Lavrov označil Nemecko za zlodejskú bandu

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v utorok nazval Nemecko "zlodejskou bandou" v reakcii na otázku, ktorá sa týkala návrhu nemeckej prokuratúry na zabavenie peňazí zo mrazených ruských fondov. Informovala o tom agentúra Reuters. Lavrov je na návšteve Tuniska, kde rokoval so svojím náprotivkom Nabílom Ammarom.

21.12.2023 13:39
Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (32)

Nemecká prokuratúra v stredu navrhla zabaviť 720 miliónov eur zo mrazených ruských fondov. Urobila tak kvôli pokusu jedného zo subjektov, na ktorý sú uvalené sankcie, získať svoje peniaze späť z účtu v nemeckej banke vo Frankfurte nad Mohanom. Išlo o platobnú spoločnosť National Settlement Depository vlastnenú moskovskou burzou.

Lavrov prichádza predniesť svoj prejav v OSN (Archívne video)

Video

Únijné štáty v rámci sankcií proti Rusku, ktoré zaviedli po začatí ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári, zmrazili ruským subjektom majetok za desiatky miliárd eur.

Subjekt, ktorý je postihnutý sankciami, s týmto majetkom nemôže nakladať, avšak ani únijné štáty ho nemôžu speňažiť alebo si ho privlastniť. To by sa stalo len v prípade zabavenia. Ak by prokurátori so svojou žiadosťou uspeli, mohli by so spomínanou sumou nemecké úrady voľne nakladať.

Lavrov Čítajte viac Lavrov dostal pozvanie od štátu NATO. Analytik vysvetľuje, čo sa deje
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sergej Lavrov