Na severe Pásma Gazy už nie je žiadna funkčná nemocnica

Na severe Pásma Gazy podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už nie je žiadna funkčná nemocnica. Poslednou ošetrujúcou nemocnicou v oblasti bola Al-Ahlí, tá je však teraz podľa zástupcu WHO v Gaze Richarda Peeperkorna funkčná len minimálne. Na juhu Pásma Gazy sú zdravotnícke zariadenia preťažené a fungujú ako prístrešie pre vysídlených civilistov.

21.12.2023 12:30
Zranenie / Palestínčania / Foto: ,
Zranené palestínske dievča ošetrujú v nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy 18. decembra 2023
debata (4)

Izraelská armáda vykonala razie v dvoch posledných fungujúcich nemocniciach na severe Pásma Gazy a zadržala ich personál. Izraelský minister obrany Joav Galant predtým tento týždeň povedal, že izraelské sily pracujú na tom, aby oblasť úplne vyčistili od ozbrojencov Hamasu. Infraštruktúra „v oblasti severných nemocníc“ Rantisí a Šifá bola podľa izraelskej armády napojená na sieť tunelov využívaných Hamasom.

Izrael je vo vojne. Na túto chvíľu cvičil s Američanmi

Video
Izrael / Hamas / Tunel / Čítajte viac Izrael objavil pod Gazou veľký tunel pri bývalom priechode Erez

V meste Gaza podľa hovorcu izraelskej armády Daniela Hagariho chcú Izraelčania dobyť poslednú zostávajúcu baštu Hamasu v oblastiach susediacich so štvrtou Šidžajáh, ktorá bola pred vojnou husto osídlená.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uviedol, že izraelská armáda v stredu nariadila „okamžitú evakuáciu“ oblasti „pokrývajúcej asi 20 percent“ mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Vo vytýčenej oblasti podľa OCHA pred začiatkom izraelskej ofenzívy na konci októbra žilo viac ako 111-tisíc ľudí. Teraz tam žije v 32 táboroch asi 141-tisíc Palestínčanov utekajúcich pred bojmi.

Situácia v nemocnici Šifá po útokoch Izraela

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ošetrovaní v nemocnici...
Zranené palestínske dievča leží na podlahe v...
+21VAROVANIE (drastický obsah): Muž prekračuje...

Vojenské akcie na juhu oblasti, vrátane operácie v Chán Júnise, budú podľa ministra obrany Galanta trvať „mesiace“. Stanica Al-Džazíra uvádza, že v Chán Júnise sídlia významné zdravotnícke zariadenia, napríklad Jordánska poľná nemocnica alebo operačné stredisko palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ktoré sa v uplynulých dňoch stalo terčom izraelského bombardovania.

Izrael sľúbil zlikvidovať hnutie Hamas v odvete za bezprecedentný útok, ktorý islamistické hnutie vykonalo na jeho území 7. októbra a pri ktorom podľa izraelských údajov zahynulo 1 200 ľudí, väčšinou civilistov. Približne 250 ľudí bolo tiež odvlečených ako rukojemníci do Gazy, kde podľa odhadov stále zostáva zhruba 130 zajatcov.

Vláda Hamasu v stredu oznámila, že izraelské vojenské operácie si od začiatku vojny vyžiadali v Gaze 20-tisíc mŕtvych, z toho najmenej 8-tisíc detí a 6 200 žien.

Palestínčania / Ranení / al-Shifa / Gaza / Čítajte viac Hamas tvrdí, že počet mŕtvych vo vojne v Gaze presiahol 20-tisíc. Pri útokoch údajne zomrelo už 8-tisíc detí
4 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Pásmo Gazy #WHO