Johanssonová: V EÚ hrozí počas sviatkov obrovské množstvo teroristických útokov pre vojnu v Gaze

Európska únia v súčasnosti čelí zvýšenej hrozbe terorizmu v dôsledku vojny v Pásme Gazy, ktorá vyvoláva polarizáciu v spoločnosti, varovala v utorok eurokomisárka pre vnútorne záležitosti Ylva Johanssonová.

05.12.2023 13:12
Ylva Johanssonová, Komisárka EÚ, Švédsko, Štokholm Foto: ,
Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová počas tlačovej konferencie vo švédskom Štokholme 21. júna 2023.
debata (6)

„V súvislosti s vojnou medzi Izraelom a Hamasom a polarizáciou, ktorú vyvoláva v našej spoločnosti, a tiež v súvislosti s blížiacim sa obdobím sviatkov, hrozí v EÚ veľmi veľké riziko teroristických úrokov,“ uviedla komisárka pred zasadnutím ministrov vnútra členských krajín EÚ v Bruseli, informuje agentúra DPA.

Ako bojovať s teroristami z organizácie Islamský štát?
Video
Stredná Európa nie je terčom islamistických radikálov. Je to aj preto, že v jej krajinách nežijú veteráni bývalých džihádistických vojen. Hovorí to poľský expert na terorizmus a autor knihy Človek s malou bombou Kacper Rekawek. V organizácii GLOBSEC pripravuje medzinárodnú štúdiu, ktorá mapuje, ako sú prepojené svety zločincov a teroristov. Odpovedal aj na otázku, ako sa zmenila hrozba v podaní radikálov z organizácie Islamský štát, keď extrémisti stratili územia v Iraku a Sýrii. / Zdroj: TV Pravda

Johanssonová pritom poukázala na viaceré udalosti vrátane sobotňajšieho útoku v Paríži, pri ktorom muž neďaleko Eiffelovej veže zabil nemeckého turistu a zranil ďalších dvoch ľudí. Išlo o zradikalizovaného islamistu, ktorý prisahal vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

France Israel Palestinians Čítajte aj Konflikt v Gaze sa 'prelial' do Paríža. Islamista zabil nemeckého turistu

Komisárka avizovala, že plánuje vyčleniť ďalších 30 miliónov eur na ochranu niektorých potenciálne ohrozených lokalít, napríklad bohoslužobných objektov.

Írsko Dublin útok police Čítajte aj V Dubline pobodali päť ľudí, vrátane malých detí

Ministri členských štátov majú na utorkovom stretnutí v Bruseli diskutovať o bezpečnosti vo vnútri Únie v súvislosti s vojenskými konfliktmi na Ukrajine a Blízkom východe. Na programe je tiež rokovanie o situácii v schengenskom priestore a o reforme azylovej a migračnej politiky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Izrael #Európska únia #Pásmo Gazy #Islamský džihád #Islamský štát #Ylva Johanssonová