Netanjahu priznal: Naše pohľady na budúcnosť Pásma Gazy sa s USA rozchádzajú

Pohľad Izraela a Spojených štátov na budúce usporiadanie v Pásme Gazy sa líšia. Dnes to podľa izraelskej tlače povedal premiér Benjamin Netanjahu. Ten odmieta, aby sa Pásmo Gazy, ktoré od roku 2007 ovláda palestínske radikálne hnutie Hamas, vrátilo pod kontrolu Palestínskej autonómie, ktorú riadi strana Fatah. Izrael má však podľa Netanjahua podporu Spojených štátov pre svoju vojenskú operáciu v Pásme Gazy, ktorej cieľom je zničenie Hamasu.

12.12.2023 17:47
Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu 10. decembra 2023 na týždennom zasadnutí vlády v kancelárii predsedu vlády v Jeruzaleme.
debata (10)

„Nepanuje tu zhoda na tom, čo sa stane (v pásme Gazy) deň po Hamase, a ja dúfam, že na tom zhodu (s USA) dosiahneme,“ uviedol izraelský premiér. Podľa izraelských médií tak prvýkrát verejne priznal, že sa pohľad Izraela na budúcnosť Pásma Gazy líši od vízie jeho najvýznamnejšieho zahraničného spojenca. Už skôr hovorili o rozporoch v pohľade na budúcnosť Pásma Gazy medzi Izraelom a administratívou amerického prezidenta Joea Bidena rôzni analytici a zdroje z diplomacie.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Podľa Washingtonu by sa Pásmo Gazy malo vrátiť pod kontrolu reformovanej Palestínskej autonómie, na čele ktorej stojí strana Fatah prezidenta Mahmúda Abbása a ktorá spravuje časti okupovaného Západného brehu Jordánu. To však izraelská vláda odmieta, pretože podľa nej sa Fatah nedištancoval od útoku Hamasu zo 7. októbra, ktorý Izrael považuje za teroristický čin a jeden z najhorších útokov na Židov po druhej svetovej vojne.

Gaza City / Gaza / Palestína / Čítajte viac Hamas je pred rozpadom, vyhlásil Izrael. Z Rafahu hlásia obete po nálete

„Nedovolím po masívnej obete našich občanov a vojakov odovzdanie Pásma Gazy niekomu, kto učí terorizmu, podporuje terorizmus, financuje terorizmus,“ povedal izraelský premiér na adresu strany Fatah. Podľa neho Izrael nesmie urobiť rovnakú chybu ako na začiatku 90. rokov minulého storočia, keď s Organizáciou pre oslobodenie Palestíny podpísal mierové dohody. Dohody viedli k ustanoveniam palestínskej samosprávy v Pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu, pripomenula agentúra Reuters.

Výzva k obozretnosti

„Po intenzívnych rozhovoroch s prezidentom Bidenom sme dostali plnú podporu pre pozemnú operáciu a pre zastavenie medzinárodného tlaku na ukončenie vojny,“ uviedol ďalej Netanjahu. Biden v pondelok vyjadril podporu vojenským úderom v Pásme Gazu, Izrael však vyzval, aby postupoval obozretne. Minulý týždeň USA zablokovali prijatie rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a Hamasom.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi
Video

Cieľom vojenskej operácie, ktorú Izrael spustil po útoku palestínskych ozbrojencov zo 7. októbra, pri ktorom podľa úradov zahynulo zhruba 1200 ľudí, je podľa izraelskej vlády zničenie hnutia Hamas. To v Pásme Gazy vládne od roku 2007, keď po ozbrojených stretoch vytlačilo konkurenčnú stranu Fatah.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu