Erdogan navštívi Budapešť. S Orbánom bude rokovať o vstupe Švédska do NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok navštívi Budapešť pri príležitosti stého výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Tureckom a Maďarskom. S premiérom Viktorom Orbánom bude Erdogan určite hovoriť o ratifikácii vstupu Švédska do NATO, avšak o situácii v Pásme Gazy zrejme nie, zaznelo v komerčnom spravodajskom rozhlase InfoRádió.

18.12.2023 12:54
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (9)

Expert Národnej univerzity verejnej služby (NKE) Zoltán Egeresi v rozhovore pre InfoRádio pripomenul, že turecko-maďarské vzťahy sa zintenzívnili v uplynulých desiatich rokoch. Turecký prezident navštívil Maďarsko v auguste tohto roka, pričom spoločné stretnutia vlád a stretnutia na vysokej úrovni sa stali pravidelnými.

Popletený Trump: Orbán ako líder… Turecka?

Video
trump Čítajte viac Trump sa v Európe „vyzná“: Orbán je veľký "vodca Turecka", ktoré susedí s Ruskom

Egeresi podčiarkol, že Maďarsko sa v roku 2018 stalo pozorovateľským členom Organizácie turkických štátov, čím sa k už aj tak úzkym vzťahom pridali aj nové fóra.

V Budapešti zasadne teraz aj nedávno zriadená Rada pre strategickú spoluprácu a diskutovať sa podľa experta bude aj o aktuálnych politických témach, napríklad o otázke podpory vstupu Švédska do NATO, ktorú obe krajiny zatiaľ odkladajú.

K otázke postojov Maďarska a Turecka k situácii v Pásme Gazy Egeresi povedal, že Maďarsko sa – zdá sa – v podstate zaviazalo k podpore Izraelu, zatiaľ čo Erdoganova vláda sa tradične hlási k podpore Palestínčanov a kritizovaniu Izraela.

„Strany sa v tejto otázke nezhodnú, ale pragmaticky sa objavia témy, o ktorých zmýšľajú podobne, a to v oblastiach ekonomiky, kultúry či energetiky,“ povedal analytik.

Takzvaná zmluva o priateľstve medzi Tureckom a Maďarskom má už sto rokov, čo je podľa Egeresiho dôležité aj preto, že to bola prvá medzinárodná zmluva, ktorú Turecko po svojom vzniku podpísalo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Viktor Orbán #Pásmo Gazy #Švédsko #Recep Tayyip Erdogan