Zdvihol sa a odišiel. Orbán pri rozhodovaní o Ukrajine nebol: Zlé rozhodnutie

Summit EÚ rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom, oznámil na sociálnej sieti X predseda Európskej rady Charles Michel. Prezidenti a premiéri krajín EÚ tiež podporili udelenie kandidátskeho statusu Gruzínsku. Maďarský premiér Viktor Orbán pri rozhodovaní o prístupových rozhovoroch s Ukrajinou podľa médií odišiel z rokovacej sály. Orbán pred začiatkom rokovania otvorenie prístupových rozhovorov s krajinou, ktorá sa bráni ozbrojenej ruskej agresii, odmietal.

14.12.2023 19:53 , aktualizované: 20:28
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na stretnutie za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli vo štvrtok 14. decembra 2023. Lídri Európskej únie rozhodli o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou.
debata (13)
Fico a Stoltenberg o spolupráci v NATO a o Ukrajine
Video

„Európska rada rozhodla o začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Rada udelila kandidátsky štatút Gruzínsku. A EÚ otvorí rokovania s Bosnou a Herzegovinou, akonáhle bude dosiahnutý potrebný stupeň plnenia kritérií pre členstvo a vyzvala Komisiu, aby do marca predložila správu s cieľom prijať takéto rozhodnutie,“ napísal Michel. Ako dodal, ide o „jasný signál nádeje“ pre tamojších obyvateľov a celú Európu.

Orbán Čítajte viac Ukrajina dostala od únie zelenú. Putin sa nebude usmievať

Podľa serveru Politico aj informácií denníka The Guardian Orbán pri rozhodovaní prezidentov a premiérov o štarte prístupových rozhovorov s Kyjevom opustil miestnosť. Agentúra Reuters potom uviedla, že maďarský premiér sa nechcel podieľať na podľa neho zlom rozhodnutí o ukrajinskom členstve v únii.

Orbán v neskôr zverejnenom videu uviedol, že začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou je za daných okolností „úplne nezmyselné, iracionálne a nesprávne rozhodnutie“. Zvyšných 26 členských krajín však na takomto kroku trvalo. „Preto sa Maďarsko rozhodlo, že ak sa 26 štátov rozhodne ísť vlastnou cestou, Maďarsko sa nechce podieľať na tomto zlom rozhodnutí. Preto sa Maďarsko dnes od tohto rozhodnutia držalo bokom,“ povedal Orbán. V videu zároveň naznačil, že z rokovacej miestnosti odišiel úmyselne.

EÚ udelila Ukrajine postavenie kandidátskej krajiny štyri mesiace po ruskej invázii. Na začatie prístupových rokovaní EÚ stanovila sedem podmienok, medzi ktorými je reforma súdnictva či obmedzenie korupcie. Tie Kyjev podľa novembrového hodnotenia Európskej komisie všetky nesplnil. EK vtedy Ukrajinu vyzvala, aby v reformách pokračovala. Niektoré potrebné zákony Ukrajinci však schválili v uplynulých dňoch. ​

Orbán Čítajte viac Orbán viní Brusel a USA. Maďarský parlament schválil sporný zákon na ochranu suverenity
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska únia #Viktor Orbán #Ukrajina #prístupové rokovania