(FOTO) Putin odhalil silu na mori. Rusko ukázalo svetu nové jadrové ponorky

Ruský vodca Vladimir Putin v pondelok navštívil lodenice, aby sa zúčastnil na uvedení nových jadrových ponoriek do prevádzky. Putin cestoval do lodeníc Sevmaš v Severodvinsku v Archangeľskej oblasti na severozápade Ruska. Udialo sa tak tri dni po tom, ako vyhlásil, že sa chce uchádzať o ďalšie šesťročné funkčné obdobie.

12.12.2023 12:26
debata (23)
Obraz ruského imperátora Alexandra III na...
Ruský prezident Vladimir Putin v strede a...
+9Novopostavená jadrová ponorka Cár Alexander III...

Putin oznámil svoje rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 17. marca 2024, a je takmer isté, že v nich zvíťazí. Pondelková návšteva v lodeniciach, kde Putin dohliadal na vztýčenie vlajky námorníctva na novopostavených ponorkách Imperátor Alexander III a Krasnojarsk, tiež zrejme zdôraznila jeho zameranie na posilnenie ruských jadrových síl v čase napätia s USA a Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Ruský test vypustenia rakety Bulava z jadrovej ponorky
Video

V prejave v lodenici Putin prisľúbil realizáciu plánov na modernizáciu ruského námorníctva. Imperátor Alexander III je siedmou ponorkou triedy Borej s atómovým pohonom, ktorá vstúpila do služby. Každá z nich je vyzbrojená 16 medzikonti­nentálnymi balistickými raketami Bulava s jadrovými hlavicami. Putin oznámil, že ďalšie tri takéto ponorky sú vo výstavbe.

Jadrová ponorka / Tula / Čítajte aj Moskva používa 'zombie' ponorky, snaží sa navonok udržať krok s USA
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Vladimir Putin #jadrová ponorka #ruská armáda #vojna na Ukrajine