Predstavím sa, som David. Vždy som chcel zabíjať... Zanechal masový vrah z Prahy svoj manifest?

Na sieti Telegram fungoval účet s menom David Kozák, kde sa autor v ruštine v azbuke vyjadruje o túžbe zabíjať. Už je deaktivovaný. Môže to byť účet strelca z Prahy, ktorý zabil najmenej pätnásť ľudí, vrátane svojho otca. Nie je to však oficiálne potvrdené.

21.12.2023 20:29
debata (155)
TB po masovej streľbe v Prahe - policajný šéf Martin Vondrášek a minister vnútra Vít Rakušan
Video

Podľa serveru iDnes českí policajti ale potvrdili, že si na sociálnej sieti písal zápisky, ktoré naznačujú, že vraždenie plánoval. Policajný prezident Martin Vondrášek uviedol, že „sa inšpiroval obdobnou hroznou udalosťou v zahraničí“. Telegramový účet s menom David Kozák spomína ako inšpiráciu Alinu Afanaskinovú, 14-ročné dievča, ktoré 7. decembra 2023 v ruskom Brjansku zabila jedného študenta a päť ľudí zranila. Po tomto čine spáchala samovraždu. Takisto spomína meno Iľnaz. Mladík Iľnaz Gaľavijev v máji 2021 na strednej škole v ruskej Kazani zabil deväť ľudí – dvoch učiteľov a sedem detí.

praha Čítajte viac Strelec z Prahy má na svedomí 14 životov. Ako prvého zabil otca, na konci aj seba

Takto vyzeral spomínaný telegramový účet, ktorý je už nedostupný.

strelec z Prahy, Telegram, screenshot

Preklad príspevku na sieti Telegram, účet mohol patriť strelcovi z Prahy

Predstavím sa, volám sa David

Chcem strieľať v škole a možno aj spáchať samovraždu, Alina Afanaskina mi pri tom pomohla.

Vždy som chcel zabíjať, myslel som si, že sa zo mňa v budúcnosti stane maniak. Keď potom Iľnaz strieľal, uvedomil som si, že je lepšie robiť masové vraždy ako sériové. Sedel som… Čakal… Sníval… Chcel… no Alina sa stala poslednou bodkou. Akoby mi včas prišla na pomoc z neba.

Tento kanál bude na dlhý čas zatvorený, aj keď som ho pôvodne chcel otvoriť, ale potom som si prečítal pokyny, že by ho bolo lepšie odkryť niekoľko hodín pred streľbou. To asi urobím.

Tento kanál je denník, kde budem rozprávať o svojom živote pred streľbou.

Aj keď nie je podľa serveru idnes.cz potvrdené, či to je pravý profil vraha, policajný prezident nepriamo naznačil, že by to mohol byť. Prvý príspevok dal von 9. decembra 2023 a začínal sa slovami: „Toto je môj denník o tom, ako som sa rozhodol pre schoolshoting (streľbu v škole)“.

Česká polícia zaradila Davida Kozáka medzi osoby v pátraní ešte pred streľbou na škole v Prahe. Označila ho za nebezpečnú osobu, ktorá je ozbrojená. Bolo to po tom, ako bol zavraždený jeho otec.

David Kozák, pátranie, strelec z Prahy, masová vražda
155 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #streľba #masová streľba v Prahe