Zbohom Rusko, smer EÚ. Desaťtisíce Gruzíncov oslavovali štatút kandidáta

Desaťtisíce Gruzíncov v piatok večer vyšli do ulíc hlavného mesta Tbilisi, aby oslávili rozhodnutie lídrov Európskej únie udeliť Gruzínsku štatút kandidátskej krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15.12.2023 21:39
gruzínsko Foto: ,
Gruzínci oslavujú kandidatúru Gruzínska do EÚ na Námestí slobody v metropole Tbilisi v piatok 15. decembra 2023.
debata (44)

Európska rada na summite v Bruseli vo štvrtok rozhodla otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom. Gruzínsku zároveň udelila dlho očakávaný oficiálny kandidátsky štatút.

„Blahoželám vám k tejto historickej udalosti. Nech žije jednotné, silné, európske Gruzínsko!“ povedal gruzínsky premiér Irakli Garibašvili davu jasajúcich obyvateľov, ktorí sa zišli na Námestí slobody v centre Tbilisi, kde mávali vlajkami Gruzínska a EÚ.

Atmosféru zhromaždenia dotváral orchester, ktorý zahral gruzínsku hymnu aj hymnu EÚ, Ódu na radosť.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá je v konflikte s vládnucou stranou Gruzínsky sen, nebola pozvaná na pódium, ale stála len medzi zhromaždenými občanmi.

„Toto je obrovská udalosť. Urobili sme veľmi významný krok smerom k vstupu do EÚ,“ povedala Zurabišviliová novinárom.

Gruzínsko, Ukrajina a Moldavsko požiadali o vstup do 27-členného bloku v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine.

EÚ vtedy udelila Kyjevu a Kišiňovu štatút kandidátskych krajín. Tbilisi ale vyzvala, aby najprv zreformovalo svoj súdny a volebný systém, znížilo politickú polarizáciu, zlepšilo slobodu tlače a obmedzilo moc oligarchov.

Európska komisia v novembri odporučila lídrom EÚ, aby Gruzínsku udelili štatút kandidátskej krajiny, ale s podmienkou, že vláda v Tbilisi zavedie ďalšie reformy.

orbán Čítajte viac Zdvihol sa a odišiel. Orbán pri rozhodovaní o Ukrajine nebol: Zlé rozhodnutie

Ako vysvetľuje agentúra AFP, ambícia vstúpiť do EÚ je zakotvená v gruzínskej ústave a podľa prieskumov verejnej mienky ju podporuje približne 80 percent obyvateľov Gruzínska.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Gruzínsko