Aktivisti dostali kanadskú vládu pred súd. Vinia ju z nečinnosti pri ochrane klímy

Kanadská vláda sa postaví pred súd pre obvinenia z nečinnosti v oblasti ochrany klímy. Rozhodnutie padlo po odvolaní skupiny 15 mladých environmentálnych aktivistov, ktorí žalobu podali ešte pred štyrmi rokmi, uviedla agentúra AFP.

15.12.2023 07:40
debata (1)

Federálny odvolací súd rozhodol, že sa musí konať súdny proces, aby sa zistilo, či kroky vlády premiéra Justina Trudeaua neboli porušením práv mladých žalobcov, vyplývajúcich z Kanadskej charty práv a slobôd.

„Klimatická zmena má dramatický a zhoršujúci sa vplyv na všetkých Kanaďanov,“ uvádza sa v rozhodnutí, ku ktorému sa dostala AFP. „Je tiež nepochybné že bremeno riešenia následkov neúmerne zasiahne kanadskú mládež.“

COP28, klimatický samit Čítajte viac V dohode klimatického samitu je aj odklon od fosílnych palív "spravodlivým, riadnym a rovnocenným spôsobom"

Skupina 15 mladých ľudí vo veku desať až 19 rokov zažalovala v roku 2019 federálnu vládu s tvrdením, že prispieva ku globálnemu otepľovaniu nerealizovaním ambiciózneho plánu zníženia emisií skleníkových plynov.

O rok neskôr federálny sudca žalobu zamietol, túto stredu však rozhodnutie zrušil odvolací súd.

„Je to najmenej, čo môžeme urobiť, aby sme mali právo na proces a mohli diskutovať o tejto existenčnej hrozbe,“ uviedol jeden z aktivistov Albert Lalonde pre AFP.

Vo svete už podali početné žaloby s cieľom prinútiť vlády konať v boji proti klimatickej kríze, napr. v Nemecku, Holandsku či Francúzsku.

Kanadu, ktorá sa pre svoju geografickú polohu otepľuje rýchlejšie než väčšina iných krajín, postihujú v posledných rokoch extrémy počasia so zvyšujúcou sa intenzitou a početnosťou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #klimatická kríza