Turecký prúd za koňa? Pán hlavný odcválal od Orbána k Erdoganovi

Sú si takí blízki, že aj bývalý americký prezident si ich pomýlil. Viktor Orbán, ktorého Donald Trump nedávno označil za silného "vodcu Turecka", v pondelok privítal v Budapešti Recepa Tayyipa Erdogana. Hosť dostal do daru žrebca a hostiteľ sa teší na plyn z Turecka.

18.12.2023 18:38
Hungary Turkey Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) šoféruje v Budapešti auto s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.
debata (3)
Popletený Trump: Orbán ako líder... Turecka?
Video
Americký exprezident Donald Trump je vraj poctený tým, že pozná Viktora Orbána, ale o maďarskom premiérovi povedal, že je to líder Turecka. / Zdroj: C-SPAN

Bola to celkovo už ich dvadsiata prvá schôdzka. Tento rok už piata. Turecký prezident bol v Maďarsku naposledy pred štyrmi mesiacmi, Orbán tiež stihol odvlani dva razy zavítať do Turecka. A stretli sa aj na summite turkických krajín, kam maďarský premiér doviedol svoju krajinu s pozorovateľským statusom po tom, čo spochybnil ugrofínsky pôvod maďarčiny a prihlásil sa k hunsko-turkickým koreňom.

viktor orbán, summit, Ilham Aliyev, Recep Tayyip Erdogan, Sooronbay Jeenbekov, Nursultan Nazarbayev, Shavkat Mirziyoyev Čítajte viac Orbán našiel príbuzných medzi jurtami

Vládcov, ktorí síce tolerujú voľby, ale pri moci sa podľa kritikov zabetónovali obmedzovaním nezávislosti súdnictva i médií, spája okrem odporu k liberálnej demokracii tiež to, že ich krajiny ako jediné spomedzi 31 spojencov v NATO udržiavajú s Ruskom blízke vzťahy od jeho vpádu na Ukrajinu. Ankara a Budapešť navyše už vyše roka svorne blokujú vstup Švédska do aliancie, ako to do apríla tohto roka robili aj Fínsku. Kedy Štokholm pustia do NATO, to ani teraz neprezradili. Orbán však v minulosti viackrát sľúbil, že Budapešť s ratifikáciou nebude posledná.

Na tlačovej konferencii, na ktorú opozičné maďarské médiá nemali prístup, obaja štátnici zdôraznili, že ich krajiny spájajú spoločné záujmy v energetike, v boji proti nelegálnej migrácii, v riešení krízy okolo Ukrajiny i na Blízkom východe.

Fico v Bruseli nevytvoril s Orbánom tandem proti Ukrajine
Video
Na summite (14.-15. december) lídrov Európskej únie v Bruseli sa mnohí novinári pýtali, či sa slovenský premiér Robert Fico pridá k maďarskému predsedovi vlády. Je však jasné, že momentálne žiadny tandem Fico-Orbán v otázke Ukrajiny neexistuje. Slovensko hlasovalo za otvorenie prístupových rokovaní a podporuje i zmenu rozpočtu. / Zdroj: TV Pravda/TA3

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó osobitne vyzdvihol, že Turecko sa pri zásobovaní Maďarska zemným plynom stane z tranzitnej krajiny predajcom. „Od budúceho roka začneme nakupovať zemný plyn v Turecku. Okrem toho sa otvára spolupráca v ďalších energetických odvetviach, napríklad v skladovaní plynu či výrobe vodíka,“ citoval ho portál denníka Magyar Nemzet. Szijjártó však pripustil, že nateraz je kľúčový tranzit takmer päť miliárd kubických metrov ruského plynu do Maďarska južnou – balkánskou trasou cez Turecký prúd.

Erdogan spolu s Orbánom oslávil 100. výročie nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov, otvorili maďarsko-turecký rok kultúry a spolupredsedali zasadaniu „najvyššej rady strategickej spolupráce“. „V jazyku diplomacie to vyjadruje najužšiu, priateľskú, bratskú a politickú spoluprácu, zámer oboch národov, že v budúcnosti chcú navzájom spolupracovať tak úzko, ako to len dva národy a dve krajiny dokážu,“ vysvetlil maďarský premiér podľa portálu Index, čo rozumie pod špeciálnymi vzťahmi strategickej spolupráce.

Turkey Hungary Čítajte viac Turci otvoria Fínom NATO. Budú Maďari poslední?

Návšteva tureckej hlavy štátu na dlhé hodiny ochromila v Budapešti dopravu. Po hlučných protestoch z minulosti sa polícia poistila a pre verejnosť uzavrela trasu, kadiaľ sa kolóna s Erdoganom presúvala. Na jeho bezpečnosť podľa portálu dozerala aj početná telesná stráž. Takzvaná fúzatá garda (podľa mužnej okrasy tváre, akú má Erdogan) v auguste nemilosrdne strhla na zem jedného Maďara, ktorý smerom k Erdoganovi ukázal neslušné gesto, pričom maďarská polícia incident odmietla riešiť, pripomenul portál VG.hu.

Pred Orbánovým sídlom však tradičné zátarasy, ktoré držia demonštrantov na dištanc, pred príchodom Erdogana zmizli. Sám premiér odtiaľ na Facebooku zverejnil až tri fotografie. „Pán hlavný prišiel“, napísal k prvej snímke, na ktorej na červenom koberci postáva kôň. „Maďarská konská sila“, poznamenal k druhému obrázku, kde žrebca predvádza hosťovi. „Dar od národa jazdcov národu jazdcov,“ dodal s tým, že žrebec sa volá Pán hlavný.

Tretiu snímku, kde s hosťom nastupuje do tureckého terénneho elektromobilu, ktorý od neho dostal, aby ho povozil po meste, komentoval slovami: „To bol dobrý obchod. 1 konská sila za 435.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Viktor Orbán #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Turecký prúd