Stoltenberg a Fico sa na vojenskej podpore Kyjeva nezhodli. Slovenský premiér sa stretne s ukrajinským v januári

Slovensko si je dobre vedomé svojich záväzkov voči Severoatlantickej aliancii a mieni ich rešpektovať, povedal premiér Robert Fico po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Hlavnou témou ich stretnutia v Bruseli bola vojna na Ukrajine. Fico pripustil nezhody, ale rokovanie podľa neho bolo konštruktívne. Oznámil, že sa na konci januára stretne s ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhalom na slovensko-ukrajinskej hranici. Stoltenberg poďakoval Slovensku za potvrdenie ďalšej podpory Kyjeva.

14.12.2023 11:10 , aktualizované: 12:20
debata (30)
Fico a Stoltenberg sa rozchádzajú v názoroch o vojenskej pomoci Ukrajine
Video

„Podpora Ukrajiny nie je charita, ale investícia do bezpečnosti,“ povedal Stoltenberg. „Jedinou cestou, ako dosiahnuť trvalý a spravodlivý mier, je presvedčiť (ruského prezidenta Vladimira) Putina, že nemá šancu vojensky vyhrať,“ dodal. Čím lepšiu pozíciu dosiahne Ukrajina na bojovom poli, tým lepšia bude podľa šéfa NATO jej pozícia pri rokovaniach s Moskvou.

Chertoff Čítajte viac Je Putinov režim odolnejší, ako si Západ myslel? Odpovedá exminister USA pre vnútornú bezpečnosť

Fico povedal, že finančná situácia na Slovensku je „veľmi kritická“ a krajina si nemôže dovoliť vydávať na obranu viac ako dve percentá rozpočtu. Tieto prostriedky podľa premiéra pôjdu najmä na modernizáciu vybavenia. Fico tiež pripomenul, že jeho krajina svoje systémy protivzdušnej obrany odovzdala Ukrajine na obranu pred ruskou agresiou a teraz by sama potrebovala pomoc s obstaraním nového vybavenia a požiadal o ňu Stoltenberga.

Stoltenberg: Žijeme v nebezpečnom svete, ale Slovensko sa môže spoľahnúť na NATO
Video
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v Bratislave. / Zdroj: FB Úradu vlády SR

Slovenský premiér zopakoval svoj odmietavý postoj k vojenskej pomoci Ukrajine. Dodal však, že nemieni brániť humanitárnej pomoci ani komerčným projektom. Pochválil tiež projekty nového slovenského ministra obrany Roberta Kaliňáka na rozšírenie vojenskej výroby na Slovensku.

Stretne sa Fico s Putinom? Slovenský premiér to vysvetlil
Video

„Vymenili sme si s generálnym tajomníkom názory na konflikt na Ukrajine a v tejto téme máme odlišné názory. Otvorene som vyhlásil, že ja ani moja vláda neveríme vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine. Skutočne nám chýba akákoľvek mierová iniciatíva a je jedno, či vzíde z Európskej únie alebo z NATO. Úprimne si nevieme predstaviť, že by táto vojna trvala ďalšie roky a jediným výsledkom by boli stovky tisíc obetí na oboch stranách,“ povedal Fico.

Slovenská vláda už má podľa Fica pripravený zoznam produktov odpovedajúci na žiadosť Kyjeva, poskytne vybavenie na odmínovanie ukrajinského územia a plánuje naďalej spolupracovať v oblasti energetiky. S ukrajinským premiérom Šmyhalom sa stretne po rokovaní svojej vlády na východe Slovenska.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NATO #Jens Stoltenberg #vojna na Ukrajine #Severoatlantická aliancia #samit EÚ