Erdogan: Izrael by sa mal postaviť pred medzinárodný súd

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi povedal, že Izrael sa musí zodpovedať za svoje vojnové zločiny v Pásme Gazy pred medzinárodným súdom. S odvolaním sa na oznámenie tureckej prezidentskej kancelárie o tom informuje agentúra Reuters. V polovici novembra Erdogan v prejave v parlamente označil Izrael za "teroristický štát" a dianie v Pásme Gazy za genocídu.

28.11.2023 17:54
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (6)

Erdogan si s Guterresom telefonoval pred stredajším rokovaním Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa bude venovať situácii v Pásme Gazy. „Izrael naďalej bezostyšne pošliapava medzinárodné právo, vojnové zákony a medzinárodné humanitárne právo,“ uviedla turecká prezidentská kancelária.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Izrael začal ofenzívu proti Hamasu v Pásme Gazy po tom, ako táto militantná skupina 7. októbra zaútočila na južný Izrael, pričom zabila približne 1 200 ľudí a 240 uniesla ako rukojemníkov. Podľa palestínskych zdravotníckych úradov si izraelské bombardovanie Pásma Gazy odvtedy vyžiadalo viac ako 15 000 obetí na životoch.

Izrael, Palestína, Hamas, Pásmo Gazy Čítajte viac Prvé vážne porušenie prímeria. Izraelskí vojaci utrpeli zranenia pri útoku v Gaze. Hamas tvrdí opak Izrael, Palestína, Hamas, Pásmo Gazy, rukojemníci Čítajte viac Izrael chce vymeniť ďalších 50 palestínskych väzenkýň za izraelských rukojemníkov

Turecký minister zahraničia Hakan Fidan, člen takzvanej kontaktnej skupiny moslimských krajín, ktorá vedie rozhovory so západnými predstaviteľmi o situácii v Pásme Gazy, sa podľa tureckej diplomacie v stredu zúčastní na schôdzke BR OSN v New Yorku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #Recep Tayyip Erdogan #António Guterres #útok na Izrael