Strelec z Prahy má na svedomí 14 životov. Ako prvého zabil otca, na konci aj seba

Na Filozofickej fakulte na námestí Jána Palacha v Prahe sa strieľalo, o život prišlo 14 ľudí, minimálne 25 ľudí bolo zranených, potvrdil český policajný prezident Martin Vondráček. „Bolo to strašne desivé, všade bolo plno policajtov, ktorí so samopalmi na nás kričali, nech utečieme von," opísala zážitok študentka Klára. Údajne zaznelo až 20 výstrelov. V súvislosti so streľbou slovenský rezort diplomacie aktuálne nemá žiadne informácie o zranených alebo mŕtvych občanoch SR. V Česku bude 23. decembra vyhlásený štátny smútok na uctenie si pamiatky obetí streľby.

21.12.2023 15:40 , aktualizované: 22:53
praha Foto:
Záber na strechu Filozofickej fakulty v Prahe. Fotografia zrejme zachytáva útočníka, ktorý zabil a zranil desiatky ľudí.
debata (772)

Streľba v Prahe: Študenti na rímse, výstrely zo strechy, všade množstvo policajtov

Video

Vondrášek doplnil, že zásahová jednotka bola na mieste za dvanásť minút. Uviedol, že policajná akcia vo veľkom objekte školy stále pokračuje. Spomenul pyrotechnické prehliadky aj násilné vstupy do uzamknutých miestností, informovala ČT24. Skonštatoval, že na mieste videl veľkú zásobu zbraní a streliva. Myslí si, že muž vraždil aj minulý týždeň v Klánovickom lese, kde zabil muža a dojča.

TB po masovej streľbe v Prahe - policajný šéf Martin Vondrášek a minister vnútra Vít Rakušan
Video

Strelec bol podľa slov Vondrášeka študentom školy, najskôr zastrelil svojho otca, potom odišiel do Prahy. Skutok bol podľa neho premyslený, študent sa zrejme inšpiroval činom v zahraničí.

Krátko pred štvrtou hodinou policajti uviedli, že strelec bol zneškodnený. „Celá budova je v súčasnej chvíli evakuovaná a na mieste je niekoľko mŕtvych a desiatky ranených,“ uviedli policajti na sociálnej sieti X.

strelec z Prahy, Telegram, screenshot Čítajte viac Predstavím sa, som David. Vždy som chcel zabíjať... Zanechal masový vrah z Prahy svoj manifest?

Podľa primátora Prahy Bohuslava Svobodu útočník spadol z budovy a zomrel, podľa zatiaľ nepotvrdených svedectiev na sociálnych sieťach sa najprv zastrelil. Polícia spôsob zneškodnenia zatiaľ nespresnila.

V Česku bude 23. decembra vyhlásený štátny smútok na uctenie si pamiatky obetí streľby. Po mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil český premiér Petr Fiala. Vyzval ľudí, aby si obete uctili v sobotu o 12.00 hod minútou ticha.

Streľba v Prahe, zasahuje polícia

Video

Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana verejnosti ďalšie nebezpečenstvo nehrozí. „Chcem upokojiť verejnosť, že ďalšie nebezpečenstvo teraz nehrozí, druhý strelec nebol potvrdený,“ uviedol a zároveň vyzval ľudí, ktorí sa pohybujú v centre Prahy, aby rešpektovali pokyny polície.

praha, vražda, klánovický les, pátranie Čítajte viac Nechoďte do Klánovického lesa, vyzvala polícia. Pátra po dôkazoch k vražde otca a nemluvňaťa

„Na miesto okamžite vyrazilo veľké množstvo posádok – dvaja lekári, inšpektor, špeciál Fenix, päť posádok záchranárov,“ uviedli záchranári. Na príjem zranených sa podľa ministra zdravotníctva Vlastimila Válka pripravujú fakultné nemocnice.

Policajti zaisťujú ulicu v centre Prahy v...
Policajt stráži ulicu po streľbe v centre Prahy...
+6Záber na strechu Filozofickej fakulty v Prahe.

Študenti sú evakuovaní v budove Rudolfina, ktoré sa nachádza tiež na Palachovom námestí. Riaditeľ Galerie Rudolfinum Petr Nedoma vo vysielaní ČT24 povedal, že sa pozeral z okna Rudolfina na budovu FF UK a na jej streche videl strelca, ktorý strieľal smerom k Mánesovmu mostu. Vystrelil podľa neho niekoľkokrát.

Nedoma podľa svojich slov tiež videl, ako polícia odvádzala študentov z budovy univerzity s rukami nad hlavou.

„Všetkých nás evakuovali, bolo to strašne desivé, všade bolo plno policajtov, ktorí so samopalmi na nás kričali, nech utečieme von," opísala pre iDnes desivý zážitok študentka Klára.

„Sme na treťom poschodí, kde potom strieľal. Tesne sme sa schovali. Potom strieľal na chodbe pri učebni a niekto tam zomrel,“ opísal streľbu ďalší zo študentov.

„Skoro som sa pos*ala. Toto som ešte nezažila, všade policajti s pištoľami. Vyhnali nás zo školy a kričali: ‚Ruky hore!',“ opísala pre CNN Prima News momenty po streľbe jedna zo študentiek.

„Niektorí študenti sa schovali na streche, iní zase v učebniach a kanceláriách,“ uviedli niektorí svedkovia. Študenti, ktorí sú pripojení k výučbe online, opísali, že v učebniach je ticho.

Jakub Sláma z Ústavu anglického jazyka a literatúry na sociálnej sieti X uviedol, že zamestnancom Filozofickej fakulty prišli inštrukcie, aby sa zabarikádovali vo svojich kanceláriách.

Minister vnútra Vít Rakušan vo vysielaní ČT upozornil, aby sa ľudia nechodili na miesto pozerať. Dodal, že polícia je v maximálnom nasadení a udalosť je pre ňu prioritou. Zásahová jednotka bola podľa neho na mieste okamžite.

K tragédii sa na sociálnej sieti X vyjadril aj český premiér Petr Fiala, ktorý zrušil program na Olomoucku a pricestoval späť do Prahy. „Vzhľadom na tragické udalosti na pražskej filozofickej fakulte som zrušil pracovný program na Olomoucku a idem späť do Prahy. Som v kontakte s ministrom vnútra a políciou. Prosím všetkých občanov, aby rešpektovali odporúčania záchranných zložiek,“ napísal.

„Sledujem správy o streľbe na Filozofickej fakulte v Prahe a myslím na všetky nevinné obete, na ich príbuzných a priateľov. Je mi neuveriteľne ľúto, že k takejto tragédii u našich susedov prišlo v predvečer Vianoc, sviatkov pokoja a rodiny,“ uviedla na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť a chcem uistiť, že stojíme v tejto ťažkej chvíli pri vás. Som v kontakte s českým prezidentom Petrom Pavlom a ponúkla som aj prípadnú pomoc, ak by ju Česká republika potrebovala,“ dodala hlava štátu.

Poslanci Národnej rady SR si vo štvrtok podvečer uctili minútou ticha pamiatku obetí tragickej streľby na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) vyjadril úprimnú sústrasť a plnú podporu všetkým pozostalým. „Želáme si, aby sa takéto udalosti už nikdy viac ani v našom okolí, ani inde vo svete neudiali,“ uviedol.

Slovenský premiér Robert Fico vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí streľby v Prahe. Na sociálnej sieti uviedol, že Slovensko stojí pri Českej republike a je pripravené jej pomôcť.

„Stojíme v tejto náročnej situácii pri našich českých bratoch a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá by zmiernila následky tejto hroznej tragédie,“ napísal na Facebooku.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v reakcii na štvrtkovú streľbu v Prahe uviedla, že ju šokovalo nezmyselné násilie s obeťami na životoch. „Vyjadrujem moju najhlbšiu sústrasť rodinám obetí a celému českému národu. Stojíme pri vás a smútime s vami,“ napísala na sociálnej sieti.

Predseda Európskej rady Charles Michel pri vyjadrení sústrasti rodinám obetí povedal, že „pre takéto násilie by sme v našich spoločnostiach nemali ponechať žiadne miesto“.

Šok nad dnešnou streľbou v Prahe vyjadrili prezidenti Francúzska a Rakúska. Šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron na sieti X napísal, že správu prijal s hlbokým zármutkom a vyjadril solidaritu s obeťami a ich blízkymi. Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen na rovnakej sieti uviedol, že je udalosťou hlboko šokovaný. Útok označil za krutý. „V týchto bolestivých hodinách sme v myšlienkach s ľuďmi v Českej republike, s rodinami a priateľmi obetí,“ napísal Van der Bellen. Podobne sa vyjadril aj rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg.

Nemeckého kancelára Olafa Scholza správa o streľbe na univerzite v Prahe hlboko šokovala. Na sieti X napísal, že Nemecko súcití s českými priateľmi a myslí na rodiny a priateľov obetí.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová je šokovaná dnešnou streľbou v Prahe. Na sociálnej sieti X napísala, že v tejto ťažkej hodine myslí na českých susedov a priateľov. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na X uviedla, že útok uprostred Prahy zasiahol srdce Európy. V českom jazyku potom vyjadrila Česku sústrasť.

„Vyjadrujem sústrasť prezidentovi Českej republiky a rodinám a príbuzným obetí streľby na Univerzite Karlovej v Prahe. Želám skoré uzdravenie zraneným,“ napísal Duda vo štvrtok večer na sociálnej sieti X. „Poliaci zdieľajú bolesť všetkých, ktorí trpia touto strašnou tragédiou,“ dodal.

Najvyšší slovinskí predstavitelia tiež po streľbe vyjadrili sústrasť Českej republike. „Sme zhrození správou o streľbe v Prahe. Smútime nad stratou toľkých nevinných ľudí. Vianoce by mali byť obdobím pokoja a pokojných stretnutí, a nie obdobím hlbokého smútku,“ napísala na sieti X slovinská prezidentka Pircová Musarová a kondolovala českému prezidentovi Petrovi Pavlovi.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa je hlboko šokovaný dnešnou streľbou na pražskej Filozofickej fakulte, uviedol na internete. Pripojil sa tak k sérii kondolujúcich európskych politikov, ktorí na tragickú udalosť reagovali. Orbán streľbu označil za ohavnú.

„Som hlboko šokovaný. Moje myšlienky a modlitby patria rodinám pozostalým po obetiach,“ napísal maďarský premiér.

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyjadril ľútosť nad dnešnou streľbou v Prahe. Rodinám obetí vyjadril sústrasť a zraneným zaželal skoré uzdravenie.

© Autorské práva vyhradené

772 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #streľba #masová streľba v Prahe