Kamióny čakajú na hranici s Ukrajinou až desať dní. Blokáda trvá už takmer mesiac

Kamióny čakajú na vstup na Ukrajinu cez niektoré hraničné priechody v Poľsku až do desať dní, uviedla poľská polícia v pondelok. Dlhé čakacie doby spôsobila už takmer mesiac trvajúca blokáda poľských vodičov kamiónov.

04.12.2023 12:18
Bidovce Ukrajina odstavené kamióny, poľskí... Foto: ,
Odstavené kamióny prichádzajúce po diaľnici D1 v smere od mesta Prešov stoja za sebou, v jednom jazdnom pruhu na diaľnici D1, od zjazdu z diaľnice pri obci Bidovce v okrese Košice -okolie 3. decembra 2023.
debata (12)

Na poľskom hraničnom priechode Hrebenne stojí 70 kilometrov dlhý rad a v ňom približne 870 kamiónov, oznámila polícia v poľskom meste Tomaszów Lubelski. Na priechode Dorohusk zároveň stojí v 16 kilometrov dlhom rade približne 520 kamiónov, pričom čakacia doba je tam päť dní, oznámila polícia v poľskom meste Chelm.

Na východnej hranici je 16 km dlhá kolóna kamiónov
Video

Ukrajinská pohraničná stráž zároveň v noci na pondelok informovala, že na poľsko-ukrajinských hraniciach sprevádzkovala dodatočný hraničný priechod Uhryniv-Dolhobyczów pre prázdne kamióny. Tento priechod môžu zvyčajne využívať len osobné autá a autobusy.

Kolóna kamiónov od hraničného priechodu Vyšné...
Kolóna kamiónov od hraničného priechodu Vyšné...
+8Kolóna kamiónov od hraničného priechodu Vyšné...

Poľskí vodiči kamiónov od 6. novembra blokujú niektoré hraničné priechody medzi Poľskom a Ukrajinou na protest proti nespravodlivej konkurencii ukrajinských firiem podnikajúcich v cestnej nákladnej doprave. Každú hodinu cez ne púšťajú len niekoľko kamiónov, pričom osobné autá, autobusy a vozidlá s humanitárnou pomocou púšťajú bez obmedzení.

SR Vyšné Nemecké doprava obmedzenia KEX Čítajte aj Protest poľských dopravcov nekončí, zomreli dvaja muži. Varšava navrhla Kyjevu riešenie

Poľské dopravné firmy majú podľa protestujúcich vyššie prevádzkové náklady a nedokážu tak konkurovať tým ukrajinským. Požadujú preto opätovné zavedenie komerčných povolení zrušených po začatí vojny na Ukrajine pre ukrajinské firmy s výnimkou tých, ktoré prevážajú humanitárnu pomoc a vojenský materiál. Žiadajú tiež pozastavenie povolení na prevádzku pre firmy, ktoré vznikli po vypuknutí vojny na Ukrajine.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #kamióny #hraničné priechody #Ukrajina #protesty na hraniciach