KĽDR rozmiestnila pri hraniciach s Južnou Kóreou ťažko ozbrojených vojakov

Severná Kórea rozmiestnila ťažko ozbrojených vojakov na strážnych stanovištiach pri hraniciach s Južnou Kóreou v reakcii na pozastavenie vojenskej dohody medzi oboma krajinami. Informovala o tom v pondelok agentúra Jonhap s odvolaním sa na armádu.

27.11.2023 06:08
Kórea KĽDR hranice vojaci demilitarizovaná zóna Foto:
Na nedatovanej snímke juhokórejského ministerstva obrany z 27. novembra 2023, severokórejskí vojaci stavajú drevené strážne stanovište v demilitarizovanej zóne na hraniciach medzi KĽDR a Južnou Kóreou.
debata (1)

Komunistická krajina podľa vysokopostaveného juhokórejského činiteľa od piatku obnovuje niektoré strážne stanovištia v demilitarizovanej zóne medzi oboma štátmi, ktoré sú formálne stále vo vojnovom stave. V roku 2018, keď obe Kórey vojenskú dohodu podpísali, tak KĽDR, ako aj Južná Kórea zničili desať z 11 strážnych stanovíšť v pohraničnej oblasti.

Kim Čong-un Čítajte viac Diktátor Kim si pozrel snímky amerických základní vyhotovené špionážnym satelitom

Platnosť vojenskej dohody, ktorej cieľom je zníženie napätia na Kórejskom polostrove, minulý týždeň čiastočne pozastavil Soul po tom, ako KĽDR vypustila špionážnu družicu. Pchjongjang následne tiež oznámil pozastavenie dohody a zároveň uviedol, že na hranicu s južným susedom vyšle silnejšiu armádu a nové zbrane. Južná Kórea zase oznámila, že plánuje obnoviť prieskumné lety v pohraničnom pás­me.

Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea vypustenie severokórejskej družice odsúdili s tým, že ide o hrubé porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Krok KĽDR rázne odsúdil aj generálny tajomník OSN António Gutteres. „Akýkoľvek štart, pri ktorom KĽDR využije technológie balistických striel, je porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady,“ uviedol jeho hovorca Farhan Haq.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea