Putin súhlasil, bude kandidovať za prezidenta, požiadal ho o to jeden z hostí. Voľby sa budú po prvý raz konať inak

Vladimir Putin dnes uviedol, že vo voľbách v marci 2024 sa bude opäť uchádzať o prezidentský úrad. Informovali o tom ruské tlačové agentúry. Podľa nich to novinárom oznámili účastníci rozhovoru s hlavou štátu, ktorý sa uskutočnil po ceremónii v Kremli pri príležitosti Dňa hrdinov vlasti.

08.12.2023 12:35 , aktualizované: 16:01
debata (94)

Jeden z hostí dnešnej ceremónie prišiel za Putinom a požiadal ho, aby sa hlasovania zúčastnil, a ruský prezident súhlasil, uviedol spravodajca agentúry Interfax. Podľa agentúry TASS išlo o predsedu parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny Arťoma Žogu.

Vladimir Milov pre Pravdu: Rusko pod vedením Putina nie je také, ako si Slováci myslia
Video
Bol svedkom vzostupu ruského vodcu Vladimíra Putina ku moci. Vtedy Vladimir Milov pôsobil ako viceminister energetiky, po rokoch sa stal opozičným politikom a časom bol donútený z vlasti odisť. V rozhovore pre denník Pravda vysvetli, prečo prikláňanie k Rusku neprenesie Slovákom žiadne výhody. / Zdroj: TV Pravda

Kremeľ neskôr na svojich stránkach zverejnil prepis rozhovoru, podľa ktorého išlo o Arťoma Žogu.

„Nebudem zastierať, že som o tom v rôznych chvíľach zmýšľal rôzne. Ale teraz, máte pravdu, teraz je ten čas, kedy treba urobiť rozhodnutie. Budem kandidovať na prezidenta Ruskej federácie,“ povedal dnes Žogovi a ďalším vojnovým veteránom Putin.

Krátko pred tým tlačové agentúry vydali správu z brífingu hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý uviedol, že „veľa ľudí“ na Putina nalieha, aby sa v marci v prezidentských voľbách uchádzal o ďalšie šesťročné funkčné obdobie. Putin svoje rozhodnutie, či bude kandidovať, oznámi, „keď to bude považovať za vhodné,“ doplnil ešte Peskov podľa agentúry Reuters.

Šesť zdrojov pritom v rozhovoroch s agentúrou Reuters už v novembri uviedlo, že 71-ročný Putin sa rozhodol kandidovať. Na základe jeho ústavných reforiem sa môže uchádzať o ďalšie dve šesťročné funkčné obdobia, vďaka čomu by mohol zostať pri moci do roku 2036.

Rasija, Rasija. Putin skanduje s odštiepeneckými lídrami po podpise zmlúv
Video
Ruský prezident Vladimir Putin počas piatkového prejavu vyhlásil štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Následne podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. / Zdroj: Prvý kanál ruskej štátnej televízie

Keďže má silnú kontrolu nad ruským politickým systémom, Putinovo víťazstvo v marci je v podstate isté. Prominentní kritici, ktorí by sa voči nemu postavili, sú buď vo väzení, alebo žijú v zahraničí, a väčšina nezávislých médií je zakázaná. Jeho vysokú podporu podľa nezávislých prieskumov neoslabuje ani dlhá vojna na Ukrajine.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rusi, protest, mobilizácia, poriadková polícia Čítajte aj Kremeľ umlčuje protesty žien vojakov, vyzývajú na návrat mužov. Ohrozujú Putinovu kampaň

V Rusku Putin nečelí žiadnej vážnej politickej konkurencii: jeho najvýraznejší oponent Alexej Navaľnyj je vo väzení a ďalší kritici sú tiež buď vo väzení, alebo v obave z represií žijú v exile.

Navaľnyj Čítajte aj Pre Navaľného 19 rokov? Kritici Kremľa: Putin je nejaký optimistický, čo sa týka svojho zdravia

Putin je pri moci už viac ako 23 rokov. Od augusta 1999 bol premiérom a v marci 2000 prvýkrát zvíťazil v prezidentských voľbách. O štyri roky neskôr víťazstvo s prehľadom zopakoval. S ohľadom na ústavu sa potom nemohol uchádzať o tretí mandát v rade, stal sa preto premiérom a ako svojho nástupcu v prezidentskom kresle si vybral Dmitrija Medvedeva. V roku 2012 si s Medvedevom svoje funkcie vymenili: Putin opäť vyhral prezidentské voľby, znovuzvolený bol potom aj v roku 2018.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dávnejšie vyhlásil, že ak sa Vladimir Putin rozhodne kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024, nebude mať konkurenciu. „Ak predpokladáme, že prezident bude kandidovať, potom, samozrejme, nikto v našej krajine nemôže v súčasnej fáze prezidentovi konkurovať,“ uviedol Peskov.

putin Čítajte viac Peskov: Putin nebude mať konkurenciu, ak bude opäť kandidovať za prezidenta

Už teraz je podľa Peskova jasné, že Putin sa teší absolútnej podpore obyvateľstva. „Absolútnu konsolidáciu spoločnosti“ okolo súčasného vedenia krajiny podľa Peskova potvrdili veľmi jasne aj regionálne voľby, ktoré sa v uplynulých dňoch v Rusku konali.

Voľby budú trojdňové

Prezidentské voľby v Rusku sa po prvý raz budú konať počas troch dní – od 15. do 17. marca 2024. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámila ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK). Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová dodala, že tento návrh uznesenia podporili členovia ÚVK pomerom hlasov 13 k jednému.

Pamfilovová konštatovala, že „hlasovanie v trvaní troch dní sa už pre náš (ruský) volebný systém stáva tradičným“. Pripomenula, že prvýkrát sa použilo počas pandémie „na zaistenie bezpečnosti voličov“ a postupom času tento formát „oslovil väčšinu voličov pre svoje ďalšie výhody“. Prijateľnosť tohto systému hlasovania potvrdzujú aj sociologické prieskumy, doplnila Pamfilovová.

Vladimir Putin Čítajte aj Vyzýva na ukončenie vojny, kritizuje Putina. Novinárka Duncovová chce kandidovať za prezidentku

Právo nominovať kandidátov do prezidentských volieb má v Rusku 25 politických strán, uviedol člen ÚVK Jevgenij Ševčenko. Kandidáti nominovaní politickými stranami, ktoré majú frakcie v Štátnej dume, sú oslobodení od zbierania podpisov voličov, pripomenul.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Medzičasom predseda strany Spravodlivé Rusko – Za pravdu Sergej Mironov v piatok oznámil, že na zjazde strany 23. decembra bude potvrdené jej rozhodnutie nominovať súčasného prezidenta Vladimira Putina ako svojho kandidáta vo voľbách prezidenta Ruskej federácie.

Špekulácie o tom, či Putin bude kandidovať a kedy svoje rozhodnutie zverejní, ukončil Putin v piatok, keď verejne potvrdil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

Agentúra Reuters vo svojej správe konštatuje, že pre Putina sú voľby len formalitou: s podporou štátu, štátnych médií a takmer bez prejavov nesúhlasu má istotu, že ich vyhrá. V praxi by to znamenalo, že vďaka šesťročnému mandátu sa udrží pri moci minimálne do roku 2030, doplnil Reuters.

James O'Brien Námestník ministerstva zahraničných vecí USA Čítajte aj Štátny tajomník diplomacie USA: Najväčší Putinov trik? Snaží sa nás presvedčiť, že vyhráva

Podľa ruských opozičných politikov prezidentské voľby v Rusku nemajú nič spoločné s demokraciou a sú len „figovým listom“ na zakrytie skorumpovanej diktatúry putinovského Ruska, píše Reuters.

Priaznivci Putina túto analýzu odmietajú a poukazujú na nezávislý prieskum verejnej mienky, ktorý ukazuje, že 71-ročný Putin sa teší obľube u viac ako 80 percent obyvateľov krajiny. Priaznivci tvrdia, že Putin obnovil poriadok a vrátil Rusku časť vplyvu, o ktorý prišlo počas chaosu po rozpade sovietskeho impéria.

Termín konania prezidentských volieb – 17. marca 2024 – oznámila horná komora ruského Federálneho zhromaždenia – Rada federácie – minulý týždeň. ÚVK k tomu v piatok prijala uznesenie, že hlasovať v prezidentských voľbách bude možné tri dni.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #ruský prezident