Rusko postihla kríza. Ceny potravín sú rekordné, znepokojení ľudia stoja v nekonečných radoch

Vajcia sú základnou ingredienciou vianočnej hostiny vo väčšine Ruska. Ich cena rekordne narástla za čo môže dlhodobo rýchlo rastúca inflácia, ale taktiež aj sankcie Západu. Krajinu sužuje nedostatok dovezených veterinárnych prípravkov. Kremeľ pritom už niekoľko mesiacov trvá na tom, že Rusko úspešne odoláva rozsiahlym západným opatreniam.

15.12.2023 13:33
debata (147)

Správu priniesol portál iDnes.cz, ktorý sa odvoláva na informácie servera Euro News.

„Som v šoku! Je to hrozné, čo sa deje s cenami. Nielen pri vajciach, ale pri všetkých produktoch,“ sťažuje sa 76-ročná dôchodkyňa v Moskve Elizaveta Chalajevská.

Zdražovanie prinieslo znepokojenie medzi občanov, ale aj ruské úrady. Dvojnásobne drahším vajciam čelia krátko po tom, ako Putin ohlásil opätovnú kandidatúru na prezidenta. Úrady sú teraz odhodlané odovzdať svojim občanom optimistické memorandum o výbornom stave ekonomiky v krajine, píše denník Euro News.

Moskva, pochmúrna prognóza
Video

Trpká realita ale ukazuje, že kúpna sila Rusov sa v posledných dvoch rokoch znížila, a to v dôsledku veľmi slabého rubľa aj vysokej inflácie, ktorá v novembri stúpla na 7,48 percenta v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

Symbolom zdražovania sa stala práve cena vajec, ktorá rozbúrila médiá aj občanov Ruska, ktorí na sociálnych sieťach nešetria kritikou. To všetko v krajine, kde bola verejná debata na pozadí represií do značnej miery eliminovaná.

ukrajina Čítajte aj Kremeľ do boja nasadil nové zbrane: Cenzúru internetu, zákaz vychádzania či sledovanie telefónov

Podľa ruskej Federálnej štátnej štatistickej služby (Rosstat) vzrástla v novembri priemerná cena vajec v Rusku medziročne o 40,29 percenta. Podľa niektorých občanov je ale rast ešte väčší. „Predtým som kupoval vajcia za 70 rubľov za tucet. Teraz stojí 130 až 140 rubľov, teda dvakrát toľko,“ povedal agentúre AFP dvadsaťjedenročný študent Ilja Zarubin.

„Aby si každý mohol v obchodoch kúpiť vajcia, bolo rozhodnuté predávať iba dva tucty vajec na osobu,“ uviedla v reakcii zástupkyňa oblastného guvernéra Julia Chtchedrina. „Žiadny nedostatok nie je, vajcia budú pre všetkých,“ uviedla na sociálnej sieti Telegram.

Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte aj Rusko čelí problémom na jednom zo svojich najlukratívnejších trhov s ropou. Snaha zbaviť sa doláru narazila

Obavy z nedostatku v mnohom pripomínajú sovietsku éru, kedy sa rady a tiež rôzne triky pri nákupe základných potravín stali každodennou realitou, píše denník.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku