Katolícki kňazi môžu žehnať homosexuálnym párom, rozhodol Vatikán

Katolícki kňazi budú môcť žehnať homosexuálnym párom. Obrad sa však nesmie podobať sobášu, uvádza dokument schválený pápežom Františkom, ktorý dnes zverejnil Vatikán. Podľa neho katolícka cirkev naďalej považuje manželstvo za zväzok medzi mužom a ženou.

18.12.2023 15:52 , aktualizované: 16:33
debata (23)

Dokument s latinským názvom Fiducia Supplicans vypracovalo vatikánske Dikastérium pre náuku viery, ktoré sa zaoberá teologickými a liturgickými záležitosťami, a podpísal ho pápež František. Podľa kardinála Víctora Manuela Fernándeza, šéfa dikastéria, teda jedného z úradov zriadených pápežom pre správu katolíckej cirkvi, dokument otvára „možnosť žehnať párom v neusporiadanej situácii (žijúcim mimo manželstva) či jednopohlavným párom“.

Pápež v Prešove pred tisíckami ľudí odslúžil liturgiu
Video

Prefekt vatikánskeho Dikastéria pre náuku viery v dokumente doplnil, že predmetné rozhodnutie je „rozšírenie a obohatenie“ postoja Vatikánu k požehnaniam „na základe pastoračnej vízie pápeža Františka“, ktorý chce, aby bola cirkev otvorená všetkým.

„Nikto by nemal brániť alebo zakazovať, aby cirkev bola nablízku ľuďom v každej situácii, v ktorej by mohli hľadať Božiu pomoc prostredníctvom jednoduchého požehnania,“ uviedol Vatikán v dokumente schválenom pápežom Františkom.

Katolícka cirkev však naďalej neuznáva tieto zväzky a nepovažuje ich za rovnocenné manželstvo. Žehnanie však kňazom povolí, pretože ho považuje za „prosbu Bohu“. Pre cirkev je manželstvo sviatosť a tiež výlučne zväzok muža a ženy, „ktorý je prirodzene otvorený plodeniu dieťaťa“. Podľa Vatikánu tak ceremónia žehnania párom žijúcim mimo manželstva nesmie napodobňovať sobášny obrad.

Pápež František Čítajte aj Vatikán oznámil, že transrodoví katolíci môžu byť pokrstení

Vatikán ponecháva kňazom relatívne veľkú voľnosť ohľadom toho, či žehnanie udeliť a akým spôsobom. Zakazuje však, aby sa akt uskutočnil v súvislosti s civilným obradom. Ľudia, ktorí požehnanie dostanú, nesmú byť oblečení ako na svadbe. Dokument však mlčí o tom, či je možné takéto žehlenie udeliť v kostole.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #cirkev #kňazi #homosexuálne páry #LGBTI+