Ukrajinská armáda navrhuje mobilizovať ďalších pol milióna ľudí

Vedenie ukrajinskej armády navrhuje mobilizovať ďalších 450- až 500-tisíc Ukrajincov, vyhlásil podľa agentúry Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský líder tiež uviedol, že si je "istý", že Spojené štáty jeho krajinu nesklamú v súvislosti s podporou.

19.12.2023 17:46 , aktualizované: 18:49
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (187)

Podľa slov ukrajinského prezidenta by si takáto mobilizácia vyžiadala financovanie na úrovni 500 miliárd hrivien (13,5 miliardy dolárov).

Zelenskyj odmietol obavu, že by zníženie podpory zo Západu mohlo viesť k porážke Ukrajiny a poukázal okrem iného na to, že krajina počas zimy získa nové systémy protivzdušnej obrany Patriot. Počet systémov nespresnil.

Zelenskyj: Stíhačky F-16 nám dodajú novú energiu

Video

Návrh povolať do zbrane ďalšieho až pol milióna ľudí označil za citlivú otázku a uviedol, že o nej budú rokovať vládni predstavitelia a následne záležitosť zváži parlament. „Je to veľmi významné číslo. Povedal som, že budem potrebovať viac argumentov, aby som o tom mohol rozhodnúť,“ citoval Zelenského portál Meduza.

Ukrajinská armáda je čo do počtu vojakov oproti ruským silám v nevýhode, poukázal dnes veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. Na ojedinelých protestoch počas tohtoročnej jesene tiež niektorí Ukrajinci upozorňovali, že ľudia, ktorí nastúpili do zbrane na začiatku plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári roku 2022, sú vyčerpaní, a že ich rodiny požadujú častejšie rotácie.

Zelenskyj sa dnes na konferencii tiež snažil rozptýliť obavy, že by zníženie podpory Západu mohlo zásadne ovplyvniť výsledok vojny.

„Boli sme v ťažšej situácii, keď boli okupované skoro všetky centrálne regióny nášho štátu, obsadené objekty infraštruktúry a uzavreté cesty,“ uviedol prezident. „Zvládli sme to,“ dodal a vyjadril nádej, že podpora USA a Európskej únie bude pokračovať.

UA Vojak / UA Armáda / Čítajte viac Bez pomoci USA a NATO môže Ukrajina prehrať vojnu do budúceho leta

„Veľké víťazstvo“ v Čiernom mori

Zelenskyj v utorok vyhlásil, že armáda Ukrajiny dosiahla „veľké víťazstvo“ v Čiernom mori, kde Kyjev uskutočnil úspešné útoky na ruské vojnové lode a zabezpečil námorné obchodné trasy.

„Každý vie oceniť, že ruská flotila bola zbavená takmer úplnej nadvlády v ukrajinskom Čiernom mori,“ povedal Zelenskyj na koncoročnej tlačovej konferencii s tým, že Moskva sa pokúsila nastoliť kontrolu „nad tým, čo by sme mali robiť, čo by sme mali vyvážať a podobne“.

Rusi boli bez šance. Ukrajinci im zničili lode námornými dronmi

Video

Ukrajinský prezident na tlačovej konferencii zároveň upozornil, že voľby sa v krajine nemôžu konať v čase vojny. O myšlienke usporiadať voľby sa na Ukrajine vo veľkej miere diskutuje napriek tomu, že ich zakazuje stanné právo. Zelenskyj opakovane uviedol, že usporiadanie volieb môže zmariť jednotu v krajine a ľahko to môže využiť Rusko.

Podľa Zelenského nikto nevie, kedy vojna s Ruskom skončí. „Domnievam sa, že nikto nevie odpoveď. Dokonca aj rešpektované osoby, naši velitelia a naši západní spojenci, ktorí hovoria, že táto vojna je na mnoho rokov, to nevedia,“ podotkol Zelenskyj.

rusky MiG-31 so strelou Kinzal Čítajte viac Rusko prvýkrát po mesiacoch vypálilo na Ukrajinu 'neporaziteľnú' hypersonickú strelu
187 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj