Prezident Guyany: Maduro sa správa bezohľadne a nezákonne. Nevzdáme sa ani metra našej zeme

Guyana nedá Venezuele ani meter svojho územia, vyhlásil prezident Guyany Irfaan Ali v rozhovore s americkou stanicou NBC pred dnešnou schôdzkou s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom v karibskom štáte Svätý Vincenc a Grenadiny. Na tomto stretnutí Ali nemieni rokovať o zmene hraníc, ale sľubuje si od neho zmiernenie napätia v spore o región Esequibo, ktorý tvorí asi dve tretiny územia Guyany. Oblasť bohatú na ropu a drahé kovy si vyše sto rokov nárokuje Venezuela, ktorej autoritársky prezident v posledných týždňoch spor vyhrotil okrem iného usporiadaním referenda o ňom.

14.12.2023 13:41
Prezident Guyany Irfaan Ali, klimatický samit,... Foto: ,
Prezident Guyany Irfaan Ali.
debata (2)

„Esequibo patrí Guyane. Nevzdáme sa ani metra, ani v myšlienkach, už vôbec fyzicky,“ povedal v stredu Ali stanici NBC. Zopakoval tiež, že Esequibo patrí ku Guyane od roku 1899, a uviedol, že Maduro sa správa „bezohľadne“ a nezákonne.

Vo Venezuele to vrelo, polícia použila slzotvorný plyn
Video
Príslušníci venezuelskej Národnej gardy použili slzotvorný plyn proti obyvateľom mesta Ureňa ležiaceho pri hraniciach s Kolumbiou, ktorí začali z pohraničného mosta odstraňovať kovové barikády a ostnatý drôt, aby umožnili prísun humanitárnej pomoci do Venezuely.

Dnešnú schôdzku sprostredkoval generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý na ňu vyšle dvoch zástupcov – šéfa svojho kabinetu, ktorým je Earle Courtenay Rattray, a svojho námestníka pre Európu, Strednú Áziu a Ameriku Miroslava Jenču. V ostrovnom štáte Svätý Vincenc a Grenadiny sa stretnutie koná aj preto, že jeho premiér Ralph Gonsalves teraz predsedá Spoločenstvu štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC).

Venezuela Maduro Čítajte aj V Južnej Amerike to vrie. Maduro sa vrhá na Guyanu, vydal rozkaz na ťažbu ropy na jej území

Spor o región Esequibo, v ktorom teraz žije na 125-tisíc ľudí, výrazne oživila Venezuela pred niekoľkými rokmi po tom, ako sa v roku 2015 pri pobreží Guyany, respektíve v tomto regióne, našli väčšie ložiská ropy. Pred pár týždňami spor vyhrotil Maduro, ktorý o Esequibe usporiadal aj referendum. V ňom sa Venezuelčania vyslovili de facto za pričlenenie regiónu k svojej krajine. Maduro krátko potom navyše oznámil, že jeho vláda začne s vydávaním licencií na ťažbu ropy v Esequibe.

Nicolás Maduro Čítajte aj Najskôr referendum, potom anexia? Venezuela ide Putinovou cestou

Podľa niektorých analytikov sa Maduro snaží rozdúchaním územného sporu získať voličov pred prezidentskými voľbami, ktoré sa majú vo Venezuele konať na budúci rok. A využil ho aj na ďalšie represie voči opozícii. Minulý týždeň generálna prokuratúra obvinila 14 ľudí z vlastizrady a zločinného sprisahania kvôli ich údajným väzbám na americkú spoločnosť ExxonMobil, ktorá ťaží ropu v Guyane.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: SITA, Matias Delacroix
Venezuela Maduro Venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Spor o Esequibo má korene v koloniálnom období, keď v oblasti pôsobilo Španielsko, Holandsko a Británia. V roku 1899 pripadol región na základe arbitráže USA, Británie a Ruska k britskej kolónii Guyane, čo neskôr Venezuela označila za sprisahanie, ktorým jej bolo „ukradnuté“ územie. V roku 1962 Venezuela túto arbitráž spochybnila v OSN a teraz sa tiež odvoláva na takzvanú ženevskú dohodu, ktorú podpísala s Britániou v roku 1966 pár mesiacov pred tým, ako získala Guyana nezávislosť. Caracas tvrdí, že táto dohoda arbitráž z roku 1899 anulovala.

Guyana požaduje, aby spor vyriešil Medzinárodný súdny dvor (ICJ), ktorý je súdnym orgánom OSN. Venezuelská vláda ale neuznáva jurisdikciu ICJ pre tento územný spor s Guyanou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Venezuela #Nicolas Maduro #Guyana