Veľa Parížanov sa na olympiádu neteší. Radšej zmiznú z mesta, vyženú ich bezpečnostné opatrenia

Najväčší budúcoročný sviatok športu na svete asi vyženie z francúzskej metropoly mnoho obyvateľov. Kým skalní fanúšikovia nepochybne zaplavia Paríž, naopak, z mesta veľa jeho ľudí odíde. Hlavnou príčinou ich rozhodnutia budú obavy z prísnych bezpečnostných a dopravných obmedzení, respektíve reštrikcie pri pohybe osôb.

10.12.2023 10:00
Olympics Paris 2024 Hotel Prices Foto: ,
Olympijské kruhy pred parížskou radnicou ohlasujú hlavnú športovú udalosť roka 2024, z ktorej majú mnohí obyvatelia francúzskej metropoly už teraz hrôzu.
debata (1)

Z prieskumu agentúry Odoxa vyplynulo, že až 52 percent opýtaných Parížanov uvažuje, že počas letných olympijských hier nebudú žiť v hlavnom meste. Hry sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta. Pre Paríž pôjde o repete presne po sto rokoch. Letné Hry sa tam konali od začiatku mája do konca júla (čiže nezvyčajne dlho v porovnaní so súčasnosťou, mimochodom, olympijskú fakľu vtedy prvýkrát zapálili od ohňa, ktorý priniesla štafeta bežcov z gréckej Olympie.

Paríž, Francúzsko, Víťazný oblúk
Video

Nočná mora

Agentúra AP pripomína, že organizátori olympiády oslovujú Parížanov s heslom zostaňte a vychutnajte jedinečnú šou v živote. Mnohí však vidia v dvoch týždňoch na prelome júla a augusta skôr nočnú moru. „Paríž bude neznesiteľný. Nemožné zaparkovať auto, nemožné pohybovať sa, nemožné robiť čokoľvek," tvrdí podľa stanice BBC 65-ročná Evelyne, ktorá býva v jednej z lokalít mesta, kde sú plánované športové podujatia. Dodáva, že si včas zbalí kufre a vráti sa až v septembri (Paríž si po skončení olympiády vydýchne len nakrátko, pretože od 28. augusta do 8. septembra sa stane dejiskom paralympiády.

Francúzsko, Štrasburg, streľba Čítajte viac Francúzski policajti strieľali na ženu, ktorá sa vyhrážala, že sa odpáli

Faktom je, že daňou za usporiadanie legendárnych Hier sú najmä bezpečnostné opatrenia, ktoré Parížanom znepríjemnia život. „Obyvatelia v blízkosti športovísk budú musieť požiadať o QR kód, aby mohli prekračovať policajné bariéry," ozrejmil pre noviny Le Parisien Laurent Nunez, ktorý má v agende bezpečnosť olympiády (ide o dvojrozmerný kód, ktorý tamojší ľudia dostanú do mobilu). „Obyvatelia vymedzených oblastí tiež budú musieť registrovať všetkých návštevníkov, ktorí by chceli sledovať športové dianie z balkóna, z okna či zo strechy," poznamenal Le Parisien s odvolaním sa na Nuneza. QR kód bude polícia v niektorých vymedzených lokalitách vyžadovať aj od motoristov. Nielen od vodičov automobilov, ale aj od motocyklistov.

Francúzsko oslávilo 230. výročie pádu Bastily ukážkou európskej vojenskej spolupráce
Video
Po triede Champs-Élysées defilovalo 4300 vojakov, skoro dve stovky vozidiel, 230 koní, 69 lietadiel a 39 helikoptér.

Zvýšená bezpečnosť počas otváracieho dňa

Špeciálne bezpečnostné opatrenia sa chystajú počas úvodného dňa Hier. Otvárací ceremoniál sa neuskutoční na štadióne, ako býva zvykom, ale na rieke Seine, a to v nemalej dĺžke. „Červená zóna bude rozsiahla. Dostanú sa do nej iba ľudia s platným dôvodom, inými slovami tí, čo idú k sebe domov, do svojho hotela alebo fanúšikovia s lístkami na otvárací ceremoniál," povedal Nunez.

Thomas Bach Čítajte viac Posun v prípade štartu Rusov na olympiáde. Športoví lídri vyzvali MOV, aby ho dovolil

V ten deň, čiže 26. júla, nebudú súpravy metra zastavovať na vybraných staniciach v širšej blízkosti dejiska otváracieho ceremoniálu. Dôvod? Maximálna snaha predísť možnému teroristickému útoku; polícia objasňuje, že by musela kontrolovať každého cestujúceho, čo prakticky neprichádza do úvahy. Organizátori pôvodne plánovali, že na tento ceremoniál ponúknu až pol milióna lístkov. Zrejme však skrešú ich počet na 400-tisíc, lebo bezpečnosť považujú za prvoradú. Odhadujú, že olympiáda a paralympiáda dovedna pritiahnu okolo 15 miliónov fanúšikov.

Video
Parážska letná olympiáda sa blíži a otázka zákazu vstupu ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné či domáce podujatia je stále na stole Európskeho parlamentu. Nájde sa riešenie, aby sa na nej mohli zúčastniť aj športovci z Ruska a Bieloruska bez toho, aby boli výstavnou skriňou Putinovho režimu? / Zdroj: TV Pravda

Cestovné lístky výrazne zdražejú

Počas Hier vyletia nahor nielen ceny ubytovania, ale aj verejnej dopravy. Tá zdražie takmer dvojnásobne. Kým teraz stojí lístok na metro 2,1 eura, počas olympiády vyjde na 4 eurá. Bude možné zakúpiť si zľavnený balíček desiatich lístkov za 32 eur, ale je to tiež oveľa viac ako v súčasnosti: aktuálne 16,90 eura.

Vedenie mesta označuje toto dočasné zdraženie za nevyhnutnosť. Potrebuje totiž pokryť zvýšené náklady na posilnenú hromadnú dopravu.

Otázne zostáva, či rozšírené tepny verejnej dopravy budú všetky dokončené. Anne Hidalgová, socialistická starostka Paríža, vyhlásila, že o tom pochybuje. Valérie Pécresseová, pravicová šéfka parížskeho regiónu, naopak, označila jej obavy za zbytočné a ubezpečila, že nijaký dopravný kolaps nehrozí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Paríž #bezpečnostné opatrenia #bezpečnostné kontroly #cestovné