So zimou prišla aj únava. Ukrajina chystá zmeny v odvode brancov, aby udržala bojaschopnosť

Ukrajina chystá zmeny v odvode brancov v snahe udržať svoju bojaschopnosť. S odvolaním sa na ukrajinských činiteľov to napísal denník The Guardian, podľa ktorého Kyjev plánuje začať využívať komerčné náborové firmy na cielenejšie odvody. Zmyslom je ubezpečiť brancov o ich nasadzovaní do úloh, ktoré zodpovedajú ich zručnostiam, a neposielať ich jednoducho priamo na front. Ukrajina sa bráni ruskej invázii už viac ako rok a deväť mesiacov.

28.11.2023 10:44
UA Vojak / UA Armáda / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci počas prestávky na čaj v Sumskej oblasti 24. novembra 2023
debata (37)

„Niektorí ľudia sa boja, majú strach zomierať, boja sa strieľať, ale to neznamená, že sa nemôžu zapojiť do iných činností… Teraz máme nového ministra s novým prístupom,“ povedal britskému denníku tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. V septembri ukrajinský parlament na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského odvolal ministra obrany Oleksija Reznikova, ktorého vo funkcii nahradil Rustom Umerov.

Život na fronte: najprv streľba na Rusov, potom kávička
Video
Unikátne zábery zo života Ukrajincov na fronte. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Armáda má podľa Danilova spolupracovať s dvoma najväčšími ukrajinskými náborovými spoločnosťami, aby identifikovala ľudí so špecifickými schopnosťami. Novým cieľom je tiež neodradiť kvalifikovaných Ukrajincov, ktorí chcú pomôcť vojsku, ale zároveň nechcú byť na fronte. „Mobilizácia bude pružnejšia, budú sa vyhlasovať špecializácie, ktoré sú potrebné, a ľudia sa budú dobrovoľne hlásiť na konkrétnej pozícii. Potrebujú napríklad zváračov či mechanikov a podobne,“ načrtol Danilov.

Ukrajinská armáda strieľa z kanónu D-30 smerom...
Ukrajinský vojak drží granát do húfnice na...
+3Ukrajinskí vojaci sedia v samohybnej húfnici na...

Zatiaľ nie je jasné, na akej úrovni bude pokračovať všeobecný nábor pre boj v prvej línii, upozornil The Guardian.

Na fronte aj v ukrajinskej spoločnosti, ktorá sa pripravuje už na druhú vojnovú zimu, je podľa neho cítiť únava. V prvých mesiacoch ruskej invázie sa státisíce Ukrajincov dobrovoľne prihlásili do boja vo vlne vlasteneckého odhodlania, ktoré pomohlo odraziť počiatočný postup Rusov. Ako sa však vojna preťahuje, ukazuje sa, že väčšina ľudí ochotných bojovať už narukovala. A mnohí z tých, ktorí sa už ocitli na fronte, sú zranení alebo vyčerpaní, opisuje denník.

M113-2 Čítajte aj Na ukrajinskom Donbase nasnežilo. Ako to ovplyvní bojové operácie na frontovej línii?

Armáda sa podľa neho čoraz viac musí obracať k mobilizácii, aby naplnila svoje rady. Existujú videá, na ktorých odchytávajú mužov na ulici, aby boli odvedení, a objavili sa početné korupčné škandály, keď úradníci brali úplatky za poskytnutie výnimky, opisuje The Guardian s tým, že prezident v lete odvolal všetkých oblastných činiteľov zodpovedných za odvody.

Akonáhle sú regrúti odvedení, absolvujú niekoľkotýždňový výcvik a potom môžu byť poslaní na front. Mnoho Ukrajincov hovorí, že keby boli povolaní, do armády by nastúpili. Mnoho mužov v brannom veku, ktorí nechcú ísť na front, sa však týždne i mesiace ukrývajú a snažia sa vyhnúť oddielom mobilizačných dôstojníkov.

Oleksandr Macijevskyj Čítajte aj Odhalili sochu ukrajinskému vojakovi, ktorého zastrelili Rusi po vyslovení „Sláva Ukrajine“

Danilov pripustil, že existujú problémy s náborom, ale zároveň tvrdil, že ruská propaganda jeho rozsah zveličuje. „Hovorí, že nemáme dostatok vojakov, že máme problémy s mobilizáciou. V živote sú vždy problémy, nepreceňujme to,“ dodal.

Zelenskyj v piatok bez bližších podrobností uviedol, že očakáva od ministerstva obrany, že mu tento týždeň predloží balík nových mobilizačných opatrení.

Timothy Snyder Čítajte aj Snyder: Žiaden pat, Ukrajine stačí dodať viac zbraní. Neúspech by viedol USA ku katastrofe

Letná a jesenná ukrajinská protiofenzíva nedokázala získať späť veľké množstvo území a medzi západnými partnermi Ukrajiny sa podľa denníka The Guardian čoraz častejšie ozývajú hlasy, ktoré v súkromí naznačujú, že skôr či neskôr bude Kyjev možno musieť zvážiť pokus o ukončenie vojny rokovaním.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #branci #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj