Kráľ džungle, ktorý má štvornohých synov, ide drasticky šetriť

Javier Milei sa ujal moci bez prísľubu lepšieho života v blízkej dobe. „Nie sú peniaze," zdôraznil v inauguračnom prejave nový argentínsky prezident. Avizoval, že výrazne zoškrtá výdavky štátu, aby sa pokúsil znížiť obrovskú zadlženosť a vysokú infláciu.

11.12.2023 20:00
Argentína, voľby prezidenta, Javier Milei Foto: ,
Nový argentínsky prezident Javier Milei (vpravo) a jeho priateľka Fatima Floreziová mávajú priaznivcom v Buenos Aires v nedeľu 19. novembra 2023.
debata (4)

Milei, ktorý má 53 rokov, upozornil, že neexistuje nijaká alternatíva k drastickým úsporným opatreniam. Jediná cesta je podľa neho liečba šokom. „Vieme, že v krátkodobom horizonte sa situácia zhorší. Potom však uvidíme ovocie nášho úsilia," citovala ho stanica BBC.

Nový líder má viacero prezývok: parochňa (pre jeho účes), šialenec (pre časté kontroverzné výroky); o sebe hovorí, že je kráľ džungle. Napriek tomu, že nie je ženatý, Argentína bude mať svoju prvú dámu. Milei pred voľbami povedal, že ňou bude jeho sestra Karina. Má k nej veľmi blízko, pretože ho v mladosti podporovala. Bola jeho oporou v časoch, keď mu rodičia nielen nadávali, ale ho aj bili. Približne desať rokov sa potom s nimi vôbec nerozprával, vravel, že ich vnímal tak, ako keby boli mŕtvi.

OV3 Čítajte viac Zamračené pohľady, prudké gestá. Bolo to také úprimné, ako sa len dalo, povedal Zelenskyj po rozhovore s Orbánom

Milei síce vyrastal v katolíckom prostredí, ale nielenže zvykne kritizovať pápeža Františka, ale aj poškuľuje po judaizme. Zdôveril sa, že uvažuje, že by prestúpil z kresťanstva na židovskú vieru, ale tvrdí, že by to mal ťažké: „Bolo by pre mňa zložité dodržiavať sabat vo funkcii prezidenta," objasnil. (Sabat je u židovských veriacich deň odpočinku a modlitby, začína sa v piatok pred západom slnka a končí sa v sobotu po západe slnka.)

Povesť excentrického človeka Milei potvrdil hneď po zvolení za hlavy štátu, keď sa poďakoval svojim psom. Vlastní až päť anglických mastifov. Sú klonovaní z buniek jeho psa, ktorý pred šiestimi rokmi zomrel na rakovinu. „Sú to moje štvornohé deti," povedal o nich v jednom rozhovore. Pre klonovanie navštívil kliniku v USA, kde expertom zaplatil až 50-tisíc dolárov.

Ak Milei dodrží svoje predvolebné sľuby, potom v Argentíne zanikne až polovica ministerstiev. Hovoril, že sa v prípade volebného víťazstva chystá zrušiť až deväť z osemnástich rezortov vlády. Likvidácia čaká napríklad ministerstvá kultúry a školstva. Odstrániť chce dokonca aj centrálnu banku, o ktorej tvrdí, že výsostne slúži záujmom politickej kasty.

Javier Milei Čítajte viac Volajú ho Šialenec. Zvolila si Argentína svojho Trumpa?

Svoje víťazstvo v prezidentských voľbách významom prirovnal k pádu Berlínskeho múru: tvrdí, že po desaťročiach úpadku štátu s prídu ním konečne lepšie časy, len si treba počkať nejakú dobu, než pominie nevyhnutná liečba šokom. „Budem zubami-nechtami bojovať, aby som vytiahol našu krajinu do novej éry prosperity," vyhlásil Milei počas inaugurácie. O inflácii hovorí ako o rakovine, ďalšou z oblastí, kde chce nasadiť svoje sily, je korupcia.

Výzvy stojace pred ním sú mimoriadne náročné. Stačí iba poukázať na to, že inflácia by mohla v tomto roku dosiahnuť v Argentíne hranicu 200 percent a v chudobe žijú až dve pätiny obyvateľov. Odporcovia nového prezidenta tvrdia, že má málo skúseností, aby dokázal zodpovedne riadiť štát. V politike sa pohybuje len niekoľko rokov. Zároveň mu vyčítajú kontroverzné návrhy, ako je napríklad zákaz potratov. Označujú ho za krajne pravicového populistu. Vyhlasuje tiež, že sexuálna výchova je marxistické sprisahanie, ktoré má za cieľ zničiť rodinné hodnoty.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Propagátor tantrického sexu v Argentíne ešte neslávi

Naopak, stúpenci hovoria, že Milei stelesňuje jedinú nádej, aj keď si uvedomujú, že najbližšie mesiace ich nečaká nič dobré. „Buď sa úplne otočíme alebo sa potopíme ako Titanik. Budeme sa musieť obetovať, ak chceme vidieť svetlo na konci tunela," citoval denník Guardian jeho voliča Emmiliana Garrida.

Veľa voličov si vybralo Mileiho ako menšie zlo, keď žiadnemu z prezidentských kandidátov nedôverovali. Mnohí sociológovia tvrdia, že zvlášť mladí Argentínčania sú znechutení, pretože dosiaľ nezažili v krajine obdobie hospodárskeho rastu a v„kráľovi džungle" vidia aspoň akú-takú nádej, že bude iný ako jeho politickí súperi. Do druhého kola volieb išiel Milei z druhého miesta. Vo finále však uspel. Svojho rivala, ministra hospodárstva Sergia Massu, jednoznačne porazil: vyhral s rozdielom 12 percent odovzdaných hlasov.

Samozrejme, že nikto netuší, ako dopadne úsilie nového prezidenta vysporiadať sa s vážnymi ekonomickými a finančnými problémami štátu, no takmer isté je, že po starom už nebude. „Nová krajina sa začína: či už lepšie alebo horšie, nič nebude rovnaké," napísal časopis Noticias.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Argentína #inaugurácia