Hnevu Alaha neuniknete, povedal turecký poslanec a dostal infarkt v parlamente

Vo štvrtok zomrel opozičný turecký poslanec, ktorý pred dvoma dňami dostal v parlamente infarkt. Krátko predtým kritizoval spoluprácu vlády s Izraelom napriek vojne v Pásme Gazy.

14.12.2023 13:12
debata (6)

„Alahovmu hnevu neuniknete,“ povedal 54-ročný Bitmez chvíľu predtým, ako upadol do bezvedomia a udrel si hlavu o podlahu. Ľudia okamžite zasiahli, aby mu poskytli lekársku pomoc. Podľa portálu Newsweek, mal údajne cukrovku.

Informáciu o úmrtí poslanca Hasana Bitmeza z opozičnej Strany blaženosti (Saadet Partisi) oznámil minister zdravotníctva Fahrettin Koca.

Bitmez skolaboval v utorok bezprostredne po dokončení svojho prejavu. V ňom tiež kritizoval vládnu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorá stále obchoduje s Izraelom napriek vojne v Pásme Gazy a vlastnej ostrej rétorike voči Izraelu.

Erdogan Čítajte aj Najhoršie zverstvá storočia. Erdogan označil Netanjahua za 'mäsiara Gazy'

„Umožňujete lodiam plávať do Izraela a nehanebne to nazývate obchodom… Ste komplicom Izraela,“ odkázal poslanec vláde. „Vrah Izrael; kolaborant AKP,“ pokračoval.

Turecká vláda má podľa jeho slov na rukách krv Palestínčanov. „Prispievate na každú bombu, ktorú Izrael zhodí na Gazu,“ dodal.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte aj Erdogan označil Izrael za teroristický štát. Je podľa neho evidentné, že vlastí jadrové zbrane

Turecký minister zdravotníctva povedal, že podľa angiografie mal Bitmez úplne zablokovaný prietok krvi v dvoch hlavných žilách. „Jeho srdce prestalo biť, potom ho v parlamente resuscitovali a do 20 minút previezli do nemocnice“, kde ho držali pri živote lekárske prístroje, priblížil Koca.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Pásmo Gazy #Recep Tayyip Erdogan #útok na Izrael