Erdogan má ďalšiu podmienku pre vstup Švédska do NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan má ďalšiu podmienku pred tým, ako turecký parlament ratifikuje vstup Švédska do NATO. Kanada by podľa neho mala zrušiť embargo, ktoré uvalila na zbrane a vojenský materiál z Turecka. Za posledné týždne ide o ďalšiu otázku, ktorú Erdogan pred novinármi spojil s tureckou podporou vstupu severskej krajiny do Severoatlantickej aliancie.

19.12.2023 16:33 , aktualizované: 18:03
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (10)

Pôvodne Ankara tvrdila, že schválenie rozšírenia NATO o Švédsko blokuje kvôli postoju Štokholmu k skupinám, ktoré Turecko považuje za teroristické. Ide napríklad o niektoré kurdské organizácie či skupiny blízke klerikovi Fethullahovi Gülenovi, ktorého turecká vláda podozrieva zo zosnovania neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016.

Podľa Ankary švédske úrady mali k týmto skupinám príliš mierny postoj. V snahe Turecku vyhovieť Švédsko okrem iného sprísnilo svoje protiteroristické zákony.

Pozrite sa, ako NATO na švédskom ostrove cvičí na ruskú inváziu

Video

Na začiatku decembra Erdogan uviedol, že by turecký parlament mal schváliť žiadosť súbežne so schválením predaja bojových lietadiel F-16 zo strany amerického Kongresu. Erdogan tak na verejnosti prvýkrát spojil obe záležitosti.

O tom, že Turecko otáľaním okolo vstupu Švédska tlačí na USA, sa už dlho dobou hovorilo v kuloároch. Erdogan tvrdí, že mu Biden v telefonáte, ktorý mali v decembri, sľúbil, že žiadosť pretlačí Kongresom, pokiaľ turecký parlament vstup Švédska schváli.

Turecko chce od Spojených štátov kúpiť 40 nových lietadiel F-16 a modernizovať 79 lietadiel rovnakého druhu, ktoré už prevádzkuje. Bidenova administratíva zákazku schválila, vyjadriť sa k nej má aj Kongres, ktorý však podľa Ankary sa schválením otáľa.

Americké stíhačky pre 21. storočie. Vymení Slovensko F-16 za F-35?

Video
Eurofighter Čítajte viac Hrozí, že USA nepredajú Turecku stíhačky F-16. Ankara už obracia pozornosť k Eurofighterom

Svoju zatiaľ poslednú požiadavku Erdogan spomenul pri návrate z Maďarska, kde rokoval v pondelok s premiérom Viktorom Orbánom. Týka sa to odvolania embarga, ktoré Kanada zaviedla na turecké zbrane a vojenský materiál.

O zrušení embarga začali krajiny rokovať po júlovom summite NATO vo Vilniuse. „Pozitívny vývoj ohľadom problému s (lietadlami) F-16 v Spojených štátoch a naplnenie sľubov by zo strany Kanady by mohli urýchliť vyjadrenie pozitívneho pohľadu nášho parlamentu (na vstup Švédska do NATO),“ povedal Erdogan novinárom s tým, že tieto tri záležitosti sú prepojené.

Erdogan síce po dlhých mesiacoch otáľania poslal ratifikáciu švédskeho vstupu do aliancie parlamentu, harmonogram prerokovania tam ale zostáva neistý. Žiadosť zatiaľ leží v zahraničnom výbore a nie je jasné, kedy sa dostane na plénum. Erdogan navyše musí presvedčiť svojich spojencov, aby za rozšírenie hlasovali, pretože jeho Strana spravodlivosti a rozvoja nemá v parlamente väčšinu.

Hungary Turkey Čítajte viac Turecký prúd za koňa? Pán hlavný odcválal od Orbána k Erdoganovi

Prístupový proces EÚ s Ukrajinou uviazne

Turecký prezident tvrdí, že prístupové rokovania Ukrajiny a Moldavska s Európskou úniou uviaznu — podobne ako v prípade jeho krajiny. O jeho vyjadreniach informovala v utorok prezidentská kancelária v Ankare.

Lídri členských štátov EÚ rozhodli minulý týždeň o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to privítal ako „víťazstvo“ pre Ukrajinu i celú Európu.

Erdogan novinárom v lietadle počas návratu z návštevy Maďarska povedal, že Turecko si svojím strategickým a ekonomickým potenciálom už dávno zaslúžilo právo vstúpiť do Únie. Proces podľa neho uviazol z politických dôvodov.

„Dať im štatút kandidáta neznamená, že sa stanú členmi EÚ. Začne sa s nimi (prístupový) proces a tiež uviazne,“ citovala tureckého prezidenta jeho kancelária. „Nie je správne, že Turecko, ktoré je pripravenejšie na vstup do EÚ než niektoré členské štáty, nechajú roky čakať pred dverami pre politické prekážky,“ dodal Erdogan.

Turecko je kandidátskou krajinou EÚ od roku 2005. Prístupové rokovania sú však už roky zastavené vzhľadom na obavy Únie v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv v Turecku a regionálnymi rozpormi, týkajúcimi sa najmä Cypru. EÚ sa pritom spolieha na pomoc Turecka napríklad v oblasti migrácie.

Erdogan sa domnieva, že pokrok v procese vstupu do EÚ, ktorý Ankara označuje za svoj strategický cieľ, by mohol nastať počas maďarského predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2024. S Budapešťou má Turecko dobré vzťahy.

Fico, EÚ Čítajte viac Ukrajina verzus Maďarsko – 1:1. Únia sa potešila aj Putin zostal celý
10 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Švédsko #Recep Tayyip Erdogan