Dánsko a USA posilňujú vojenskú spoluprácu. Rozmiestnenie jadrových zbraní však Kodaň odmieta

Dánsko v utorok oznámilo, že sa dohodlo na posilnení svojej vojenskej spolupráce so Spojenými štátmi. Obdobné dohody nedávno s USA dosiahli aj susedné severské krajiny, a síce Švédsko a Fínsko.

19.12.2023 16:14
Mette Frederiksenová / Troels Lund Poulsen / Foto: ,
Dánska premiérka Mette Frederiksenová a dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen počas tlačovej konferencie o posilnení obrannej spolupráce s USA v Kodani 19. decembra 2023
debata (1)

„V súčasnosti posilňujeme našu bilaterálnu obrannú spoluprácu, pričom nechceme zakrývať skutočnosť, že dohoda s USA predstavuje taktiež prelom v dánskej obrannej politike, keďže zahŕňa amerických vojakov a americký (vojenský) materiál na dánskom území,“ uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová.

NATO nacvičuje jadrové odstrašenie

Video

Dánske ministerstvo obrany informovalo, že dohoda umožní krátkodobé aj dlhodobé nasadenie amerických vojakov a vojenského materiálu na „konkrétnych dánskych vojenských“ základniach.

Rezort spresnil, že pôjde o dánske letecké základne v Karupe, Skrydstrupe a Aalborgu, dohoda sa však nevzťahuje na vojenské zariadenia na dánskych autonómnych územiach Grónsko a Faerské ostrovy.

Dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen priblížil, že dohoda bude najskôr platiť desať rokov, po ktorých ju môže ktorákoľvek strana s ročnou výpovednou lehotou zrušiť. Zdôraznil pritom, že sa nemení dánska politika, ktorá nedovoľuje rozmiestnenie jadrových zbraní na území tejto krajiny.

Fíni už cvičia s NATO. Aj na Rusov

Video

Fínsko podpísalo v pondelok obdobnú dohodu o obrannej spolupráci so Spojeným štátmi, ktorá americkej armáde umožňuje neobmedzený prístup na 15 fínskych vojenských základní, kde bude môcť skladovať vojenské vybavenie a muníciu. Švédsko s USA zase začiatkom decembra podpísali dohodu, ktorá pripravuje pôdu pre „pôsobenie amerických síl vo Švédsku“.

Antony Blinken Antti Häkkänen Elina Valtonenová Čítajte viac Fínsko podpísalo dohodu o obrannej spolupráci s USA
1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Dánsko #vojenska spolupráca