Nemecko a Rakúsko posilňujú ochranu chrámov a trhov. Viedeň zadržala osoby podozrivé z islamizmu

V Rakúsku dnes zatkli tri osoby v súvislosti s vyšetrovaním plánov na vykonanie teroristických útokov v kostoloch v Nemecku, Rakúsku a Španielsku. Informovala o tom dnes agentúra APA s odvolaním sa na viedenskú prokuratúru. Zatknutí pochádzajú z islamistických kruhov, kvôli hrozbe v Nemecku sa pre turistov uzavrela katedrála v Kolíne nad Rýnom.

24.12.2023 10:28 , aktualizované: 15:39
debata (8)
SIS má dobre podchytenú moslimskú komunitu na Slovensku, tvrdí expert
Video
Prečo sa Slovensku migračná vlna vyhýba, sme ohrození terorizmom či je naša politická scéna ohrozená financiami zo zahraničia? Správu Slovenskej informačnej služby (SIS) pre TV Pravda zhodnotil bezpečnostný analytik Ivo Samson. Rozhovor z roku 2019.

Zatknutými podozrivými sú vraj Tadžici, ktorí údajne chceli podniknúť útoky v mene zoskupenia Islamský štát-Chorasán (IS-K), odnože IS v Afganistane.

O vyšetrovaní možných plánov na teroristický útok v Kolíne nad Rýnom a tiež vo Viedni v sobotu informoval denník Bild, ktorý tiež uviedol, že policajti zatýkali. Podozrenie padá podľa DPA na skupinu napojenú pravdepodobne na teroristickú organizáciu Islamský štát-Chorásán. To je afganská vetva hnutia Islamský štát (IS), ktorá bojuje proti vládnucemu fundamentalis­tickému hnutiu Taliban.

Ylva Johanssonová, Komisárka EÚ, Švédsko, Štokholm Čítajte aj Johanssonová: V EÚ hrozí počas sviatkov obrovské množstvo teroristických útokov pre vojnu v Gaze

Katedrálu v Kolíne nad Rýnom v sobotu večer prehľadali policajné jednotky so psami, podľa DPA neobjavili nič podozrivé ani žiadne výbušniny.

„Všetci milujeme naše vianočné tradície a nenecháme sa zastrašiť… Zároveň ale platí: nebezpečenstvo islamistického terorizmu berieme veľmi vážne a sme na pozore,“ komentovala vyšetrovanie nemecká spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Svoje kontroly, najmä v okolí kostolov, náboženských podujatí a vianočných trhov vo Viedni, zintenzívnila aj rakúska polícia. Ako dôvod uviedla „zvýšené riziko“. „Vo Viedni bezprostredný útok nehrozil,“ uviedol však pre agentúru AFP hovorca rakúskeho ministerstva vnútra a odmietol to ďalej komentovať.

META Čítajte aj Spoločnosť Meta po útoku hnutia Hamas sprísnila kontrolu obsahu na platformách

Podľa Bildu existujú náznaky, že islamisti plánujú v Európe niekoľko útokov – možno na Silvestra a Vianoce. Terčom týchto útokov by podľa denníka mohli byť vianočné omše v Kolíne nad Rýnom, Viedni a Madride.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napísal, že ľudia smerujúci do kolínskej katedrály sa cez Vianoce budú musieť pripraviť na to, že ich budú čakať prísnejšie kontroly. Polícia bude prehľadávať batožinu, a odporúča preto, aby si ľudia so sebou dovnútra žiadne tašky nebrali a na omše sa vybrali s dostatočným časovým predstihom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #teroristická hrozba #Kolín nad Rýnom