Netanjahu v Gaze: Vojna sa ani zďaleka nekončí a bude trvať dlho

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok navštívil vojnou zmietané palestínske Pásmo Gazy a prisľúbil, že armáda v nasledujúcich dňoch zintenzívni útoky v pobrežnej enkláve.

25.12.2023 18:30 , aktualizované: 21:59
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (uprostred) počas návštevy Pásma Gazy 25. december 2023
debata (7)

„Práve som sa vrátil z Gazy. Nezastavujeme sa, pokračujeme v boji a v nasledujúcich dňoch boje zintenzívnime. Bude to dlhá vojna, ktorá sa ani zďaleka nekončí,“ povedal Netanjahu podľa vyhlásenia jeho strany Likud.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru

Video

Rodiny rukojemníkov, ktorí sú stále zadržiavaní v Pásme Gazy, v pondelok vypískali Netanjahua počas jeho prejavu v parlamente. Izraelský premiér prisľúbil, že zajatcov dostane do bezpečia, ale na to podľa neho treba viac času.

„Teraz! Teraz!“ skandovali rodinní príslušníci, keď Netanjahu povedal, že izraelská armáda musí najskôr zvýšiť vojenský tlak na vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy.

„Bez vojenského tlaku by sme neboli schopní zabezpečiť prepustenie rukojemníkov,“ povedal Netanjahu. Izraelskí velitelia však podľa neho potrebujú „viac času“ na dokončenie misie.

„Nezastavíme sa až do víťazstva. Ja ani moji kolegovia nešetríme úsilím, aby sme všetkých našich rukojemníkov priviedli späť domov,“ poznamenal Netanjahu počas skandovania protestujúcich.

Izrael tvrdí, že v palestínskej enklávy je stále zadržiavaných 129 rukojemníkov, ktorých uniesli militanti po útoku na južnú časť Izraela zo 7. októbra.

Počas týždeň trvajúceho prímeria, na ktorom sa Izrael a Hamas dohodli s pomocou sprostredkovateľov koncom novembra, bolo postupne prepustených 105 rukojemníkov vrátane 80 Izraelčanov. Výmenou za to sa na slobodu dostalo 240 palestínskych väzňov zadržiavaných Izraelom.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, Tel Aviv Čítajte viac Hamas odmietol návrh na týždňové prímerie v Gaze výmenou za 40 rukojemníkov

Hamas a islamský džihád odmietli návrh Egypta

Hamas a Palestínsky islamský džihád odmietli návrh Egypta na ukončenie ozbrojeného konfliktu v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované egyptské zdroje.

Návrh predpokladá, že sa Hamas vzdá kontroly nad palestínskou enklávou výmenou za trvalé prímerie, uviedli citované zdroje. Podľa nich hnutie Hamas a islamský džihád, ktoré vedú separátne rokovania s egyptskými predstaviteľmi v Káhire, odmietli v tejto súvislosti diskutovať o akýchkoľvek ústupkoch nad rámec možného prepustenia ďalších rukojemníkov.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Izzát ar-Rišk tieto tvrdenia zdrojov medzičasom odmietol s tým, že „bez úplného zastavenia (izraelskej) agresie nie je možné rokovať“ ani o výmene zajatcov.

„Vedenie Hamasu sa zo všetkých síl usiluje o úplné, nie dočasné ukončenie agresie a masakrov“ na Palestínčanoch, povedal ar-Rišk na margo vyše 20-tisíc ľudí, ktorí boli podľa Hamasu zabití Izraelom počas 11-týždňovej vojny v palestínskej enkláve. Egyptský návrh, ktorý podporuje aj Katar ako sprostredkovateľ riešenia konfliktu, totiž predpokladá ukončenie vojny vo viacerých fázach.

Palestínčania / Ranení / al-Shifa / Gaza / Čítajte viac Hamas tvrdí, že počet mŕtvych vo vojne v Gaze presiahol 20-tisíc. Pri útokoch údajne zomrelo už 8-tisíc detí

V prvej fáze by bolo cieľom zastavenie bojov na najmenej dva týždne. Počas tohto obdobia by Hamas prepustil 40 rukojemníkov výmenou za 120 palestínskych väzňov v Izraeli. Zároveň by vtedy neprebiehali nepriateľské akcie a do Gazy by vstupovala humanitárna pomoc.

Potom by nasledoval vnútropalestínsky dialóg pod záštitou Egypta, zameraný na ukončenie rozkolu medzi palestínskymi frakciami – najmä Palestínskou samosprávou a hnutím Hamas. Dialóg by viedol k vytvoreniu technokratickej vlády na Západnom brehu a v Pásme Gazy, ktorá by dohliadala na obnovu Pásma Gazy a pripravila by podmienky pre parlamentné a prezidentské voľby na palestínskych územiach.

Tretia etapa by zahŕňala úplne prímerie a komplexnú dohodu o výmene rukojemníkov a väzňov. V tejto fáze by Izrael stiahol svoje armádne jednotky z Pásma Gazy a do svojich domovov by sa mohli vrátiť všetci vysídlení obyvatelia Gazy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Benjamin Netanjahu