Vo veku 116 rokov zomrela najstaršia obyvateľka Japonska

V utorok vo veku 116 rokov zomrela najstaršia obyvateľka Japonska Fusa Tacumiová. Informovali o tom predstavitelia úradov, ktorí vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým.

12.12.2023 10:03
debata

Tacumiová sa narodila v roku 1907 a spolu s manželom farmárom vychovala v prefektúre Osaka tri deti, uviedla miestna televízna stanica MBS.

„Fusa Tacumiová zomrela v utorok vo veku 116 rokov v opatrovateľskom domove v Osake,“ povedal pre AFP predstaviteľ v meste Kašiwara.

Staroba Čítajte aj Zomrel najstarší človek na svete, Japonka Kane Tanaka sa dožila 119 rokov

Prefekt Osaky Hirofumi Jošimura na sociálnej sieti X vyjadril sústrasť pozostalým a pripomenul septembrovú oslavu dlhovekosti Tacumiovej.

„Stále spomínam na to, aká bola pani Fusa Tacumiová zdravá,“ napísal Jušimura. „Úprimne sa modlím za jej dušu,“ dodal.

penzistka, kvetinárka, rastlina, pracujúci dôchodca Čítajte aj Čínsky recept na dlhovekosť. Naučte sa „hodiny“ vášho tela a žite dlhšie a zdravšie

Na záberoch odvysielaných televíziou MBS a ďalšími miestnymi médiami z oslavy jej 116. narodenín v apríli bola zachytená na invalidnom vozíku, väčšinou driemala. Za najstaršieho človeka v Japonsku bola uznaná vlani, keď vo veku 119 rokov zomrela Kane Tanakaová.

Japonka Kane Tanakaová na zábere z marca 2019,... Foto: TASR/AP
tanaková Japonka Kane Tanakaová na zábere z marca 2019, keď sa stala najstarším žijúcim človekom.

Guinnessova kniha rekordov v apríli 2022 oficiálne uznala Tanakaovej štatút najstaršieho človeka na svete. Dnes tento titul patrí Marii Branyasovej z USA, ktorá na budúci rok 4. marca dosiahne vek 117 rokov.

Japonsko má po Monaku druhé najstaršie obyvateľstvo na svete, pričom tam žije vyše 47.000 ľudí vo veku nad 100 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Japonka