DPA: Odchod Orbána pred hlasovaním o Ukrajine bol Scholzov trik

Odchod maďarského premiéra Viktora Orbána z rokovacej miestnosti summitu EÚ, ktorý vo štvrtok umožnil schváliť začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou, navrhol nemecký kancelár Olaf Scholz. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala agentúra DPA.

15.12.2023 06:19
Viktor Orbán, samit EÚ, Európska únia Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán hovorí s médiami pri príchode na summit EÚ do budovy Európskej rady v Bruseli vo štvrtok 14. decembra 2023.
debata (44)
Fico a Stoltenberg o spolupráci v NATO a o Ukrajine
Video

Až do začiatku summitu bol spor o začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou považovaný za ťažko riešiteľnú patovú situáciu. Tento krok podporovalo 26 členských štátov, proti sa staval len predseda maďarskej vlády s tvrdením, že Kyjev nesplnil všetky podmienky.

Väzenské cely v Bratislave, väzenie, väzba, justičák Čítajte viac Vrahovia, mafiáni aj zlodeji: Jeden väzeň nás ročne stojí 23-tisíc eur. Najviac ide na platy stráže, lacné nie sú ani energie a jedlo

Riešenie napokon nebolo vecné, pomohol procedurálny trik. Podľa viacerých zdrojov DPA ho vo štvrtok podvečer navrhol kancelár Scholz. Ten požiadal Orbána, aby pred hlasovaním opustil zasadnutie, čo by umožnilo potrebné jednomyseľné odhlasovanie ostatnými premiérmi a prezidentmi. Maďarsko tak mohlo zotrvať na svojom odmietavom stanovisku k otvoreniu prístupových rokovaní bez toho, aby ho zablokovalo.

Orbán krátko po oznámení o výsledku hlasovania odmietavý postoj zopakoval a zdôraznil, že ho Budapešť nezmení. „Je to úplne nezmyselné, iracionálne a nesprávne rozhodnutie začínať rokovania s Ukrajinou za týchto podmienok,“ uviedol vo videu na sociálnej sieti. Maďarsko sa podľa neho rozhodlo, že sa na zlom rozhodnutí podieľať nechce.

Či Orbánovi niečo za jeho krok prisľúbili, nie je jasné, dopĺňa DPA.

„Právny základ je ten, že došlo v tejto záležitosti k rozhodnutiu Európskej rady, ktoré nebolo blokované žiadnym z členov Európskej rady,“ vysvetlil jeden z únijných činiteľov. Podobne sa pred novinármi vyjadril aj írsky premiér Leo Varadkar, podľa ktorého Orbán „nevyužil svoje právo veta“.

Čo presne sa na rokovaní summitu stalo, teraz vedia len samotní unijní prezidenti a premiéri. Podľa zdrojov ČTK Viktor Orbán miestnosť skutočne opustil a nikto proti tomu nič nenamietal. Na summite EÚ sa totiž nehlasuje, len sa predseda Európskej rady pýta prítomných, či s danými závermi súhlasí a keď sa nikto nevyjadrí, znamená to, že dané rozhodnutie neblokuje. Orbánov krok, teda odchod z miestnosti, bol totiž podľa všetkého vopred dohodnutý.

Či k niečomu podobnému, teda odchodu niektorého z premiérov či prezidentov z rokovacej miestnosti, aby sa podarilo presadiť dôležité rozhodnutie, došlo aj v minulosti, diplomati v Bruseli novinárom nevedeli povedať.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Ukrajina #vojna na Ukrajine