Krajne pravicová AfD získala v Sasku svoj prvý post starostu

Kandidát krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Tim Lochner získal v nedeľňajších voľbách pre svoju stranu prvý post starostu - v meste Pirna v spolkovej krajine Sasko.

18.12.2023 12:11
AfD / Alternatíva pre Nemecko / Foto: ,
debata (3)

Päťdesiattriročný Lochner, povolaním tesár a reštaurátor, je nestraník, vo voľbách však kandidoval za AfD, pričom porazil aj kandidáta Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU).

Na základe predbežných výsledkov získal v rozhodujúcom kole volieb 38,5 percenta hlasov, kým Kathrin Dollingerová-Knuthová skončila na druhom mieste so ziskom 31,4 percenta. Volebná účasť predstavovala takmer 54 percent.

Víťazstvo Lochnera prišlo len niekoľko dní po tom, čo nemecká tajná služba označila AfD v Sasku za „potvrdenú“ extrémistickú organizáciu vzhľadom na jej protiimigračnú rétoriku a snahy o marenie demokracie, píše agentúra AFP.

Alternatíva pre Nemecko bola založená v roku 2013 a jednou z jej hlavných bášt je aj Sasko. V krajinských voľbách, ktoré sa budú v Sasku konať 1. septembra 2024, by sa AfD mohla stať najsilnejšou stranou. V najnovšom prieskume mala rovnako ako kresťanskí demokrati podporu na úrovni 33 percent.

V susednom Durínsku, kde sa voľby konajú v rovnaký deň, je AfD s podobnou podporou ďaleko pred všetkými ostatnými stranami. Na celoštátnej úrovni má AfD momentálne 22-percentnú podporu.

AfD Čítajte viac Ruská vojna pomohla krajnej pravici. Čo by sa stalo, keby v Nemecku vládla AfD?
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Alternatíva pre Nemecko #AfD