Netanjahu: Vojna v Gaze si vyžaduje vysokú cenu, musíme však pokračovať v boji v plnej sile

Vojna v Pásme Gazy si vyžaduje "veľmi vysokú cenu", no Izrael "nemá inú možnosť, ako pokračovať v boji". Uviedol to v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na vyhlásenie izraelskej armády, že pri bojoch na palestínskom území zahynulo od piatka 14 izraelských vojakov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

24.12.2023 15:27 , aktualizované: 16:21
debata (13)
Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video
Izraelský veľvyslanec na Slovensku Eitan Levon hovorí o reakcii jeho krajiny na útok teroristov z Hamasu. / Zdroj: TV Pravda

„Pokračujeme v plnej sile až do konca, až do víťazstva, kým nedosiahneme všetky naše ciele: zničenie hnutia Hamas, návrat našich rukojemníkov a zabezpečenie toho, aby Gaza už nikdy nepredstavovala hrozbu pre Izrael,“ vyhlásil Netanjahu. Podľa jeho slov pôjde o „dlhú vojnu“.

Izrael tvrdí, že od začiatku pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy prišlo o život 153 izraelských vojakov.

Pásmo Gazy, Izrael, Palestína Čítajte aj Jeden z najsmrteľnejších dní. V Pásme Gazy pri bojoch zahynulo ďalších desať izraelských vojakov

Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že za uplynulý deň zaútočila na 200 cieľov v Pásme Gazy zo zeme, vzduchu a z mora. Vojaci podľa nej objavili v obytnej budove na severe Pásma Gazy skrýšu zbraní patriacu Hamasu, v ktorej našli pásy s výbušninami prispôsobené pre deti, množstvo munície a tajné dokumenty, informovala agentúra DPA.

Zbrane, granáty a výbušniny našli izraelské sily aj v meste Chán Júnis na juhu palestínskej enklávy, napísali izraelské obranné sily (IDF) v príspevku na platforme Telegram.

Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
Izraelskí vojaci na obrnených vozidlách pri...
+5Izraelskí vojaci pri hraniciach s Pásmom Gazy...

Izraelská armáda uviedla, že od 7. októbra zabila viac ako 8000 príslušníkov palestínskych ozbrojených organizácií. Napísala to dnes agentúra Reuters s odkazom na vyhlásenie armádneho hovorcu.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari tiež uviedol, že armáda rozširuje svoje pozemné operácie v Pásme Gazy. Dodal, že izraelské jednotky dosiaľ zhabali alebo zničili asi 30.000 výbušných zariadení vrátane protitankových striel, ktoré patrili Hamasu.

Vojna v Gaze sa začala koordinovaným útokom Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Izrael reagoval rozsiahlou pozemnou a vzdušnou ofenzívou na Pásmo Gazy. Ocitol sa však pod stupňujúcim sa medzinárodným nátlakom v súvislosti s katastrofálnou humanitárnou situáciou v tejto palestínskej enkláve.

Pásmo Gazy, Izrael, tank Čítajte aj Netanjahu je neoblomný. Izrael bude pokračovať vo vojne, kým nesplní všetky ciele

Ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom v nedeľu informovalo, že za uplynulý deň zahynulo v Pásme Gazy 166 ľudí, celkový počet obetí od začiatku vojny sa tak podľa ministerstva zvýšil na 20.424.

Izrael trvá na tom, že za masové civilné obete v Gaze aj nepriaznivú humanitárnu situáciu je zodpovedný Hamas, ktorý využíva Palestínčanov ako živé štíty a má základne alebo sklady v areáloch nemocníc, škôl a zariadení OSN. Hamas to popiera.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #Benjamin Natanjahu #útok na Izrael