Najmenej 61 migrantov zrejme zahynulo pri potopení ich lode pri Líbyi

Najmenej 61 migrantov, vrátane žien a detí, sa pravdepodobne utopilo pri nehode ich plavidla pri brehoch Líbye. Ďalších 25 ľudí sa podarilo zachrániť. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM).

16.12.2023 23:17
debata (1)
Šéf OSN: Klimatické zmeny prinášajú skazu. Hlavným vinníkom sú fosílne palivá
Video
Generálny tajomník OSN António Guterres navštívil Antarktídu pred klimatickou konferenciou COP28, ktorá sa začína 30. novembra v Dubaji. / Zdroj: OSN

„Veľké množstvo migrantov, okolo 61, zrejme zahynulo po tom, ako mohutné vlny potopili ich plavidlo, ktoré vyrazilo z prístavu Zuára na severozápade Líbye s 86 ľuďmi na palube,“ uviedla IOM.

„Väčšina z nich pochádzala z Nigérie, Gambie a ďalších afrických krajín,“ dodala organizácia, podľa ktorej boli zachránení migranti prevezení do detenčného zariadenia v Líbyi.

Šefčovič Čítajte viac Šefčovič: Časti sveta budú neobývateľné a utečenci sa pohnú. Musíme so zelenou dohodou uspieť

„Tento rok prišlo o život v centrálnom Stredomorí už viac ako 2 250 ľudí,“ napísal na sociálnej sieti X hovorca IOM Flavio di Giacomo. „Toto obrovské číslo ukazuje, že bohužiaľ nerobíme dosť pre záchranu životov na mori,“ dodal.

Migranti v centrálnom Stredomorí mieriaci do Európy vyplávajú prevažne na malých člnoch z Líbye či Tuniska v snahe dosiahnuť brehy Talianska. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tento rok priplávalo po tejto trase do Talianska už viac ako 153 000 migrantov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci