Zadržali komplicov Tunisana, ktorý v Bruseli zastrelil švédskych futbalových fanúšikov

Belgická prokuratúra v stredu informovala, že obvinila troch mužov podozrivých z napomáhania Tunisanovi, ktorý zastrelil v októbri v Bruseli dvoch švédskych futbalových fanúšikov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

23.11.2023 14:43
brusel, streľba Foto: ,
Kvety položené vnútri kancelárskej budovy v Bruseli 17. októbra 2023, neďaleko miesta, kde podozrivý tuniský extrémista zastrelil dvoch švédskych futbalových fanúšikov.
debata

K spomínanému útoku došlo večer 16. októbra v širšom centre Bruselu. O život prišli dvaja švédski občania, ktorí pricestovali na futbalový zápas Belgicka so Švédskom. Jedna osoba utrpela zranenia.

Atentátnika následne identifikovali belgické médiá ako 45-ročného Abdesalema Lassoueda pôvodom z Tuniska. Polícia ho po pátraní dolapila ďalší deň ráno, pričom ho postrelila. Po prevoze do nemocnice Lassoued zraneniam podľahol.

brusel, atentát, streľba Čítajte viac K útoku v Bruseli sa prihlásila skupina Islamský štát

Troch podozrivých zadržali podľa vyjadrenia prokuratúry už v pondelok, a to počas razii vo Flámsku a v okolí Bruselu. Dvaja z nich boli obvinení z „vraždy a pokusu o vraždu v kontexte terorizmu“ a tiež z účasti na operáciách teroristickej skupiny. Tretí bol obvinený z porušenia nariadení týkajúcich sa zbraní.

V Belgicku sú momentálne v súvislosti s vyšetrovaním útoku vo väzbe štyria podozriví. Viacero ďalších osôb zadržali aj vo Francúzsku a Španielsku v rámci tam prebiehajúceho paralelného vyšetrovania.

Útok podnietil v Belgicku obnovenie diskusie o justičných a administratívnych pochybeniach úradov pri monitorovaní domnelých radikálov, a to najmä zo strany imigračných úradov. Lassoued sa totiž podľa úradných dokumentov pokúšal od roku 2011 neúspešne získať azyl až v štyroch európskych krajinách, a síce v Nórsku, Švédsku, Taliansku a Belgicku. V Belgicku mu pritom žiadosť zamietli v roku 2020 a zostal tam žiť nelegálne.

Belgicko, streľba Čítajte viac Po streľbe v centre Bruselu sú dvaja mŕtvi, polícia už pozná identitu atentátnika
debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Brusel #streľba #extrémizmus #futbaloví fanúšikovia