Izrael zvažuje, že nezabije vodcov Hamasu v Gaze. Nálet na utečenecký tábor Maghází si vyžiadal 106 obetí

Izrael zvažuje aj možnosť, že nezabije vodcov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy, Jahjáa Sinwára a Muhammada Dífa, ale vyhostí ich. Napísal to server denníka The Times of Israel s odvolaním sa na izraelskú verejnoprávnu televíziu Kan, podľa ktorej by to mohlo byť súčasťou riešenia, ktoré by zabezpečilo prepustenie všetkých rukojemníkov stále držaných v Gaze a pomohlo ukončeniu vojny. Počet obetí nedeľného izraelského leteckého náletu na utečenecký tábor Maghází v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorom vládne radikálne hnutie Hamas, vzrástol na 106.

25.12.2023 07:21 , aktualizované: 15:02
Izrael / Gaza / Foto: ,
Izraelskí vojaci v meste Gaza 14. novembra 2023
debata (17)

Televízia vo svojom spravodajstve citovala niekoľko nemenovaných izraelských zdrojov, podľa ktorých by Sinwár a Díf mohli dostať imunitu určitého druhu a boli by deportovaní do Kataru či inej krajiny. O tejto možnosti už vraj rokovalo izraelské vojenské aj politické vedenie, aj keď zatiaľ neexistuje žiadny konkrétny návrh.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.

Video

Jeden zo zdrojov televízii Kan povedal, že by takýto plán nesmel mať negatívny dopad na hlavný izraelský cieľ, ktorým je zničenie vojenských kapacít Hamasu, ktorý spolu s ďalšími ozbrojenými organizáciami 7. októbra pri útoku na Izrael zabil 1 200 ľudí. Iný zdroj vyjadril presvedčenie, že „deportácia vedenia Hamasu do zahraničia nie je v rozpore s vojnovými cieľmi“.

Palestínski ozbrojenci 7. októbra z Izraela tiež uniesli viac ako 240 ľudí. Časť ich počas sedemdňového prímeria v novembri prepustili, ale okolo 130 by ich podľa izraelských zdrojov malo byť naďalej v Gaze, aj keď 20 z nich už je pravdepodobne po smrti. Panujú tiež obavy, že lídri Hamasu niektorých rukojemníkov využívajú ako živé štíty na svoju ochranu.

Nálet na tábor Maghází si vyžiadal 106 obetí

Počet obetí nedeľného izraelského leteckého náletu na utečenecký tábor Maghází v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorom vládne radikálne hnutie Hamas, vzrástol na 106. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov palestínskeho zdravotníctva a záznamy z miestnej nemocnice.

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec

Video

Izraelská armáda už skôr uviedla, že sa incidentom zaoberá. Predchádzajúca bilancia, ktorá sa odvolávala na ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom, hovorila o najmenej 70 mŕtvych.

Prvé správy o leteckom útoku okolo nedeľných 20:00 SEČ hovorili o 16 mŕtvych, o tri hodiny neskôr už bolo hlásených najmenej 70 obetí. Ďalších viac ako 30 tiel záchranári našli v troskách dnes. Telá boli podľa nej odvezené do nemocnice Al-Aksá v Dair Balahu. Tamojšie zdravotné záznamy, ktoré mala AP možnosť vidieť, uvádzajú 106 mŕtvych.

Agentúra AP nočný útok označuje za zrejme jeden z „najsmrteľnejších izraelských vzdušných úderov“ v Pásme Gazy od 7. októbra.

Sinwár: Izraelu sme spôsobili ťažké straty

Sinwár uviedol, že jeho bojovníci spôsobili izraelským silám v konflikte ťažké straty na životoch a vybavení.

V liste predsedovi politbyra Hamasu Ismailovi Haníjovi a ďalším členom vedenia píše o trpkej a brutálnej bitke proti izraelským silám, ktorú vedú Brigády Izaddína Kasáma ako ozbrojená zložka organizácie.

Ich bojovníci podľa Sinwára zaútočili na najmenej 5-tisíc izraelských vojakov: tretinu zabili, vážne zranili tretinu a natrvalo zneškodnili ďalšiu tretinu. Tieto čísla protirečia údajom izraelskej armády, podľa ktorých v Pásme Gazy v súčasnom konflikte zomrelo viac ako 150 izraelských vojakov.

Sinwár tiež napísal, že z boja bolo vyradených 750 izraelských vojenských vozidiel, izraelská armáda o tom neposkytuje žiadne informácie.

Podľa šéfa Hamasu v Gaze Brigády Izaddína Kasáma „rozdrvili“ izraelské jednotky, nepodriadia sa izraelským podmienkam a neskončia s ozbrojeným nepriateľstvom.

Počas izraelskej ofenzívy boli zničené veľké časti pásma Gazy. Podľa ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom bolo zabitých viac ako 20 400 ľudí. Veľká časť z 2,2 milióna obyvateľov pobrežného pásma musela opustiť svoje domovy.

Palestínčania / Ranení / al-Shifa / Gaza / Čítajte viac Hamas tvrdí, že počet mŕtvych vo vojne v Gaze presiahol 20-tisíc. Pri útokoch údajne zomrelo už 8-tisíc detí
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael