Dvaja palestínski útočníci zastrelili v Jeruzaleme troch ľudí, ďalších zranili

Dvaja útočníci vo štvrtok ráno na okraji Jeruzalema zastrelili troch ľudí a ďalších šiestich zranili. Miestne médiá s odvolaním sa na tajnú službu uviedli, že útočili priaznivci Hamasu, ktorí boli v minulosti vo väzení za terorizmus. Hamas prevzal za útok zodpovednosť. V Izraeli panuje napätie v dôsledku vojny medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, ktorá sa začala 7. októbra útokom Hamasu na Izrael, od piatka však platí dočasný pokoj zbraní.

30.11.2023 07:35 , aktualizované: 17:25
Jeruzalem, streľba Foto: ,
Dobrovoľníci zo záchrannej služby Zaka odvážajú telo obete pri streleckom útoku v Jeruzaleme vo štvrtok 30. novembra 2023.
debata (1)

Útok sa odohral skoro ráno pri vjazde do Jeruzalema, kde dvaja muži strieľali na ľudí na autobusovej zastávke. Na mieste zomrela žena, neskôr v nemocnici podľahli zraneniam starší muž a ďalšia žena. Útočníkov zastrelili dvaja vojaci mimo služby a civilista, píšu miestne médiá.

Tajná služba Šin Bet neskôr oznámila, že útočníkmi boli bratia z východného Jeruzalema, ktorí sa hlásili k Hamasu a v minulosti boli vo väzení za plánovanie teroristických útokov. Jeden z nich bol väznený v rokoch 2010 až 2020, druhý v roku 2014.

Hamas prevzal zodpovednosť za útok. Vo vyhlásení uviedol, že útok je „reakciou na zločiny izraelskej okupácie, pri ktorej zomierajú ženy a deti v Pásme Gazy i na západnom brehu Jordánu“.

Na miesto útoku dorazil minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir, podľa ktorého incident potvrdzuje, že je dôležité vyzbrojovať civilistov. „Bez ohľadu na kritiku od niektorých ľudí budem pokračovať v distribúcii zbraní všetkým, záchranným zložkám i civilistom,“ uviedol krajne pravicový minister.

Podobne sa vyjadril na sieti Telegram premiér Benjamin Netanjahu, ktorý taktiež sľúbil pokračovať v distribúcii zbraní civilistom, pretože sa to osvedčilo vo „vojne proti vražednému terorizmu“. Netanjahu ocenil rýchlu reakciu dvoch vojakov a civilistov, ktorí podľa neho zabránili „teroristom vo väčšom útoku“.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, Tel Aviv Čítajte viac Prímerie medzi Izraelom a Hamasom bude zatiaľ pokračovať

„Tento teroristický útok nám pripomína, že našimi nepriateľmi nie sú len nacisti v Gaze,“ uviedol krajne pravicový minister Becalel Smotrič citovaný denníkom The Jerusalem Post. „Budeme ich prenasledovať a zničíme ich všade s pomocou Božou,“ dodal Smotrič, ktorý stojí na čele strany Náboženský sionizmus.

Obaja ministri aj premiér vyjadrili sústrasť pozostalým, rovnako ako to urobil opozičný líder Benny Ganc, ktorý je teraz členom vojnového kabinetu. „Tento útok je ďalším dôkazom toho, že musíme pokračovať vo vojne proti vražednému terorizmu, ktorý ohrozuje našich civilistov,“ uviedol Ganc s tým, že bojovať s teroristami je potrebné v Gaze, na Západnom brehu a kdekoľvek inde.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.
Video
Zdroj: IDF

Izraelský minister energetiky Jisrael Kac v reakcii na útok napísal na sieti X, že vyzval ministra spravodlivosti, aby rodinám útočníkov odobral preukazy totožnosti a odoprel „všetky výsady a príspevky“, pretože treba „zasiahnuť priaznivcov terorizmu všade“.

Vojnu začal Hamas, ktorý od roku 2007 vládne v Pásme Gazy, 7. októbra útokom na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili 1 200 ľudí a asi 240 osôb uniesli do Gazy. Izrael v odvete začal blokádu Pásma Gazy a masívne bombardovanie tejto oblasti s 2,4 milióna obyvateľov, podľa palestínskych údajov pri tom zomrelo 15 000 ľudí.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Od 7. októbra tiež Izrael výrazne posilnil razie na Západnom brehu, ktorý okupuje, a pozatýkal pritom tritisíc Palestínčanov. Asi 240 Palestínčanov vrátane maloletých pri stretoch s armádou a tiež so židovskými osadníkmi prišlo o život. Útok Hamasu zosilnel aj nenávisť radikálnych osadníkov na Západnom brehu, ktorí povzbudení dlhodobou rétorikou niektorých ministrov útočia na palestínskych civilistov v ich domovoch. O ďalšom z takýchto útokov informoval tento týždeň server The Times of Israel, ktorý zverejnil aj videozáznam incidentu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem