Diktátor Kim si pozrel snímky amerických základní vyhotovené špionážnym satelitom

Vojenský špionážny satelit vypustený v utorok Severnou Kóreou zhotovil snímky Andersenovej leteckej základne a prístavu Apra nachádzajúcich sa na tichomorskom ostrove Guam, ktorý je nezačleneným územím USA. Informovala o tom juhokórejská agentúra Johnap s odvolaním sa štátne médiá v KĽDR.

22.11.2023 10:51 , aktualizované: 12:57
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un sleduje stav satelitu v satelitnom riadiacom stredisku v Pchjongjangu v Severnej Kórei 22. novembra 2023
debata (6)

Ako uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA, zábery boli odoslané do Pchjongjangu, kde si ich počas návštevy satelitného riadiaceho centra Národného úradu pre letecké technológie prezrel severokórejský vodca Kim Čong-un. Uviedol, že Severná Kórea by mala mať viac špionážnych satelitov, aby sa posilnili jej sebaobranné schopnosti a účinnosť jej vojenských úderných prostriedkov.

Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video
KĽDR sa pochválila balistickou raketou Hwasong-17. Podľa odhadu expertov má dolet viac ako 15-tisíc kilometrov, teda dokáže zasiahnuť aj územie USA. Pozrite si video zo štartu rakety, ktoré zverejnil Pchjongjang.

Juhokórejská armáda v stredu uviedla, že vojenský špionážny satelit vypustený deň predtým Severnou Kóreou sa zrejme dostal na obežnú dráhu. Na zistenie, či funguje bezchybne, však treba viac analýz a času. „Po komplexnej analýze jeho letovej dráhy a ďalších parametrov usudzujeme, že satelit sa dostal na obežnú dráhu,“ cituje Johnap zo stanoviska Zboru náčelníkov štábov armády Južnej Kórey.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA predtým oznámila, že družicu vyniesol do vesmíru nový typ nosnej rakety, ktorá odštartovala zo západného pobrežia krajiny o 22.42 h miestneho času (14.42 h SEČ).

kľdr, severná kórea, špionážny satelit, raketa Čítajte viac Severná Kórea aj napriek varovaniu odpálila smerom na juh raketu so špionážnym satelitom

KCNA tiež uviedla, že satelit po dokončení „procesu jemného dolaďovania“, ktorý potrvá sedem až desať dní, začne oficiálne fungovať 1. decembra.

Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea odsúdili štart severokórejskej rakety so špionážnym satelitom, ktorým KĽDR podľa nich porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich Pchjongjangu vypúšťať balistické rakety akéhokoľvek doletu. Rovnaký postoj zaujali tieto krajiny aj pri neúspešných štartoch v máji a auguste.

kórea Čítajte aj Aj s Američanmi. Južná Kórea po desaťročí ukázala svoju armádu v plnej paráde

Južná Kórea v reakcii na vypustenie družice oznámila, že čiastočne pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018. Soul avizoval, že obnoví prieskumné lety v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.

Južná Kórea tiež tento týždeň uskutoční spoločné námorné cvičenie s Japonskom a USA.

Severná Kórea tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohla reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Spojených štátov.

KĽDR / Raketa / Čítajte aj KĽDR podnikla cvičenie, pri ktorom simulovala útok taktickou jadrovou zbraňou
6 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #špionážna družica