Hamas prepustil druhú skupinu rukojemníkov, je v nej 13 Izraelčanov a sedem cudzincov (online)

Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas odovzdalo zástupcom Červeného kríža v Pásme Gazy 13 izraelských rukojemníkov a sedem unesených cudzincov, ktorých radikáli po útoku na Izrael sedem týždňov zadržiavali na palestínskom území.

25.11.2023 06:55 , aktualizované: 22:30
Izrael, Palestína, Pásmo Gazy, útok na Izrael,... Foto: ,
Ľudia reagujú na správu o prepustení prvých 13 izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v pásme Gazy v izraelskom Tel Avive v piatok 24. novembra 2023.
debata (8)

Najdôležitejšie udalosti

  • V Pásme Gazy platí druhý deň dohodnuté štvordňové prímerie medzi Izraelom a Hamasom
  • Teroristický útok Hamasu zo 7. októbra pripravil na juhu Izraela o život 1 200 ľudí
  • V dôsledku izraelských odvetných útokov zahynulo v Pásme Gazy vyše 14 000 ľudí
  • Hamas zadržiava asi 210 z približne 240 rukojemníkov, zvyšok zadržiava ďalšia radikálna skupina Palestínsky Islamský džihád
Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...
Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.
Video
Zdroj: IDF
Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti Čítajte viac Hamas prepustil 13 izraelských rukojemníkov, Izrael 39 palestínskych žien a detí (online)

22:30 Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas odovzdalo zástupcom Červeného kríža v Pásme Gazy 13 izraelských rukojemníkov a sedem unesených cudzincov, ktorých radikáli po útoku na Izrael sedem týždňov zadržiavali na palestínskom území. Informovala o tom agentúra Reuters.

Informáciu potvrdili aj zástupcovia Egypta a Kataru, ktorí fungujú ako prostredníci pri rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom. Dnes pomáhali obom stranám nájsť spoločnú reč po tom, ako Hamas prepustenie rukojemníkov zdržal s odvolaním sa na údajné nedodržiavanie podmienok prímeria zo strany Izraela.

21:50 Izraelská armáda pri razii v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabila najmenej dvoch Palestínčanov a sedem ďalších zranila. Dvaja zranení sú v kritickom stave, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Podľa palestínskej agentúry WAFA izraelské jednotky vykonali záťah v Džaníne v sobotu v podvečer, zaútočili z viacerých smerov a obkľúčili aj nemocnicu. Vojaci sa pri pokuse o zatýkanie dostali do prestrelky.

21:40 Desaťtisíce Izraelčanov demonštrovali v sobotu večer v Tel Avive za prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých militanti z Hamasu odvliekli do Gazy počas útoku na Izrael zo 7. októbra. Od útoku uplynulo už 50 dní, píše agentúra DPA.

„Nezvíťazíme, kým nebude prepustený posledný rukojemník,“ znel nápis na jednom z bannerov, ktoré niesli demonštranti v centre Tel Avivu. Organizátori odhadli počet zhromaždených na približne 100 000.

Podobná demonštrácia prebehla aj v Jeruzaleme.

20:35 Hamas ešte v priebehu soboty prepustí 13 izraelských rukojemníkov a sedem cudzincov výmenou za 39 Palestínčanov väznených v Izraeli. V sobotu večer to oznámili katarskí a egyptskí vyjednávači, informuje agentúra AP.

Ozbrojené krídlo militantného hnutia Hamas predtým (v sobotu podvečer) oznámilo, že odkladá plánované prepustenie druhej skupiny rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, pokým Izrael „nesplní podmienky“ o prímerí týkajúce sa prísunu humanitárnej pomoci a kritérií výberu palestínskych väzňov.

„Prekážky brániace prepusteniu väzňov boli prekonané za pomoci katarsko-egyptských kontaktov s oboma stranami a dnes v noci bude prepustených 39 palestínskych civilistov, zatiaľ čo Gazu opustí 13 izraelských rukojemníkov a sedem cudzincov,“ oznámil na platforme X hovorca katarského rezortu diplomacie Mádžid Ansárí.

V prípade Palestínčanov má ísť o ženy a neplnoleté osoby.

Skutočnosť, že sa pozastavené prepustenie druhej skupiny rukojemníkov napokon predsa len uskutoční, potvrdil v sobotu večer aj Hamas. Stane sa tak po tom, ako Izrael prostredníctvom egyptských a katarských vyjednávačov prisľúbil, že „splní všetky podmienky dohody“ o prímerí, uviedol Hamas podľa agentúry AFP.

19:55 Propalestínski aj proizraelskí aktivisti sa pripojili k demonštráciám usporiadaným pri príležitosti Medzinárodného dňa proti násiliu na ženách v Paríži, upozornila AP. Niektorí títo protestujúci vyjadrovali solidaritu s „Gazou a palestínskymi ženami, ktoré sú vraždené“, iná skupina naopak odsúdila zločiny páchané Hamasom vrátane znásilňovania a zabíjania. Propalestínske demonštrácie boli na víkend naplánované okrem iného aj v Štrasburgu, Lyone a Marseille.

Asi 1 000 ľudí sa podľa servera Zeit zišlo na propalestínskej demonštrácii v centre nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Zhromaždenie sa obišlo bez incidentov, uviedol policajný hovorca. Už v piatok večer sa asi tisícka propalestínskych protestujúcich zišla podľa Süddeutsche Zeitung tiež v Mníchove, kde ľudia protestovali proti vojne v Pásme Gazy a za práva Palestínčanov. Demonštrácia bola podľa polície pokojná.

19:35 Vysoký predstaviteľ Hamasu stanici BBC potvrdil, že odklad pri prepustení rukojemníkov súvisí s tým, že Izrael údajne porušil niektoré dojednania z dohody o prímerí. Konkrétne vymenoval nedostatočnú humanitárnu pomoc v severnej časti Pásma Gaza alebo to, že Izrael vraj na poslednú chvíľu zmenil zoznam palestínskych väzňov, ktorí sa majú dostať na slobodu. Zdroje z izraelskej vlády podľa BBC porušenie dohody popreli.

Agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje v Hamase popoludní napísala, že rukojemníkov si už v Pásme Gazy preberajú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža. Izraelské úrady to zatiaľ nepotvrdili. O tom, že prepúšťanie rukojemníkov začalo, pôvodne informovala aj stanica CNN.

19:25 Desaťtisíce ľudí sa zišli v centre Londýna na propalestínskom pochode, ktorého účastníci požadovali trvalé prímerie v Pásme Gazy. Napísala to agentúra AP, podľa ktorej polícia jedného z demonštrantov zadržala kvôli podozreniu z podnecovania k rasovej nenávisti. Národný pochod za Palestínu je doteraz posledný z radu protestných akcií, ktoré sa konali v britskej metropole od začiatku súčasnej vojny medzi Izraelom a islamistickým radikálnym hnutím Hamas.

„Policajti ho zbadali s plagátom s nacistickými symbolmi,“ uviedla o zatknutom londýnska polícia. Kvôli zabezpečeniu bezpečnosti počas pochodu vyslala do ulíc 1 500 príslušníkov.

Policajti rozdávali demonštrantom letáky, ktoré mali vysvetliť, čo sa bude považovať za porušenie zákona. Podľa AP k tomuto kroku polícia pristúpila po tom, ako čelila tlaku vysokopostavených vládnych činiteľov, aby bola prísnejšia voči prejavom antisemitizmu pri protestných akciách.

17:40 Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas chce odložiť dnešné prepustenie skupiny rukojemníkov zajatých pri októbrovom útoku na južný Izrael a žiada, aby Izrael dovolil vyslanie väčšieho množstva humanitárnej pomoci na sever Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na zdroje z Hamasu, však už rukojemníkov v Pásme Gazy preberajú pracovníci Červeného kríža.

Okolo odovzdania rukojemníkov v Pásme Gazy panujú nejasnosti, postup sa však preukázateľne zdržiava vzhľadom na to, že podľa pôvodného časového plánu malo hnutie Hamas zajatcov oslobodiť okolo 15:00 (16:00 SEČ). Brigády Kásam, ktoré sú ozbrojeným krídlom Hamasu, na sieti Telegram uviedli, že zdržanie má na svedomí Izrael, ktorý údajne nedodržiava podmienky dohody o pokoji zbraní.

Agentúra AFP zase s odvolaním sa na svoje zdroje v Hamase napísala, že rukojemníkov si už v Pásme Gazy preberajú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža. Izraelské úrady to zatiaľ nepotvrdili.

17:30 Izraelské ostreľovanie zasiahlo jednu z hliadok mierovej misie OSN na juhu Libanonu. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa mierovej misie OSN v Libanone UNIFIL je incident „hlboko znepokojivý“, príslušníci misie OSN však vyviazli bez zranení.

„Dôrazne stranám pripomíname ich záväzky týkajúce sa ochrany príslušníkov mierovej misie,“ uviedli zástupcovia UNIFIL. Streľba zasiahla hliadku blízko dediny Ajtarún pri hraniciach s Izraelom. Izraelské úrady sa zatiaľ k incidentu nevyjadrili.

V hraničnej oblasti medzi Izraelom a Libanonom panuje napätie od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorú minulý mesiac vyvolal útok ozbrojencov z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael.

17:05 Palestínsky Hamas prepustil ďalšiu časť rukojemníkov zajatých pri októbrovom útoku na Izrael a odovzdal ich Červenému krížu, uviedla podľa denníka Haarec armáda.

12:25 Egypt od hnutia Hamas dostal zoznam 14 rukojemníkov, ktorých plánuje prepustiť, oznámili agentúre Reuters bezpečnostné zdroje.

Na zozname palestínskych väzňov, ktorí dnes majú byť prepustení, je 18 žien a 24 maloletých, uviedla stanica Al-Džazíra. Rovnako ako v piatok podľa nej budú prevezení z väznice Ofer na kontrolné stanovište, odkiaľ sa vrátia domov na okupovaný Západný breh Jordánu.

Izraelské médiá pôvodne informovali o zozname 13 izraelských rukojemníkov, vrátane ôsmich detí. V piatok, ktorý bol prvým dňom pokoja zbraní, palestínski radikáli prepustili 24 rukojemníkov, z toho 13 Izraelčanov, desať Thajčanov a jedného Filipínca. Irán dnes uviedol, že sprostredkoval prepustenie desiatich thajských zajatcov z Gazy a na žiadosť thajskej vlády poskytol zoznam Hamasu, uviedlo na sociálnych sieťach iránske veľvyslanectvo v Thajsku. Izrael v ten istý deň prepustil zo svojich väzníc 39 palestínskych žien a detí.

12:00 Na kontajnerovú loď izraelského miliardára v piatok v Indickom oceáne zaútočilo bezpilotné lietadlo zrejme iránskej výroby. Agentúre AP to pod podmienkou anonymity oznámil predstaviteľ Pentagonu. Incident sa odohral počas štvordňového prímeria, na ktorom sa Izrael dohodol s radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

Na plavidlo plaviace sa pod maltskou vlajkou sa v medzinárodných vodách zrejme zameralo bezpilotné lietadlo Šáhed. Dron explodoval a loď poškodil, nikoho z jej posádky nezranil, povedal nemenovaný zdroj AP. „Situáciu naďalej starostlivo sledujeme,“ uviedol zdroj. Odmietol však spresniť, aké spravodajské informácie americká armáda zhromaždila, aby vyhodnotila, že za útokom stojí Irán.

Libanonská televízia Al-Majadín spriaznená s šiitským hnutím Hizballáh, ktoré je podporované Teheránom, uviedla, že izraelská loď bola terčom útoku v Indickom oceáne. Kanál sa odvolával na anonymné zdroje, ktoré neskôr citovali iránske médiá.

Loď Symi vlastní singapurská spoločnosť Eastern Pacific Shipping, ktorú ovláda izraelský miliardár Idan Ofer. Na žiadosť o komentár AP nikto nereagoval. Izraelská armáda odkázala novinárov na izraelské ministerstvo zahraničia, ktoré ale tiež bezprostredne nereagovalo.

10:00 Izrael dnes z väzníc prepustí 42 palestínskych väzňov na základe dohody o dočasnom prímerí s radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na izraelské úrady, podľa ktorých Hamas výmenou oslobodí 14 rukojemníkov.

Izraelské médiá pôvodne informovali o zozname 13 rukojemníkov, ktorí majú byť prepustení dnes. Je medzi nimi aj osem detí. V piatok, ktorý bol prvým dňom pokoja zbraní, palestínski radikáli prepustili 24 rukojemníkov, z toho 13 Izraelčanov. Izrael v ten istý deň prepustil zo svojich väzníc 39 palestínskych žien a detí.

8:20 Organizácii Spojených národov sa podarilo v piatok poslať do Pásma Gazy najväčšiu humanitárnu pomoc od 7. októbra, keď prepukla vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, informovala agentúra DPA. Od začiatku platnosti prímeria dorazilo do Gazy 137 kamiónov.

Ďalších 200 kamiónov do konfliktom sužovanej zóny ešte smeruje.

Stovky tisíc ľudí získali jedlo, vodu, zdravotnícke potreby a ďalšie esenciálne položky humanitárnej pomoci.

Do Pásma Gazy prepravili takisto 129 000 litrov paliva a evakuovali z nej 21 pacientov v kritickom stave.

„OSN víta prepustenie 24 rukojemníkov zadržiavaných v Gaze od 7. októbra a opakuje svoju výzvu na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov,“ uvádza sa v tlačovom vyhlásení OSN. „Humanitárne tímy OSN a jej partnerov budú pokračovať v humanitárnych operáciách tak, aby v nadchádzajúcich dňoch zabezpečili potreby obyvateľov Pásma Gazy.“

8:00 Britský minister zahraničných vecí David Cameron varoval Izrael, že jeho bezpečnosť sa v dlhodobom meradle bude odvíjať od toho, či Palestínčania budú schopní žiť „bezpečne v mieri a stabilite“.

Slová britského ministra zazneli počas druhého dňa jeho návštevy Blízkeho východu, v rámci ktorej sa stretol s izraelskými aj palestínskymi lídrami.

Bývalý premiér Spojeného kráľovstva Palestínu navštívil v piatok a prisľúbil ďalších 30 miliónov britských libier (34,53 miliónov eur) na pomoc obyvateľom pásma Gazy.

„Izrael v konečnom dôsledku nebude mať dlhodobú bezpečnosť a stabilitu, pokiaľ dlhodobú bezpečnosť a stabilitu nebudú mať aj Palestínčania. Je nutné začať myslieť na budúcnosť,“ Cameron povedal pre televíziu BBC. Zároveň vyjadril hlboké znepokojenie nad násilím, páchaným osadníkmi na Západnom brehu Jordánu.

„Sú tu ľudia, ktorí príležitostne zabíjajú palestínskych civilistov. To je absolútne neprípustné a tých, ktorí sú za to zodpovední nestačí len zatknúť, musia byť zatknutí, trestne stíhaní a uväznení. Toto sú zločiny,“ dodal Cameron.

7:15 Ekvádorská vice-prezidentka Veronica Abadová pricestuje do Tel Avivu, kde bude pôsobiť časovo neohraničenú dobu s cieľom sprostredkovať mierovú dohodu medzi Izraelom a Pásmom Gazy.

Ekvádorský prezident Daniel Noboa, ktorý sa ujal úradu vo štvrtok, pridelil vice-prezidentke Abadovej mierovú agendu ako jej „jedinú funkciu“.

Abadová bude pracovať z ekvádorského veľvyslanectva v Tel Avive a poslaním jej misie bude predchádzať ďalšej „eskalácii konfliktu medzi Izraelom a Palestínou“, uvádza text bez akýchkoľvek bližších informácii ohľadne dátumu jej príletu a dĺžky trvania jej pobytu v Tel Avive.

„Toto rozhodnutie je historickým míľnikom, ktorý zavádza precedens ohľadne výrazného záväzku Ekvádoru presadzovať medzinárodný mier a stabilitu v regióne, sužovanom dlhotrvajúcimi konfliktami,“ dodala ekvádorská vláda.

6:55 Izrael od palestínskeho radikálneho hnutia Hamas dostal zoznam 13 rukojemníkov, ktorí majú byť prepustení v sobotu. Je medzi nimi aj osem detí. S odvolaním sa na izraelské médiá o tom informovala agentúra DPA. V piatok, ktorý bol prvým dňom pokoja zbraní, palestínski radikáli prepustili 24 rukojemníkov, z toho 13 Izraelčanov.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua napísala, že izraelskí bezpečnostní činitelia zoznam preverujú. Rodiny unesených boli podľa serveru denníka Haarec informované. Mená rukojemníkov chce ale Izrael zverejniť až po ich prepustení.

Rukojemníkov, ktorých palestínske ozbrojené skupiny uniesli pri útoku na Izrael zo 7. októbra, prepustia na základe dohody o dočasnom prímerí medzi Izraelom a Hamásom. Celkovo sa počas neho má na slobodu dostať 50 rukojemníkov výmenou za prepustenie 150 Palestínčanov z izraelských väzníc a výrazné zvýšenie humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy, ktoré doteraz bolo terčom masívnych izraelských útokov.

Izraelská nemocnica, v ktorej je po prepustení na kontrolu osem predtým zadržiavaných – štyri matky a štyri deti – uviedla, že väčšina z nich je v dobrom fyzickom stave.

Pri útoku Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra bolo do Pásma Gazy zavlečených zhruba 240 ľudí. Ďalších 1 200 ľudí prišlo o život. Izraelská odveta si v Gaze, kde žije 2,3 milióna Palestínčanov, vyžiadala okolo 15 000 životov, vrátane niekoľko tisíc detských.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael