Švédsko obišlo maďarské odkladanie ratifikácie do NATO. Podpísalo obrannú dohodu s USA

Kým maďarský parlament neustále odkladá ratifikáciu vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie, Štokholm našiel spôsob, ako tento problém obísť. V stredu to uviedol server mfor.hu na základe správy britského denníka The Guardian.

06.12.2023 14:10 , aktualizované: 15:38
debata (105)

Švédsko a Spojené štáty podpísali v utorok obrannú dohodu, ktorá umožní USA prístup na všetky vojenské základne v tejto škandinávskej krajine. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na švédskeho ministra obrany Paala Jonsona, podľa ktorého tento krok posilní bezpečnosť v regióne. Dohoda bola podpísaná v čase, keď Švédsko čaká na súhlas Turecka a Maďarska s jeho žiadosťou o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Švédske ponorky postrážia pre NATO Rusov v Baltskom mori
Video
Baltské more sa vstupom Fínska do NATO a očakávaným prijatím Švédska mení na vnútorné jazero Severoatlantickej aliancie. Chystaný vstup Štokholmu je vítanou posilou, hoci má iba tri moderné ponorky triedy Gotland. / Zdroj: SAAB

Dohoda „vytvorí lepšie podmienky pre americkú podporu Švédska pre prípad vojny či krízy“, vyhlásil Jonson, ktorý dokument podpísal spoločne s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom v Pentagone.

Podľa Jonsona podpis dohody neznamená, že americká armáda bude všetky základne skutočne využívať. Umožní ale napríklad americkej armáde skladovať vojenský materiál na miestach, kde je to pre ňu z vojenského hľadiska najdôležitejšie.

Agentúra AP pripomína, že strategicky významný švédsky ostrov Gotland, ležiaci v Baltskom mori, sa nachádza zhruba 300 kilometrov od ruskej enklávy Kaliningrad.

cvičenie Čítajte aj Aurora 23: Švédi napínajú svaly a varujú Rusov pred útokom

V roku 2021 podpísali Spojené štáty podobnú obrannú dohodu so západným susedom Švédska Nórskom a v súčasnosti rokujú o takýchto dohodách aj s Fínskom a Dánskom. Nórsko, Fínsko aj Dánsko sú členmi NATO.

Minister obrany Spojených štátov Lloyd Austin vyhlásil, že zapojením švédskych ozbrojených síl by sa NATO mohlo stať ešte silnejším. „Súčasná dohoda vysiela silný signál, že sme stále odhodlaní riešiť bezpečnostné výzvy spoločne,“ podčiarkol Austin.

Putin, Kremeľ, Rusko, vojna na Ukrajine, Moskva Čítajte aj Ľutujem, Vladimir, ale sám si si na vine. Putin si za rozšírenie NATO môže sám, odkázala Clintonová

Švédsko požiadalo o vstup do NATO s ďalšou dlho neutrálnou severskou krajinou Fínskom po napadnutí Ukrajiny ruskou armádou vlani vo februári. Fínske členstvo turecký parlament schválil tento rok koncom marca, a Fínsko sa tak začiatkom apríla stalo 31. členom Severoatlantickej aliancie.

Kristersson, Erdogan Čítajte aj Turecký prezident predložil do parlamentu ratifikáciu vstupu Švédska do NATO. Štokholm sa teší na členstvo

Nových členov aliancie musia schváliť všetci jej členovia. Pripojenie Švédska k NATO blokuje Maďarsko a Turecko. To tvrdí, že Štokholm nepostupuje dostatočne rázne proti organizáciám a skupinám, ktoré Turecko považuje za teroristické, teda napríklad proti Strane kurdských pracujúcich (PKK). K odkladu ratifikácie prispeli aj demonštrácie, počas ktorých sa vo Švédsku pálil korán.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Švédsko #Severoatlantická aliancia #Obranná dohoda s USA