Turecký parlamentný výbor schválil prijatie Švédska do NATO

Zahraničný výbor tureckého parlamentu schválil v utorok žiadosť Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Severská krajina sa tak priblížila k členstvu v Aliancii. Na zavŕšenie legislatívneho procesu v Turecku je však ešte potrebné, aby jej žiadosť odobril aj tamojší parlament. Kedy by sa tak mohlo stať, zatiaľ nie je známe. TASR správu prevzala z agentúry AP.

26.12.2023 18:57
NATO Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (2)

Ankara dlhodobo obviňuje Švédsko z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť preto dlho blokovala.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však na júlovom summite NATO stiahol svoje výhrady k členstvu Švédska v Aliancii a v októbri konečne predložil prístupový protokol Švédska tureckému parlamentu. Odvtedy však ratifikačný proces nenapredoval a tamojší jednokomorový 600-členný parlament svoje rokovanie v novembri prerušil bez prijatia záverov.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Erdogan má ďalšiu podmienku pre vstup Švédska do NATO

Erdogan minulý týždeň proces schvaľovania v parlamente, kde má väčšinu mandátov jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), znova skomplikoval. Uviedol totiž, že ratifikácia švédskej žiadosti o vstup do NATO bude závisieť od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Podmienkou je tiež zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.

Vstup Švédska do NATO okrem Turecka stále ešte neratifikovalo ani Maďarsko. Jeho vláda to v novembri zdôvodnila klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

Lavigne Čítajte aj Na Slovensko prišiel významný generál NATO, rokoval s Kaliňákom i Zmekom
2 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Švédsko