Time: Osobnosťou roka je speváčka Swiftová, v ťažkej dobe je 'zdrojom svetla'

Americká popová hviezda Taylor Swiftová sa stala tohtoročnou osobnosťou roka magazínu Time. Podľa jeho vydavateľov je "zdrojom svetla" a dokáže prehovárať k ľuďom po celom svete tak ako nikto iný. Rodáčka zo štátu Pensylvánia si titul vyslúžila v roku, keď začala masívne svetové turné a uviedla úspešný koncertný film.

06.12.2023 16:15
debata (2)

Americký časopis v zdôvodnení svojej voľby uviedol, že tohtoročná osobnosť roka je v doterajšom zozname výnimkou, keďže väčšinou boli takto titulovaní muži, často štátnici či podnikateľskí velikáni. Vlani napríklad Time vybral ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, o rok skôr zase miliardára Elona Muska.

zväčšiť Americká popová hviezda Taylor Swiftová sa... Foto: Time
Taylor Swiftová, magazín Time Americká popová hviezda Taylor Swiftová sa stala tohtoročnou osobnosťou roka magazínu Time.

„Osoba, ktorej jedinečný vplyv sa prejavil počas roka 2023, nezastávala žiadnu z týchto úloh,“ uvádza Time. „V rozdelenom svete, kde zlyháva príliš veľa inštitúcií, našla Taylor Swiftová spôsob, ako prekonávať hranice a byť zdrojom svetla. Nikto iný na planéte nedokáže tak dobre zapôsobiť na toľko ľudí,“ pokračuje komentár.

Kariéra Swiftovej v šoubiznise trvá už takmer 20 rokov a dnes 33-ročná speváčka vystriedala rôzne žánrové odtiene i štýly vystupovania, stále si však dokáže držať obrovskú popularitu. Rôznymi fázami, ktorými si od vydania prvého albumu v roku 2006 prešla, fanúšikov sprevádza jej svetové turné The Eras Tour, ktoré začala v marci v americkej Arizone. Šnúra desiatok vystúpení sa má skončiť o rok v kanadskom Vancouveri, pričom po prvotnom oznámení pre enormný záujem počet koncertov ešte narastal.

taylor swift Čítajte aj Taylor Swift ovládla s piesňou Anti-Hero udeľovanie cien MTV Video Music Awards

„Zdá sa mi to ako prelomový moment v mojej kariére, v 33 (rokoch),“ povedala umelkyňa magazínu Time. „A prvýkrát v živote som bola mentálne dosť silná na to, aby som zvládla všetko, čo sa s tým spája,“ pokračovala.

Speváčka Taylor Swift na pódiu. Foto: SITA/AP, Natacha Pisarenko
taylor swift Speváčka Taylor Swift na pódiu.

Swiftová má na konte desať štúdiových albumov, z ktorých ten posledný nazvaný Midnights vyšiel vlani na jeseň. Je držiteľkou 12 cien Grammy a mnohých ďalších ocenení, tento rok tiež uviedla film zložený zo záberov z tohtoročných vystúpení v Los Angeles. Snímka nazvaná Taylor Swift: The Eras Tour len počas troch týždňov od premiéry v kinách po celom svete zarobila 200 miliónov dolárov a je označovaná za najziskovejší koncertný film všetkých čias.

Teraz svoj úspešný rok korunuje fotografiou na obálke Time. Ten osobnosť roka vyhlasuje už takmer 100 rokov, pričom sa snaží vyberať jednotlivcov, „ktorí počas posledných 12 mesiacov najviac utvárali titulky, v dobrom aj v zlom“.

Speváčka Taylor Swift počas vystúpenia na šou Wango Tango v Kalifornii. Čítajte aj Fanúšikovia Taylor Swift spôsobili počas koncertov v Seattli rekordnú seizmickú aktivitu

Swiftová bola v tomto roku v titulkoch skloňovaná z mnohých dôvodov, od svojej hudobnej tvorby až po ekonomické dôsledky svojho turné na mestá, ktoré si zvolila pre jednotlivé zastávky. Politici vo viacerých krajinách vyzývali, aby zahrala práve u nich. Jej koncert v americkom Seattli podľa miestnej seizmologičky vyvolal otrasy zodpovedajúce zemetraseniu so silou 2,3 stupňa, univerzity organizujú semináre zamerané na jej texty a na jej vzťah s hráčom amerického futbalu Travisom Kelcom sa v októbri pýtal aj hovorca Bieleho domu.

Zelenskyj Čítajte aj Vlani Musk. Tento rok je podľa Time osobnosťou roka Zelenskyj

„Toto je rok, keď Swiftová dosiahla akúsi jadrovú fúziu: Skĺbila umenie a podnikanie a vypustila energiu historického rozsahu,“ píše Time. „Dosiahla to tak, že sa zamerala na to, čo vie lepšie, ako ktokoľvek iný: Baviť ľudí a písať pesničky, ktoré ich zasahujú,“ uzatvoril časopis.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Time #Taylor Swfit