov „celý čas pokračuje“.

Izraelská verejnoprávna televízia Kan s odvolaním sa na oficiálneho izraelského činiteľa uviedla, že dohoda sa o 24 hodín oneskorí, pretože ju doteraz nepodpísal Hamas a sprostredkovateľská krajina Katar. Tento zdroj zároveň uviedol, že panuje optimizmus, že dohoda bude realizovaná v momente podpisu.

Rukojemníkov by potom mali odovzdať zrejme medzinárodnému Červenému krížu alebo Červenému polmesiacu a z Pásma Gazy by sa mali dostať najprv do Egypta. Počas prímeria by mali tiež do Pásma Gazy vojsť stovky ďalších kamiónov s humanitárnou pomocou, ktorých tam Izrael doteraz vpustil len asi 1 400. Prvá humanitárna pomoc od 7. októbra sa do oblasti s 2,3 milióna obyvateľmi dostala až 21. októbra. Pred vojnou tam pritom jazdilo približne 500 kamiónov s pomocou denne.

K dohode o prepustení rukojemníkov vyzývali čoraz silnejšie izraelskú vládu príbuzní unesených, ktorí kvôli tomu organizovali demonštrácie a minulý týždeň išli aj protestný pochod z Tel Avivu do Jeruzalema.

Izrael po útoku Hamasu, ktorý si vyžiadal približne 1 200 obetí, vrátane žien a detí, začal bombardovanie Pásma Gazy, pri ktorom podľa palestínskych úradov zomrelo okolo 14 000 ľudí, z toho dve tretiny žien a maloletých. Do Pásma Gazy tiež Izrael po 7. októbri zastavil dodávky elektriny, vody, paliva, potravín, liekov i zdravotníckeho materiálu. Pre blokádu a ostreľovanie prestali v oblasti fungovať už dve tretiny nemocníc.

O situácii v Pásme Gazy majú vo štvrtok v Izraeli a na okupovanom Západnom brehu rokovať premiéri Španielska a Belgicka Pedro Sánchez a Alexander de Croo. Španielsko teraz predsedá Európskej únii a Belgicko od neho predsedníctvo prevezme 1. januára.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael