Zaobchádzate s Rusmi ako so sviňami. Putin hrozí Lotyšsku nešťastím

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval Lotyšsko za to, ako zaobchádza s ruskou menšinou. Pobaltskej krajine nepriamo pohrozil, že ju za to stihne nešťastie.

05.12.2023 10:40 , aktualizované: 06.12.2023 16:34
debata (333)

Z približne 1,8 milióna obyvateľov Lotyšska je zhruba každý štvrtý ruského pôvodu. Veľa Rusov však nie je lotyšskými občanmi, ale má štatút takzvaného neobčana. V súvislosti s inváziou na Ukrajinu Lotyšsko zaviedlo pre neobčanov jazykové testy, ktoré majú preveriť ich každodennú znalosť lotyštiny. Hrozí im aj odobratím povolenia na pobyt.

Čaputová: Slovensko i Lotyšsko jednoznačne stoja pri Ukrajine
Video
Slovensko a Lotyšsko podporujú silné sankcie proti Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu, Moskvu treba odstrašiť od ďalších útokov. Novinárom to povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po schôdzke so svojím lotyšským kolegom Egilsom Levitsom, ktorý sa vyslovil za vytvorenie osobitného medzinárodného súdneho tribunálu na stíhanie zločinov v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine.

„Nemyslím si, že šťastie príde do domu tých, ktorí takúto politiku vykonávajú,“ povedal Putin na zasadnutí Kremľom kontrolovanej rady pre ľudské práva. Ak bude Lotyšsko s miestnymi Rusmi „zaobchádzať ako s ošípanými“, potom nakoniec bude samo čeliť rovnakému „svinstvu“, uviedol.

Russia is a terrorist state / Rusko teroristi / Čítajte aj 'Ruská loď, choď do prdele'. Gruzínci vyhnali stovky Rusov z prístavu pri Čiernom mori

Putin síce vyjadril pochopenie pre skutočnosť, že každá krajina vyžaduje, aby jej obyvatelia mali základné znalosti jej kultúry a jazyka, status neobčanov však považuje za právnu úchylku. Moskva podľa neho upraví vzťahy s krajinami, ktoré Rusov diskriminujú. Ak by sa lotyšskí Rusi nechceli vrátiť do svojej „historickej vlasti“, musí pre nich Rusko „vytvoriť vhodné podmienky“ na mieste, dodal Putin.

Veľvyslanec USA: Putin si dáva veľký pozor, aby nevyprovokoval NATO
Video
Mali by sa po tragickom raketovom incidentu v Poľsku Slováci obávať toho, že sa vojna rozšíri za ukrajinské hranice? Odpovedá americký veľvyslanec Gautam Rana. / Zdroj: TV Pravda

Lotyšsko po obnovení nezávislosti v roku 1991 schválilo zákon, ktorý udelil občianstvo len tým ľuďom a ich potomkom, ktorí v Lotyšsku žili už v medzivojnovom období. V dôsledku toho sa neobčanov stalo veľké množstvo tých, ktorí sa do krajiny prisťahovali v čase, keď bolo Lotyšsko súčasťou Sovietskeho zväzu. Neobčania nemôžu zastávať verejné funkcie a nemajú aktívne ani pasívne volebné právo.

Putin, Kremeľ, Rusko, vojna na Ukrajine, Moskva Čítajte aj Putin: Západ potrebuje rozporcovať a vydrancovať Rusko. Vraciame sa ako svetová veľmoc

Údajným útlakom ruskojazyčného obyvateľstva odôvodňuje Kremeľ okrem iného svoju inváziu na Ukrajinu, pripomína agentúra DPA. Lotyšsko, ktoré je členským štátom Európskej únie a NATO, patrí spolu s ďalšími pobaltskými krajinami k najdôraznejším podporovateľom Ukrajiny v jej obrane proti Rusku.

Lotyšský prezident reagoval na Putinovu hrozbu pokojne

Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs označil pondelkové hrozby ruského prezidenta za pokus o zastrašovanie a snahu zamaskovať ruské „zverstvá“ na Ukrajine. Vladimir Putin v pondelok kritizoval zaobchádzanie s ruskojazyčnými občanmi v Lotyšsku.

„Ruská propaganda bežne tvrdí, že ruskí občania alebo tí, ktorí sú súčasťou ruského sveta, sú brutálne utláčaní. V skutočnosti však ide o pokus zamaskovať zverstvá, ktorých sa Rusko dopúšťa na Ukrajine,“ vyhlásil Rinkevičs pre lotyšský denník Neatkariga Rita Avize.

Lotyšsko / Riga / Pamätník / Sovietska éra / Čítajte aj Rusi v Lotyšsku podstupujú skúšky z lotyštiny, aby neboli vyhostení

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 lotyšský parlament rozhodol, že Rusi, ktorí chcú získať trvalý pobyt, musia zvládnuť štátnu skúšku lotyšského jazyka. Týka sa to približne 20 000 osôb.

Ak ju nezvládli do 1. septembra, môžu požiadať o povolenie pobytu na dva roky a skúšku opakovať. Osoby, ktoré sa na skúške nezúčastnili, úrady písomne požiadali, aby opustili krajinu.

333 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Vladimir Putin #Lotyšsko #Pobaltie