Rusko a Čína rokujú o výstavbe podmorského tunela na Krym. Kerčský prieliv nie je bezpečný

Ruskí a čínski predstavitelia tajne diskutovali o vybudovaní podmorského tunela, ktorý by spojil ruskú pevninu a okupovaný ukrajinský polostrov Krym.

24.11.2023 14:30
krym Foto:
Plamene a dym stúpajú z Krymského mosta spájajúceho ruskú pevninu a Krymský polostrov cez Kerčský prieliv v sobotu 8. októbra 2022.
debata (21)

Referuje o tom web news.sky.com s odvolaním sa na denník The Washington Post.

Ukrajinské bezpečnostné služby údajne zachytili rozhovory medzi Moskvou a Pekingom o výstavbe tunela, ktorý by bol bezpečný pred prípadnými útokmi zo strany Ukrajiny.

Zábery na poškodené časti Krymského mosta...
Na snímke prevzatej z videa zverejneného...
+7Ruský vojenský vrtuľník v pondelok 17. júla...

Rozhovory na stretnutiach, ktoré sa uskutočnili koncom októbra, iniciovali Rusi pre rastúce obavy o bezpečnosť mosta cez Kerčský prieliv, ktorý sa stal dvakrát terčom útoku ukrajinskej armády. Oba útoky spôsobili Kremľu logistické problémy, keďže most slúži ako kľúčová logistická a zásobovacia trasa medzi ruskou pevninou a Krymom.

Krymský most horí
Video

Projekt by si vyžadoval pravdepodobne miliardové investície, pričom výstavba by musela byť realizovaná v aktívnej vojnovej zóne.

rusky MiG-31 so strelou Kinzal Čítajte aj Rusi presunuli na okupovaný Krym stíhačky MiG-31. Zastavia útoky striel Storm Shadow?

Denník The Washington Post uviedol, že má k dispozícii e-mailovú komunikáciu medzi Ruskom a Čínou, z ktorej vyplýva ochota Číny zúčastniť sa na takomto projekte.

Ukrajinské špeciálne jednotky už o Krym bojujú s Rusmi
Video
Krym je Ukrajina. Ukrajinská vojenská spravodajská služba zverejnila video z výcviku, ale aj zo samotných akcií špeciálnych síl na území dočasne okupovaného Krymu. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #The Washington Post #Krym #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine #Krymský most