Šéf COP28 popiera, že by spochybňoval závery vedcov o globálnom otepľovaní

Predseda klimatického summitu v Dubaji (COP28) Sultán Ahmad al-Džábir poprel nedeľňajšie správy médií, podľa ktorých údajne spochybnil vedecký konsenzus, že na spomalenie globálneho otepľovania je potrebné prestať využívať fosílne palivá. Informovala o tom agentúra DPA citujúc denník The Guardian a zistenia investigatívneho Centra pre klimatické spravodajstvo (CCR).

04.12.2023 13:42
Ahmad al-Džábir, COP28 Foto: ,
Predseda klimatického summitu v Dubaji (COP28) Sultán Ahmad al-Džábir 4. decembra 2023.
debata (6)

Al-Džábir je vo funkcií predsedu a hostiteľa prebiehajúceho summitu COP28 vnímaný kontroverzne vzhľadom na to, že je zároveň šéfom štátnej ropnej a plynovej spoločnosti ADNOC v Spojených arabských emirátoch.

Podľa medializovaných informácií al-Džábir prostredníctvom videokonferencie v novembri povedal zástupcom Organizácie spojených národov (OSN), že neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom, že je potrebné postupne vyradiť fosílne palivá, aby sa obmedzilo globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Summit Klimatický COP28, čaputová Čítajte viac Čaputová na COP28: Ľudstvo sa rúti do priepasti. SR je medzi najambicióznejšími štátmi v brzdení klimatickej krízy

Šéf COP28 údajne zároveň tvrdil, že bez fosílnej energie by sa ľudstvo vrátilo do doby kamennej. V odpovedi na otázku novín The Guardian predsedníctvo COP28 nepoprelo, že al-Džábir uvedené tvrdenia vyslovil; zdôraznilo však, že len odkazoval na prognózy Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC), podľa ktorého budú fosílne palivá aj v budúcnosti stále do určitej miery súčasťou globálneho energetického systému.

Sultán Al-Džábir v nedeľu obvinenia médií poprel s tým, že ide o „neférovú kritiku a pokus podkopať agendu predsedníctva COP28, ktorá je jasná, transparentná a má hmatateľné výsledky“.

„Nie sme si istí, čo má táto (mediálna) správa povedať. Nie je v nej nič nové ani prevratné. Predseda (al-Džábir) uznáva, že postupné ukončenie využívania fosílnych palív je nevyhnutné a že je potrebné udržať na dosah cieľ (obmedzenia otepľovania na ) 1,5 stupňa,“ citovala agentúru DPA hovorcu COP28.

COP28, Dubaj, klimatický samit Čítajte viac Dubajského sultána skritizovali na COP28. Vyhlásil, že za odchodom od fosílnych palív nie je veda

Generálny tajomník OSN António Guterres na úvod klimatického summitu vyhlásil, že vedecké poznatky „sú jasné – cieľ 1,5 stupňa Celzia je možné dosiahnuť len vtedy, ak konečne prestaneme spaľovať fosílne palivá“.

Postupné vyradenie fosílnych palív vrátane ropy, uhlia a zemného plynu je jednou z najspornejších tém prebiehajúceho summitu COP28 v Dubaji, ktorý začal 30. novembra a potrvá do 12. decembra.

OSN v deň začiatku dubajského summitu oznámila, že rok 2023 bude zrejme najteplejším od začiatku meraní. Zároveň žiadala urýchlené kroky na spomalenie tempa globálneho otepľovania.

COP28, Emma nuel Macron, jadrová energetika Čítajte viac Dvadsiatka štátov žiada o strojnásobenie jadrovej energetiky, medzi nimi aj Slovensko
6 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatický summit OSN #COP28