Izrael chce vymeniť ďalších 50 palestínskych väzenkýň za izraelských rukojemníkov

Izrael schválil zahrnutie 50 palestínskych väzenkýň do zoznamu osôb, ktoré majú byť prepustené, ak radikálne palestínske hnutie Hamas prepustí ďalších izraelských rukojemníkov držaných v Pásme Gazy.

28.11.2023 08:00
Izrael, Palestína, Hamas, Pásmo Gazy, rukojemníci Foto: ,
Izraelčania sa tešia počas pristávania vrtuľníka, ktorý priváža ďalšiu skupinu prepustených rukojemníkov z Pásma Gazy v izraelskom meste Petach Tikva v nedeľu 26. novembra 2023.
debata (1)

Oznámil to v utorok podľa agentúry Reuters úrad izraelského premiéra. Podľa izraelského armádneho rozhlasu už izraelská vláda dostala zoznam rukojemníkov, ktorí majú byť prepustení v utorok. Izrael zároveň potvrdil, že v pondelok výmenou za prepustených rukojemníkov prepustil 33 palestínskych väzňov. Podľa agentúry Reuters médiá blízke Hamasu spresnili, že Izrael na základe dohody o dočasnom pokoji zbraní prepustil 30 palestínskych detí a tri ženy.

O už štvrtej výmene rukojemníkov Hamasu a palestínskych väzňov z izraelských väzníc v pondelok najskôr informoval Katar, ktorý sprostredkoval dohodu o terajšom prímerí. Jedenásť rukojemníkov, ktorých prepustil Hamas, už je v Izraeli, kde musia prepustení najskôr podstúpiť lekársku prehliadku a podľa denníka Times of Israel sa už v nemocniciach stretávajú so svojimi príbuznými. Prepustených bolo deväť detí, vrátane jedných trojročných dvojčiat, a dve matky, všetci z kibucu Nir Oz.

Leo Varadkar Čítajte viac Írsky premiér pobúril Izrael. Nemáte morálny kompas, preberte sa, odkazuje mu izraelská diplomacia

Kibuc Nir Oz, ktorý leží blízko Pásma Gazy a pri útoku Hamasu siedmeho októbra, patril medzi ťažko zasiahnuté. Teraz jeho zástupcovia uviedli, že v zajatí zostáva 49 obyvateľov obce, vrátane otca prepustených dvojčiat.

Väčšina doteraz prepustených rukojemníkov sa zdá byť v dobrom fyzickom stave. No 84-ročná Elma Avrahamová, ktorá bola prepustená v nedeľu, bola letecky prepravená do zdravotného strediska Soroka a ďalej bojuje o život, informovala agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z nemocnice.

Jej dcéra Tali Amanová povedala novinárom, že jej matka bola pri prevoze do nemocnice „len pár hodín od smrti“. Teraz je Avrahamová pod sedatívami, no dcéra uviedla, že jej stihla povedať o novom pravnúčati, ktoré sa narodilo v čase jej zajatia.

Podľa spravodajského webu Axios už Izrael dostal zoznam desiatich rukojemníkov, ktorých majú prepustiť v utorok. Úrad izraelského premiéra to zatiaľ nekomentoval.

Izrael výmenou prepustil ďalších 33 palestínskych väzňov. Reuters píše, že pred väznicou Ofer blízko Ramalláhu na okupovanom Západnom brehu Jordánu sa v noci na utorok zhromaždili desiatky Palestínčanov mávajúcich vlajkami Palestíny, Hamasu a Islamského džihádu, keď čakali na prepustenie väznených Palestínčanov. Palestínski svedkovia tvrdili, že izraelská armáda do davu vypustila slzotvorný plyn. Podľa AP už autobus Červeného kríža s prepustenými väzňami dorazil do Ramalláhu, kde ich v uliciach vítali sláviace davy.

Išlo o záverečnú výmenu z dohodnutých a realizovaných štyroch; spolu sa takto malo dostať na slobodu zo zajatia Hamasu 50 rukojemníkov, najmä detí a žien, a tiež asi 150 Palestínčanov väznených v Izraeli, tiež hlavne ženy a mladiství.

Podľa agentúry Reuters Hamas doteraz prepustil 69 zo zhruba 240 rukojemníkov, ktorých zajal 7. októbra po vpáde do južného Izraela, pri ktorom bolo podľa izraelských údajov zabitých na 1 200 ľudí. Izraelská odveta si v Pásme Gazy vyžiadala podľa tamojších úradov okolo 15 000 životov, vrátane niekoľkých tisícok detských.

Agentúra AP uvádza, že za terajšieho prímeria Hamas zatiaľ prepustil 51 Izraelčanov a 19 rukojemníkov iných národností; väčšinu z nich tvoria Thajčania. V Izraeli pracuje mnoho obyvateľov Thajska, prevažne ako robotníci na farmách.

Francúzsko uviedlo, že tri osoby, ktoré boli prepustené v pondelok, mali dvojité francúzsko-izraelské občianstvo; ide o dve dvanásťročné deti a jedno šestnásťročné. Francúzska vláda „neúnavne usiluje“ o prepustenie piatich ďalších francúzskych občanov, ktorí zostávajú rukojemníkmi Hamasu, uviedlo vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničia.

Hamas a ďalší radikáli stále zadržiavajú až 175 rukojemníkov. Prepustení sa zatiaľ prevažne držali mimo pozornosti verejnosti, ale začínajú sa objavovať prvé podrobnosti o podmienkach, v ktorých boli držaní.

Merav Ravivová, príbuzná troch rukojemníkov prepustených v piatok povedala, že jedlo dostávali nepravidelne a v zajatí schudli. Ako jedlo bol hlavne chlieb a ryža. Spať museli na improvizovaných lôžkach zo stoličiek zrazených k sebe. Niekedy museli rukojemníci čakať celé hodiny, kým mohli použiť toaletu, dodala Ravivová, ktorú citovala agentúra AP.

Súčasne s výmenami platilo štyri dni prímerie. Katarská diplomacia v pondelok večer oznámila, že prestávka v bojoch bude predĺžená o ďalšie dva dni. Očakáva sa prepustenie ďalších 20 Izraelčanov výmenou za 60 väzňov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael