Kremeľ prekonal boľševikov. Chápadlá ruskej ideológie siahajú už do škôlok

Deti v Rusku by mali byť vedené k vlastenectvu už od najútlejšieho veku, myslí si minister školstva Sergej Kravcov. Navrhol šéfovi Kremľa Putinovi rozšíriť projekt 'Orlata Ruska' už do škôlok.

08.12.2023 11:01
debata (33)

Správu priniesol portál iDnes.cz. „Už od začiatku základnej školy vidíme, ako sa formujú skupiny energických, iniciatívnych a nadšených školákov. Preto navrhujem, vážený Vladimír Vladimírovič, rozšíriť tento projekt aj na predškolský vek,“ navrhol v minister školstva Putinovi. To isté podľa neho odporúčajú aj experti.

Rusko musíte milovať, inak vás označia z rusofóba
Video
O Rusku pre Pravdu hovorí Vladimír Šucha, šéf Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku. / Zdroj: TV Pravda

Putin návrh na rozšírenie ideologického hnutia do materských škôl príliš nekomentoval. Pochválil však Kravcovovú potrebu vychovávať deti v čo najútlejšom veku. „Určite máte pravdu, výchova začína ešte pred materskou školou, oveľa skôr, vlastne už pri narodení,“ vyhlásil prezident.

Projekt Orlata Ruska bol založený pred troma rokmi a pôsobí na prvom stupni základných škôl v Rusku. Kravcov tvrdí, že je v ňom okolo 2.5 milióna detí. Hlavným cieľom je viesť deti k vlastenectvu, jeho súčasťou sú výchovné cykly nazvané napríklad Orlíček – dobrovoľník alebo Orlíček – obranca historickej pamäte.

Russia Putin School Year Čítajte aj „Ukrajina je neonacistický štát“, budú sa učiť ruskí stredoškoláci z novej učebnice

Súčasťou prijímacej ceremónie je počúvanie ruskej hymny a vztýčenie vlajky. Vedúci potom nováčikom rozdá odznaky a okolo krku im uviaže farebnú šatku. Podľa portálu Agentstvo ide v podstate o obdobu sovietskeho hnutia Okťabrjata, ktoré deti vo veku sedem až deväť rokov pripravovalo na vstup do pioniera.

Kritici upozorňujú, že Putinov režim sa snaží šíriť svoju propagandu už aj v materských školách. To nebolo zvykom ani za čias Sovietskeho zväzu. „V dobách sovietskej moci predškolákom rozprávali o láske ku komunistickej strane a o dedouškovi Leninovi, ale nebolo to na úrovni organizovaného hnutia,“ povedal pre ruský portál Agentstvo historik Lev Lure.

Putinov režim považuje sovietske mládežnícke organizácie za vzor. Pre príklad, hnutie Naši, ktoré vzniklo päť rokov po Putinovom nástupe k moci, malo na vrchole až 150 000 členov, časom sa však skompromitovalo s futbalovými chuligánmi a neonacistami, a tak pred desiatimi rokmi zaniklo.

Budapešť, Maďarsko Čítajte aj Vymývanie mozgov v Rusku pokračuje: V Maďarsku povstali „fašisti“, Sovietsky zväz pomáhal

Minulý rok pri stom výročí založenia sovietskeho Pioniera Štátna duma prijala zákon o založení organizácie Hnutia prvých. Jeho cieľom je organizovať deti vo veku šesť až osem rokov a vychovávať ich „na základe tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt“. Jeden z prorežimných moderátorov to vtedy okomentoval slovami: „Po dvadsiatich rokoch a stámiliónoch rubľov utratených za rôzne mládežnícke hnutia sa naše vedenie rozhodlo pre skutočné revolučné riešenie – obnovu pionierov!“

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusi #materské školy #ruská propaganda #vojna na Ukrajine