Chystali prevrat, ich spis má 425-tisíc strán. Nemecká prokuratúra obžalovala 27 ľudí

Viac ako rok po zatknutí extrémistov z hnutia takzvaných Ríšskych občanov obžalovala nemecká prokuratúra 27 ľudí vrátane domnelého vodcu skupiny, princa Heinricha XIII. Reussa. Informoval o tom dnes na svojich stránkach magazín Der Spiegel s odvolaním sa na zdroje v justícii.

11.12.2023 22:20
Heinrich XIII. Reuss Foto: ,
Policajti vedú princa Heinricha XIII. Reussa k policajnému vozidlu počas razie proti takzvaným „občanom ríše“ v nemeckom Frankfurte, v stredu 7. decembra 2022.
debata (6)

Reuss a ďalších deväť spoluobžalovaných z vedenia skupiny, medzi nimi aj niekdajšia sudkyňa a poslankyňa za stranu Alternatíva pre Nemecko Birgit Malsacková-Winkemannová, sa postavia pred súd vo Frankfurte nad Mohanom. Procesy s ďalšími obžalovanými budú v Mníchove a Stuttgarte.

Polícia v rozsiahlom prípade, ktorého spis medzitým narástol na 425-tisíc strán, vyšetruje celkom 69 ľudí, z ktorých 27 je vo väzbe a teraz im bola odovzdaná obžaloba, uviedol Der Spiegel s tým, že prokuratúra na výzvu na vyjadrenie zatiaľ nereagovalo. Skupina čelí obvineniu z členstva alebo podpory teroristickej organizácie a z prípravy „vlastizradné­ho aktu“.

Nemecko, pokus o prevrat, pokus o puč, krajná pravica, zatýkanie Čítajte viac The Guardian: Medzi podozrivými z prípravy puču v Nemecku je aj známy šéfkuchár

Takzvaní Ríšski občania popierajú legitimitu spolkovej republiky a vyzývajú na zvrhnutie jej inštitúcií. Podľa vyšetrovateľov plánovala skupina v Nemecku prevrat a ozbrojené útoky proti štátu. V decembri 2022 bolo zatknutých celkom 25 podozrivých pri raziách, na ktorých sa po celom Nemecku podieľalo okolo 5000 policajtov. Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann to vtedy označil za protiteroristickú operáciu na obranu demokracie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pokus o prevrat