Europol: Hrozba terorizmu v Európe sa po útoku Hamasu na Izrael zvýšila

Riziko teroristických útokov v Európe od 7. októbra, keď palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na Izrael, stúplo. Uviedol to v piatok policajný úrad Europol pre tlačovú agentúru DPA.

08.12.2023 20:46
debata
Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Týmto boli motivované aj nedávne útoky v Bruseli a Paríži, povedala v Haagu riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová.

Ylva Johanssonová, Komisárka EÚ, Švédsko, Štokholm Čítajte viac Johanssonová: V EÚ hrozí počas sviatkov obrovské množstvo teroristických útokov pre vojnu v Gaze

„Teroristická hrozba sa zvýšila po útoku Hamasu na Izrael a po reakcii Izraela naň v Pásme Gazy,“ upozornila.

Spresnila, že najväčšiu hrozbu predstavujú džihádistické skupiny.

Europol tiež spozoroval jasné prekrytia medzi militantným Hamasom, extrémistickou militantnou organizáciou Islamský štát (IS) a teroristickou organizáciou al-Káida.

Israel Palestinians Battered Kibbutz Čítajte viac Videli sme video z útokov Hamasu: najhoršia bola radosť teroristov z vraždenia

Pre al-Káidu a Islamský štát je znovu rozhorený konflikt na Blízkom východe príležitosťou opäť byť výraznejšími na medzinárodnej scéne. A Hamas chce rozšíriť svoj dosah ďalej, za Palestínu, vysvetlila De Bolleová.

Islamistické teroristické organizácie povzbudzujú predovšetkým mladých ľudí alebo ľudí s duševnými problémami, aby podnikali útoky.

Bagdádí Čítajte viac Islamský štát zmizol z očí. Čaká na ďalšiu príležitosť?

Pre tieto organizácie je obrovským nápomocným nástrojom internet a sociálne siete. De Bolleová povedala, že je potrebné si opraviť obraz o páchateľoch konajúcich osamotene. „Možno podnikajú útoky sami, ale sú súčasťou komunity na internete,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Hamas #Europol